Charles Deluvio

Com evitar el phubbing: ignorar el teu fill/a per tenir el telèfon a la mà

Us deixem algunes claus per prevenir-lo

8 d'octubre de 2021 a les 07:43h
Charles Deluvio
Quantes vegades hem estat amb les nostres criatures i li hem fet més cas a Instagram, a Twitter o TikTok que als nostres fills i filles? Quantes vegades has estat mirant el telèfon mentre el/la gronxaves, mentre li donaves la mà pel carrer, mentre l'ajudaves a fer els deures?

D'això se'n diu phubbing, o el que és el mateix: "ningufoneig", ignorar completament el teu fill/a i parar atenció al telèfon. Està clar que el vincle que tenim amb la tecnologia canvia la nostra manera de relacionar-nos, però desconnectar-nos de les pantalles quan estem amb les nostres criatures ens ajudarà a reconnectar amb la família.


L'Anna Ramis, pedagoga familiar que acompanya famílies a crear un vincle sa amb les seves criatures gestionant la menor exposició a les pantalles i potenciant un bon desenvolupament de la infància ens explica el següent: 

Els nostres fills/es necessiten la nostra mirada: Segons ens assegura l'Anna Ramis fer phubbing és molt greu, molt més greu que fer-ho amb amics o alguna altra persona adulta. Les nostres criatures, sobretot quan són molt petites, abans dels tres anys, necessiten la nostra mirada perquè sàpiguen que els escoltem i que estem per ells.


La mirada fixa aprenentatges: Quan comencen a parlar es passen el dia dient "mama mira"; "iaia mira", "papa mira". Necessiten literalment que els mirem. Està demostrat en neuroeducació que quan la mirada del pare i/o la mare és de simpatia, o és d'aprovació, queden fixades connexions neuronals en les accions que està produint aquell nen o nena, per tant la mirada fixa aprenentatges. 

Som el seu model a seguir: També és important no fer phubbing amb les nostres criatures perquè eduquem també amb allò que fem, amb les nostres accions, i per tant hem de ser un model de bon ús de les tecnologies i les pantalles. Hem de poder demostrar que les pantalles no ens dominen a nosaltres sinó que som nosaltres qui decidim quin ús fem d'aquestes pantalles. 



Com fer-ho per prevenir, per no utilitzar el telèfon en presència de les nostres criatures?

Deixar el telèfon en silenci o en mode avió en un lloc de la casa en el qual hi haguem d'anar expressament. No deixar-lo a mà perquè així no el veurem i no estarem temptats de mirar-lo. I deixar-lo en silenci és important perquè aquests avisos que s'activen quan ens arriba qualsevol cosa no els sentirem.

Si l'hem de fer servir, posar-nos una fotografia de la teva criatura de fons de pantalla o alguna mena d'avís per recordar-te que ell/a et necessita més que aquest aparell que ara tens a les mans. 

Fer-lo servir estrictament per allò pel qual està pensat el telèfon mòbil. Pot ser una bona idea tornar a recuperar la llanterna, el rellotge o el despertador. Com més controlem l'ús que en fem menys tenim possibilitat de caure en aquest abús que els mòbils acaben produint sobre nosaltres i que fan que desviem la mirada de les nostres criatures.

Aquests són uns consells de l'Anna Ramis. La podeu seguir a les seves xarxes aquí

 
Arxivat a:
PantallesGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat