Nathan Dumlao via Unsplash

5 senyals d'alerta per detectar problemes de llenguatge i de parla entre 2 i 7 anys

per Redacció
Nathan Dumlao via Unsplash
Si fa uns mesos ens preguntàvem quines serien les seqüeles psicològiques i educatives que els infants es quedessin tancats a casa durant tant de temps, sembla que ara van sorgint les primeres conseqüències de tot plegat.

El llenguatge és precisament un dels temes que més preocupa als pares i/o mares i un dels temes que més impacta en el desenvolupament d'una criatura quan no està ben establert, i sembla que la pandèmia ha pogut afectar en aquest sentit. 

Els trastorns de la parla i del llenguatge estan sent un dels motius de consulta més freqüents entre les criatures a causa del confinament. Ens ho diu Margot Ripoll, psicòloga i responsable de l'espai familiar de la Clínica Uditán. 

Amb quina situació us heu trobat?

Hem experimentat un augment significant de casos des del maig fins a l'actualitat de nens i nenes amb dificultats per articular sons o alteracions a la fluïdesa de la parla. També ens hem trobat amb casos de criatures que presenten problemes durant l'adquisició del llenguatge expressiu o comprensiu

A quines edats afecta especialment? Per què passa això?

A partir dels 18 mesos i fins als 30 mesos. Són nens i nenes que no han acabat d'arrancar a parlar. Aquest fet es pot explicar de la següent manera: el confinament ha generat que criatures que ja tenien una patologia del llenguatge prèvia han vist alentits els seus avanços o hagin fet un pas enrere arran de parar els seus tractaments. No es pot dir que la teràpia online no hagi funcionat, però evidentment no és el mateix que la presencial on hi ha molta més estimulació.

D'altra banda criatures que no patien aquest problema s'han vist limitats en la seva interacció social, amb la qual cosa impacta negativament a l'increment del seu vocabulari i a les seves habilitats comunicatives. 

Com es pot saber si els teus fills tenen algun problema d'aquest tipus?

Cal estar atents a uns senyals d'alerta determinats sobretot entre els 2 i els 7 anys. Als 2 anys és quan es detecten la majoria d'aquests problemes en diverses situacions:

Que no imiti paraules o que només es comuniqui per gestos
Que no respongui el seu nom
Que hi hagi absències de l'ús de frases (a partir dels 3 anys)
Que no comprengui instruccions
Que presenti dificultats en l'articulació dels sons


Hi ha altres nens i nenes que ja tenien problemes i que s'han agreujat arran del confinament amb un perfil concret. Són criatures que poden jugar molt temps sols, que s'aïllen de manera voluntària, també per exemple criatures que parlen molt poc o que quan parlen no se'ls entén.

És molt important que es consulti amb especialistes en desenvolupament infantil, especialment psicòlegs/psicòlogues, per tal de determinar si aquests problemes són evolutius arran d'una deprivació sensorial com la que hem patit amb la pandèmia, o bé si es tracta d'un retard del desenvolupament que s'ha presentat d'una manera més severa a conseqüència d'aquesta falta d'interacció i estimulació social. L'objectiu de tot plegat és detectar-ho i tractar-ho per reduir-ne l'experiència de fracàs i l'ansietat que es produeix als nens.
CONTINGUT RELACIONAT
Imatge il·lustrativa
Carlos Rodrigo
El Dr. Carlos Rodrigo Gonzalo de Liria, pediatra expert en infeccions, ens facilita aquests consells sanitaris per prevenir-nos de possibles contagis de cara a la tornada a l'escola
Imatge il·lustrativa
Alba Carreres
Parlem amb la doctora Paula Crespo, presidenta del Col·legi de Nutricionistes de València i experta en celiaquia sobre com es diagnostica aquesta malaltia
Imatge il·lustrativa
Gerard de Josep
En Gerard de Josep, promotor del grup de pares papapa, filòleg, periodista i docent, et recomana aquestes lectures per introduir-te en el món de la cocriança i prendre consciència de la importància de fer-ho
Participació
Logotip de Criar.cat
Contacta amb nosaltres

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José Manuel Gutiérrez
Audiències i brand content: Arnau Urgell

Consulta tot l'equip
Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a: