Andrea Piacquadio

No, no n'hi ha prou amb resseguir quaderns de cal·ligrafia per aprendre a escriure

On i com començar a practicar la grafia de lletres

22 d'abril de 2022 a les 09:00h
Andrea Piacquadio
Quan arriba l'hora de començar a introduir la grafia de lletres, ens assalten molts dubtes. El primer que hem de saber és que buscar la motivació i l'acompanyament en aquest procés d'aprenentatge és fonamental.

"Aprendre a escriure té un gran component psicoafectiu", ens explica la Sònia Blasco, doctora en Psicologia, i tècnica docent de la subdirecció general de Funció Directiva i Lideratge Pedagògic del Departament d'Educació.


"Fer-ho acompanyats també del pare o la mare és important també per l'acompanyament emocional”. En canvi, posar l'infant a resseguir quaderns de cal·ligrafia, afirma, "no serveix per a res".


D'aquest aspecte també ens n’ha parlat la Montserrat Bertran, mestra i directora de l’equip LIC de Girona, equip d’assessorament del Departament d'Educació. "La relació amb l’escriptura també són emocions. Viure-ho com una descoberta, una finestra al món que et permet comunicar-te. Té aquest vessant de relacionar-t’hi positivament”, explica. Si aquesta relació entre l’infant i l’escriptura s’estableix així, l’aprenentatge serà molt més fructífer. 

A continuació, teniu alguns recursos per ajudar les nostres criatures a crear una imatge perceptiva correcta de com s’escriu cada lletra per via de diferents activitats plàstiques:


Punxar

Retallar

A la sorra

Resseguir amb el dit damunt lletres de plàstic

Formar grafies amb plastilina

És important també trobar el moment adequat per a cada infant per començar a fer el pas de la lletra de pal a la lletra lligada o l’script: "s'ha de fer en el moment que l'infant està madurativament a punt, que és quan es dona una correspondència so-grafia en l'escriptura de paraules, frases i petits textos (etapa alfabètica). De forma orientativa aquest moment sol coincidir al final de l'etapa d'Educació Infantil o a l'inici de l'etapa de Cicle Inicial", conclou.


A l'hora d'introduir les grafies de la lletra lligada, la Sònia Blasco recomana que respectem molt el punt d’inici de cada lletra. "La criatura que escriu les primeres lletres incorrectament, té més probabilitats de seguir fent-ho malament perquè la imatge li queda gravada i després cal un procés reeducador.

Per tant, és preferible dedicar més minuts a l’inici de l’aprenentatge a marcar bé el punt d’inici”, per crear una imatge perceptiva correcta”.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat