Cedida

Aquest és l'esmorzar que ofereix un hospital públic a una criatura ingressada

Nutricionistes i pediatres veuen necessari un canvi en les dietes dels hospitals

17 de febrer de 2022 a les 20:00h
Cedida
Dos paquets de galetes, un got de llet, Nesquik i un iogurt de sabor. És l'esmorzar que un hospital de la xarxa pública de Catalunya ofereix a una criatura d'any i mig ingressada per una gastroenteritis. Calculat per la nutricionista i dietista Esther Sánchez això suposa una ingesta de 44,2 grams de sucres lliures en un sol àpat quan la recomanació és que els menors de dos anys no ingereixin sucre més enllà del que podem trobar de forma natural als aliments.

Però encara hi ha més perquè la xifra supera, i de molt, la recomanació que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) fa per a la dieta adulta, on aconsella que no se superi la ingesta de 25 grams diaris.


Ateses aquestes dades, la pregunta és inevitable. Un hospital públic ha d'oferir aquesta dieta als pacients pediàtrics? No és un contrasentit que l'exemple que reben les famílies ingressades sigui oposat als criteris professionals? És des dels mateixos centres hospitalaris des d'on es fa una feina incansable de conscienciació sobre la importància de fer una dieta saludable per prevenir patologies. 

"Un hospital ha de vetllar per la salut dels seus pacients i la dieta és també una part important d'aquesta cura", lamenta la nutricionista i dietista Esther Sánchez en conèixer aquest cas. "Que a una criatura se li doni aquesta quantitat de sucre afegit en un hospital públic ens indica que alguna cosa no s'està fent bé", afegeix. "Em consta que moltes professionals estan lluitant per canviar-ho, però que constantment es troben negatives des de posicions superiors, sovint per motius econòmics", explica després de compartir-ho amb companyes de professió que treballen en hospitals. 



L'Esther ens explica com es podria oferir una dieta saludable i completa amb poc pressupost. "Tan senzill com posar una torrada o una llesca de pa amb una mica de formatge tendre i una peça de fruita", proposa. "És cert que és més car un quilo de pomes o de maduixes que un de galetes, però aquest no pot ser un motiu per donar un esmorzar no saludable", afegeix. "Conec casos de nutricionistes que han volgut retirar el Nesquik o el Colacao i que han rebut queixes de posicions superiors per no oferir l'esmorzar complet". 


Preguntada sobre aquesta qüestió, la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, assegura que en són coneixedors i que han participat activament en els documents i recomanacions de la Generalitat per impulsar un canvi en les dietes dels hospitals. "Hi estem a sobre i animem a les famílies a denunciar-ho tant al centres hospitalaris com a nivell d'institucions, ja sigui per via de la Societat Catalana de Pediatria o el mateix Síndic de Greuges", afegeix Gatell. "Com més pressió hi hagi, més força tindrem", assegura. 

Nutricionistes i pediatres coincideixen, doncs, en la necessitat de cuidar les dietes als hospitals per tal de ser exemple de l'alimentació saludable que promou la mateixa xarxa pública de salut entre les famílies. El canvi és urgent. 
Arxivat a:
AlimentacióGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat