Hu Chen

Què diu la nova llei de l'avortament sobre els permisos de maternitats?

Parlem sobre el permís prepart, el permís de regla i com quedaran els permisos de maternitat amb la nova llei

16 de maig de 2022 a les 06:58h
Hu Chen
per Criar.cat
El nou esborrany de la llei de l'avortament, impulsada pel Ministeri d'Igualtat, genera debat i posa damunt la taula de negociacions temes recurrents com és l'avortament, els permisos de maternitats, la higiene menstrual i la taxa rosa o la gestació subrogada.

T'hem preparat un recull per tal d'entendre quins són els principals canvis proposats i quines són les reclamacions històriques des d'una perspectiva feminista. 


A partir dels 16 anys es podrà avortar sense permís dels pares/mares i es garantirà que sigui d'un accés igualitari, sigui on sigui el lloc de residència de la dona, per la qual cosa si no fos possible en un lloc públic es podria fer en un centre o clínica autoritzada.

Les interrupcions voluntàries tindran dies de baixa laboral, a més s'eliminarà els tres dies de reflexió per avortar i l'obligació de rebre informació llevat que la dona ho manifesti i la desitgi. A partir de la setmana 14 i fins a la 21 es podrà avortar sempre que sigui una interrupció per causes mèdiques: malformació o perill de vida per la mare.


Baixes de 3 dies ampliables a 5 per a persones que tinguin dolors forts de regla: una mesura no exempta de polèmica que visibilitza un problema que moltes dones pateixen cada 28 dies. L'esborrany especifica que la menstruació ha de ser incapacitant secundària o disminorrea secundària associada a miomes, malaltia inflamatòria pèlvica... entre altres patologies. 

Hi haurà un permís prepart remunerat des de la setmana 39, un permís que segons col·lectius de mares feministes és absolutament insuficient tenint en compte que en un embaràs no considerat de risc la mitjana de dones demana la baixa mèdica aproximadament pels volts de la setmana 30. 


Assistència psicològica i acompanyament gratuït durant el postpart: de moment no ha transcendit com es posarà a la pràctica, si es farà amb atenció domiciliària per part de llevadores (com hi ha centres que ja promouen), si es concertarà una visita psicològica... I, per tant, encara només tenim titulars i moltes demandes històriques perquè les mares rebem un bon acompanyament en aquest període tan vulnerable. 

Fiscalitat en productes d'higiene femenina: obligació de subministrar de manera gratuïta els productes necessaris per la regla als centres educatius, als centres penitenciaris i a tots aquells llocs d'atenció a les dones amb risc d'exclusió social. També contemplava inicialment l'eliminació de l'IVA dels productes d'higiene femenina, però finalment la proposta ha caigut de la reforma. 

Gratuïtat d'anticonceptius hormonals, inclosos els de llarga durada i la pastilla del dia després. Aquest és un tema controvertit pels efectes que poden provocar tant els anticonceptius hormonals com la píndola de l'endemà utilitzada de manera freqüent al cos de les dones. 

També inclou la distribució d'aquests mètodes anticonceptius a instituts en campanyes d'educació sexual i la dispensació d'anticonceptius barrera en centres educatius. 

Considera els ventres de lloguer una violència vers les dones: a l'estat espanyol la gestació subrogada està prohibida però existeixen agències que concerten els "serveis" a l'estranger. A partir de la vigència de la nova llei hi haurà sancions fins i tot a mitjans que anunciïn la gestació subrogada.

Col·lectius feministes com Petra aprofiten el debat perquè s'incloguin reclamacions històriques com és el fet d'allargar el permís de maternitat, un permís que fa més de 30 anys que no es toca, eliminar la discriminació actual cap a les famílies monomarentals (en la majoria dels casos només opten a 16 setmanes i, per tant, l'infant té menys drets que els d'una família amb dos membres adults), acabar també amb la discriminació cap a les famílies lesbianes (tant pel que fa a la filiació com per l'accés al permís de naixement), i també demana que s'implementin mesures específiques per mares treballadores autònomes

Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat