SeventyFour

Nova vacuna per als nens de sisè

El departament de Salut començarà a vacunar contra el papil·loma humà als nois d'entre 11 i 12 anys

8 de setembre de 2022 a les 11:10h
SeventyFour
per Criar.cat
Els nois també es podran vacunar contra el virus del papil·loma humà (VPH). Des del 2008 es vacuna a les nenes per evitar casos de càncer de coll d'úter i ara s'amplia als nens perquè s'ha vist que pot causar-los càncer de boca, d'esòfag, de penis i d'anus. 

Perquè els menors puguin ser vacunats, els progenitors o tutors hauran de firmar un consentiment informat. 


Entre el 85 i el 90% de la població en algun moment de la seva vida està en contacte amb el virus. Si bé la infecció per VPH no és sinònim de càncer, la infecció persistent pot produir lesions premalignes que condueixin a ell. Tot i que el 90% de les infeccions s'eliminen de manera natural al cap de dos anys, s'ha demostrat que si la vacunació es fa entre els 12 i els 13 anys es redueix un 87% el risc de patir càncer de coll d'úter. 

Si la vacunació es fa entre els 14 i els 16 anys l'eficàcia baixa al 62% i si la vacunació es produeix dels 16 als 18 anys es calcula que es queda en el 34%. Ja des del 2015 fundacions com la Puigvert reclamava posar-la també als nens.


Segons dades de Salut, l'any 2021 es va vacunar el 86% de les noies que els tocava per edat. Enguany els nens també estaran protegits contra aquest virus. 

És segura la vacuna? A través de molts estudis, s'ha determinat que la vacuna contra el VPH és segura. En general, els efectes solen ser lleus: dolor, inflor o envermelliment en la zona de la infecció. També mal de caps, nàusees, vòmits, fatiga o debilitat.  


No tots els virus de VPH provoquen risc de càncer. De fet, només 40 dels més de 150 números que hi ha en poden provocar. Els més perillosos són el 16, 18 i 31, que són els que se sap que poden desenvolupar lesions cancerígenes.

La vacuna contra el VPH protegeix contra 9 d'aquests números: dos de baix risc que causen la majoria de les berrugues genitals i set d'alt risc que causen la majoria de càncer. Aquesta vacunació és preventiva i no serveix per curar si la persona ja s'ha infectat.


El virus es transmet per via sexual, vaginal, oral o anal, i es pot transmetre fins i tot quan la persona infectada no presenta signes ni símptomes. També pot ser que els símptomes apareguin anys després de tenir relacions sexuals amb una persona infectada.

És per això, que és especialment important que els adolescents i joves coneguin el VPH i sàpiguen què poden fer per protegir-se del virus quan tinguin relacions.
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat