5 beneficis de l'art pel cervell de les criatures

Ens ho explica l'experta en llenguatge i desenvolupament infantil Tamara Chubarovsky

15 d'abril de 2021 a les 07:05h
per Criar.cat
Quin paper juga l'art en el desenvolupament cognitiu de les criatures? Quins són els beneficis d'utilitzar disciplines artístiques en la docència de qualsevol matèria?

Segons assegura l'experta en llenguatge i desenvolupament infantil Tamara Chubarovsky té una repercussió molt positiva en el desenvolupament cerebral, cognitiu i personal de l'alumnat. 


Durant les darreres dècades han augmentat els experiments per determinar els resultats de la neurodidàctica i això atorga una visió més completa de l'evolució de l'alumnat.

"Quelcom tan simple com recitar ritmes creant figures visuals amb els dits té una repercussió bastant extensa en la maduració i el desenvolupament del cervell dels infants, especialment d'entre un i nou anys"; assegura.


L'exercici activa fins a quatre àrees cerebrals diferents (visual, moviment, llenguatge i musical), de manera simultània, la qual cosa resulta molt important pel seu desenvolupament. Tot plegat amb un joc que desenvoluparà la seva capacitat de comprensió i enteniment i servirà d'entreteniment i diversió.

Aquest és només un exemple de com aplicar les investigacions en neurodidàctica en exercicis lúdics ben dissenyats per tal que serveixin per a l'ensenyament de conceptes. 


"Durant els primers anys, i de manera natural, les criatures ballen, canten, juguen i dibuixen, i totes aquestes activitats són imprescindibles pel seu correcte desenvolupament sensorial, motor, cognitiu, emocional i en definitiva cerebral que li permetran aprendre. 

Els altres beneficis tangibles de l'art al cervell de les criatures són:

Millora la memòria a llarg termini: Aprendre qualsevol cosa amb tècniques que tinguin a veure amb disciplines artístiques fa que allò que has après romangui durant més temps. Un estudi en alumnes amb 10 i 11 anys ho reflecteix.

Per estudiar astronomia i ecologia es va dividir els alumnes en dos grups. En un es van explicar les matèries amb des del punt de vista tradicional. En l'altre, els i les estudiants van executar exercicis com actuacions teatrals, recreació de moviments amb música o confecció de cartells. Es va comprovar que aquest segon grup va millorar la memòria de tot plegat a llarg termini.

Millora els problemes emocionals i proporciona eines socials: Diversos estudis així ho exemplifiquen. En un d'ells, amb alumnes entre 9 i 15 anys, d'entorns econòmics desafavorits, l'alumnat havia d'escollir una disciplina entre música, pintura, disseny de màscares  o escriptura de guions.

Després van aprofundir amb la matèria i van començar a col·laborar entre ells, fent vídeos i representacions teatrals. Aquells qui van participar no només van millorar les seves capacitats artístiques, sinó que també van tenir menys problemes emocionals i millors competències de comunicació i cooperació i resolució de conflictes.

Millora l'atenció: El fet d'activar diverses àrees del cervell millora la memòria de treball i l'atenció, amb la qual cosa permet relacionar la informació i interconnectar-la. 

Presa de decisions més àmplies: L'art i les eines pedagògiques que l'utilitzen no només promouen el pensament creatiu i divergent en els més petits, sinó que també els ensenya a veure les coses des de diverses perspectives i al fet que interioritzin que no hi ha només una sola solució als problemes. Això els facilita a l'hora de prendre decisions i evita frustracions davant d'un problema.

Millora l'autocontrol i l'autoestima: A banda de la millora de vocabulari i l'augment de sensació de llibertat, responsabilitat o millora de pensaments abstractes concrets, està comprovat que l'art ajuda a millorar l'autocontrol i l'autoestima.


T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat