Adrià Costa

Adeu al P2 i P3... Com es diu ara?

Per què canvia la nomenclatura? Què hi diu la comunitat educativa?

per Criar.cat
Adrià Costa
La Generalitat ha començat a conscienciar la comunitat educativa de la necessitat de fer el canvi de nomenclatura de P1, P2, P3, P4 i P5 a I1, I2, I3, I4 i I5. Ja hi ha centres que des de fa anys que han incorporat aquest nou criteri. De fet, és també una reivindicació del mateix sector. 

Per què el canvi? La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, defensa que el canvi de nomenclatura s'engloba en una nova concepció d'aquesta etapa educativa. "Si estudiem el grau d'educació infantil, si no som 'parvulistes', si l'etapa educativa és 'educació infantil' perquè seguim dient P3, P4 i P5? Fem el canvi!", argumenta. 


L'origen etimològic de parvulari ens remunta al llatí: parvularium. Una paraula formada de parvulus (infant petit) i el sufix -arium (lloc per guardar coses). La paraula llatina parvulus és el diminutiu de parvus (petit). S'entén, doncs, parvulari com un lloc on es guarden les criatures petites.

En la mateixa línia, ja fa anys que s'ha desplaçat el concepte de guarderia i s'ha substituït per llar d'infants, escola bressol o escoleta. Són termes hereus d'un model que tant la comunitat educativa i com l'administració, que despleguen conjuntament pla de transformació educativa sense retorn, volen deixar enrere posant en valor etapes educatives històricament menystingudes i que ara ja ha quedat provat que tenen un paper fonamental a nivell educatiu però també social.   


Més enllà de la nomenclatura, però, l'Associació de Mestres Rosa Sensat, també ho veu un bon començament per cohesionar l'educació infantil que es cursa en dos cicles i habitualment en centres educatius diferents. Amb tot, creuen que hi ha encara feina a fer per unificar aquesta etapa, tradicionalment, molt fragmentada. 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Imatge il·lustrativa
Bia Octavia
Les expertes de LactApp contesten en una marató de 12 hores en directe dubtes de lactància
Imatge il·lustrativa
Ben White
Aïda Roig Çelik
Si sents que el teu fill o filla no et fa ni cas, aquest article t'interessa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres