Com funcionen els permisos, baixes i reducció jornada laboral?

María Espinosa, advocada i assessora de conciliació laboral de @mama_jurista, ens aclareix en aquest #CriarTalks conceptes i dubtes sobre els permisos, baixes i drets laborals relacionats amb la maternitat

12 de març de 2021 a les 12:00h
per Criar.cat

Quina diferència hi ha entre una baixa mèdica i una baixa per risc d'embaràs? Tinc l'obligació d'avisar a l'empresa que estic embarassada? Quan em reincorpori, tinc dret a decidir la meva jornada laboral? Puc treure'm llet en hores de feina?


Sovint, quan som mares o estem a punt de ser-ho ens sorgeixen molts dubtes sobre quins són els nostres drets, i què podem demanar i què no a les nostres empreses per tal de conciliar la vida laboral amb la familiar. En aquest #CriarTalks parlem amb la María Espinosa, advocada i assessora de conciliació laboral de Mamá Jurista (@mama_jurista) sobre els dubtes més habituals. 
 

Abans del part, quina diferència hi ha entre obternir una baixa mèdica o una per risc de l'embaràs?

 És un dubte molt recurrent. Quan estàs embarassada pots tenir alguna cosa referent a la teva salut (lumbàlgia, embaràs de risc, etc.). Això implica una baixa mèdica i s'acostumen a cobrar menys diners. La llei estableix que cobraràs un percentatge del teu salari, però en molts convenis col·lectius s'especifica que l'empresa cobrirà el que falti fins a cobrir el 100% del sou. Per tant és important mirar què diu el nostre conveni col·lectiu. 


La baixa per risc de l'embaràs és diferent i es tramita a través de la mútua de l'empresa. Es demana quan per exercir el teu lloc de treball es posa en risc el teu embaràs. Per exemple, per haver d'agafar pes, estar dreta tot el dia, exposició a radiacions, etc. En aquesta situació has de sol·licitar la baixa a través de la mútua i necessites: un certificat de l'empresa que acredita que el lloc que ocupes té riscos, el model de sol·licitud de la mútua i un certificat mèdic que acrediti que estàs embarassada.

 El tràmit és diferent i la quantitat a cobrar també, ja que podràs cobrar el 100% de la teva base reguladora i no hauràs d'estar anant al metge a renovar periòdicament la teva baixa, sino que serà vàlida ja fins el moment del part. 

Estic obligada a comunicar a l'empresa que estic embarassada?

No hi ha obligació, això ens ho pregunten molt. Ho has de tenir en compte de cara a la prevenció de riscos laborals i de la teva salut, això sí. Potser és convenient comunicar-ho, però no hi ha cap sanció per no fer-ho.

És important saber l'embaràs ens dona una protecció davant un possible acomiadament. Des del moment en què estem embarassades, encara que no ho hem comunicat a l'empresa, estem protegides enfront de l'acomiadament. No poden acomiadar-nos llevat que hi hagi una causa justificada. Si hi ha un motiu sí que serà un acomiadament procedent, però ha d'existir causa objectiva.

I si el meu contracte no és indefinit també?

Això és una causa objectiva per a finalitzar contracte, que és que té una data de final, llavors sí que podran no renovar. Per això també cal anar amb compte en escollir el moment per comunicar l'embaràs a l'empresa.

Si soc família monoparental, tinc dret a gaudir també la baixa que correspondria al segon progenitor?

Ara mateix no. Espero poder respondre una cosa diferent més endavant, però ara mateix la llei no ho contempla així. Però sí que hi ha la possibilitat de guanyar-ho si es reclama judicialment, perquè ja s'han donat alguns casos de sentències en positiu en aquest sentit. 

Es pot partir el permís de naixement?

 Ara, el permís per naixement especifica que s'han de gaudir les 16 setmanes des del moment del part fins que el nadó tingui dotze mesos. Sis setmanes són obligatòries immediatament després del part. Després, les setmanes que et queden pots distribuir-les com tu vulguis dins d'aquest primer any del nadó. Si ho vols fer partit, caldrà omplir dos formularis en el moment de sol·licitar el permís, el primer és el de naixement i el segon és el de gaudi en diferents períodes. Hauran de ser setmanes senceres, i són individuals, de manera que no les puc cedir.

Tinc dret a algun permís extra com a mare soltera?

 Hi ha un permís en cas de discapacitat de l'infant o de part múltiple. Per exemple, en cas de bessons se suma una setmana per cada fill, és a dir, en cas de bessons, si soc mare soltera, tindré dret a 16 + 2 setmanes.

 Si som dues mares podem demanar totes dues l'ajuda per fill?

L'ajuda per fill el poden demanar les mares treballadores i amb un infant menor de tres anys. En el cas d'una família amb dues mares, poden sol·licitar-lo totes dues, però cobraran el 50% a cadascuna. És important que ho sol·licitin totes dues perquè si no després és complicat canviar la prestació d'una mare a una altra en cas de necessitat.

Com funciona el permís per lactància?

Ara se'n diu Permís per a la cura del lactant, cosa que inclou els dos progenitors. Qualsevol treballador amb un nadó menor de nou mesos hi té dret, i és individual i intransferible. De vegades es diu que només pot gaudir-lo un dels dos progenitors, però no és cert. 

Amb aquest permís et correspon una hora al dia des que et reincorpores fins que el nadó tingui nou mesos. Si tu ho decideixes, pots optar per compactar-lo. Hi ha convenis col·lectius que especifiquen què et pertoca en cas de fer-ho acumulat. Si no és així, llavors has de calcular-ho, com? Tenint en compte les hores que faltaries a treballar, comptant dia per dia, descomptant festius, segons la teva data de reincorporació, etc., cal comptar-ho exacte.

L'empresa ha de garantir un lloc adequat i privat perquè et puguis extreure llet, i no pot descomptar-te el temps que necessitis per fer-ho.

Em puc treure llet a la feina?

 És un tema de prevenció de riscos laborals. Les necessitats fisiològiques de la mare lactant que l'empresa ha de tenir en compte. Si necessito treure'm llet, l'empresa ha de garantir-me un lloc en condicions i privat, i el temps que jo estigui traient-me llet l'empresa no em descomptarà aquest temps, igual que no m'ho resten si vaig al bany.

És una necessitat fisiològica i l'empresa l'ha de respectar. Recomanem que ho comuniquis a l'empresa, perquè si ho fas formalment han de garantir aquest espai privat.
Cal tenir en compte també que, legalment, lactància no té res a veure amb donar el pit. Independentment que tu estiguis donant pit fins als dos anys, legalment el lactant és un nadó menor de nou mesos. Després d'aquesta edat tenim menys possibilitats de garantir aquesta protecció.

Quan s'acaba el permís de maternitat, quines altres opcions tenim?

 Doncs tenim la possibilitat de demanar reducció de jornada, perdent part del nostre salari. Pots decidir reduir entre 1 octau i el 50% de la teva jornada, segons el teu criteri, i tu tries l'horari de la teva jornada, sempre que sigui dins del teu horari habitual o mitjançant un acord específic amb l'empresa. Hi tens dret fins que l'infant compleixi 12 anys.

Una altra opció és l'adaptació de la jornada. Si per exemple jo tinc horari partit, propi del comerç per exemple, puc pactar un horari continuat. Una altra opció és adaptar la jornada incorporant teletreball. Una altra opció és l'entrada i sortida flexibles. Aquesta adaptació ha de ser sempre d'acord amb l'empresa i és un procés regulat. Si penseu fer-ho, us recomano que us informeu de com és aquesta regulació per poder negociar amb coneixement de causa.

Quan sol·licitem una adaptació, l'empresa hi ha de respondre en un màxim de trenta dies, i en aquests trenta dies, l'empresa té l'obligació de parlar i negociar amb el treballador. Si no estem d'acord amb la contraoferta de l'empresa, tenim vint dies més per recórrer a la justícia, i un tribunal ens ha de citar a judici en 5 dies. Per això és important estar assessorades.

Finalment, també pots demanar una excedència, que és no remunerada i la pots mantenir fins que la criatura tingui tres anys. L'avantatge és que cotitzes com si estiguessis treballant i que si et reincorpores abans d'un any, et reserven el teu mateix lloc de treball, i si ho fas més tard, serà un lloc similar al teu. En aquest cas és important comunicar el retorn almenys un mes abans de la finalització del permís, perquè si no ho fas, s'interpreta com una baixa voluntària i et quedes sense feina. 

 I si la teva criatura té una malaltia que no et permet la reincorporació, quines opcions hi ha?

 En cas de malaltia greu del fill hi ha un permís que cobreix fins al 99,9% de la jornada i la mútua de l'empresa compensa el que deixes de cobrar.

Quan podem sol·licitar el permís per naixement per avançat?

Ho pot sol·licitar només la mare biològica. Pot avançar-fins a 4 setmanes l'inici del permís. Interessa especialment en cas que estiguis cobrant atur i se t'acabi abans de la data prevista de naixement, ja que si no estàs cobrant l'atur, no tens dret a cobrar la baixa per maternitat. Per sol·licitar l'avançament cal anar a el metge de família i demanar un informe de maternitat. 

Segueix @mama_jurista a les xarxes

 
T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Imatge d'arxiu de l'entrada a una escola
Imatge d'arxiu de l'entrada a una escola | Adrià Costa
El Departament d'Educació dissenya un primer desplegament de les mesures per millorar els aprenentatges de l'alumnat català
Imatge il·lustrativa
Annie Spratt
per Sònia Méndez
No, el dolor no ens fa forts, en tot cas més savis...
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat