Canvis d'escola: quan i com s'han de fer?

Es pot canviar d'escola a meitat de curs? En quins casos es pot? Quin és el procediment a seguir?

El malestar de la família amb el centre, canvis de domicili, casos d'assetjament o conflictes entre iguals poden provocar que alguns pares i/o mares es plantegin un canvi de centre.

En aquest article us expliquem com funcionen els canvis d'escola tant en l'àmbit públic com concertat, i intentarem resoldre els principals dubtes de les famílies. 


Com funciona? En quins casos es pot fer? Quan s'ha de fer? 

En el període ordinari
de preinscripció: (sovint cap al maig) tothom pot optar a un canvi de centre pel curs vinent. L'oferta educativa es podrà consultar als centres i també a l'apartat d'informació per a la Preinscripció d'educació infantil, primària i secundària obligatòria.


En aquest cas la plaça actual no la perds fins que no fas la matrícula a la nova escola i és en aquest moment on el centre educatiu actual és coneixedor del canvi. 

Fora del període ordinari: Segons el Consorci d'Eduació de Barcelona les peticions de canvi de centre han de ser motivades per circumstàncies excepcionals. Aquestes peticions es poden fer online, en la majoria de casos o amb cita prèvia a l'oficina Municipal d'Escolarització. 

Què es considera circumstàncies excepcionals? Actes de violència de gènere, situacions greus de conflictivitat en l'entorn escolar, situacions concretes de l'alumnat que requereixin un canvi, situacions de logística familiar de molt difícil conciliació o canvis de domicili. Tot plegat haurà d'estar degudament documentat i justificat

Fonts consultades d'Equips d'Assessorament Pedagògic ens expliquen, però, que no es resol de manera automàtica. És a dir, en casos d'assetjament el centre haurà d'haver aplicat el protocol adequat en cada cas i només es concedeix el canvi si s'han esgotat totes les vies. 


Què passa després? 

És la Comissió de Garanties d'Admissió, presidida per inspecció educativa del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya qui, tant en escoles públiques com concertades, s'encarregarà d'analitzar la sol·licitud i determinarà el centre d'assignació, tenint en compte la disponibilitat de llocs escolars i les preferències de la família.

Aquesta comissió escolta tant la família com l'escola i l'EAP i valora cada cas en concret. En el cas que aprovi el canvi la plaça pot ser a qualsevol centre educatiu on hi hagi vacants escoltant les preferències.

Una vegada comunicat aquest canvi s'ha de procedir a fer la matrícula al nou centre educatiu, s'haurà d'aportar tota la documentació sanitària i acadèmica i s'haurà d'omplir les dades requerides pel centre. 
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres