Joc de fusta Montessori | Jugar i jugar

El mètode Montessori o com cultivar l'autoestima i la motivació

N'has sentit a parlar a l'escola, però no saps en què consisteix aquesta pedagogia? T'ho expliquem

7 de febrer de 2022 a les 07:00h
Joc de fusta Montessori | Jugar i jugar
per Andrea Gabarró
Ben segur has sentit a parlar del famós mètode Montessori i has sentit a parlar-ne en projectes pedagògics d'algunes escoles. Però, coneixes els seus fonaments? Saps que a casa també pots aplicar la seva filosofia per dur a terme una criança respectuosa amb els ritmes maduratius i les necessitats de les teves criatures?

Si com a pare o mare t'interessa educar les teves criatures des d'una mirada educativa renovada, en aquest article t'explicarem en què consisteix una de les corrents pedagògiques més revolucionàries dels últims anys.


 
Maria Montessori (Itàlia, 1870- Països Baixos, 1952) va ser la primera dona italiana a aconseguir el certificat de Metgessa. Després va complementar la seva formació amb estudis i treballant en l'àmbit de la psicologia i la pedagogia, on enfocaria la seva carrera.

Ella va ser la impulsora del model educatiu conegut com a Mètode Montessori, fruit de les seves experiències acompanyant nens en risc social.

En què es basa la seva filosofia?

La filosofia Montessori es basa en tenir un tracte molt afable, proper i maternal vers els infants. S'aproxima a l'educació mitjançant una mirada de respecte, admiració i confiança cap a les criatures i les seves capacitats. Tenir a l'infant al centre i deixar que sigui ell qui marqui les regles del joc pel que fa al seu aprenentatge. Alhora, busca promoure l'ensenyament a partir de les joguines que s'adapten a cada etapa de la seva maduració.


 Quina és la funció de la persona adulta?

Per a Maria Montessori és molt important que l'adult mantingui una actitud molt calmada, que convidi a la interacció, que sigui un model. Ha d'encarregar-se de propiciar un ambient favorable, posant les coses al seu abast i deixar que faci, i a través del joc aconsegueixi l'aprenentatge incidint molt en l'autonomia i els valors.

 Com s’estableixen els límits?

Aquesta filosofia incideix en la negociació a l'hora de gestionar conflictes. Com a part prèvia als límits proposa deixar-los capacitat d'elecció, explicar-los allò que es farà i donar-los un seguit d'opcions perquè no se sentin objectes de l'acció. També s'ha de propiciar l'interès per les emocions de l'infant i tenir en compte les seves.


 I a la pràctica què cal fer?

És tan senzill com escoltar els infants, preparar l'ambient en funció de les seves necessitats (per exemple, donar-los gots de la seva mida perquè puguin usar-los, deixar que parin taula, que facin allò amb el que se sentin més còmodes) i deixar que aprenguin mitjançant l'experiència.

Els beneficis d'aquesta metodologia són múltiples, ja que mitjançant el treball de motivació interna perquè no depenguin de l'adult, es genera en els infants un elevat grau d'autonomia i autoestima.


 Algunes joguines que segueixen aquesta filosofia:

 Sonall Cúbic. Es tracta d'un joc típic Montessori. La fusta és un material noble, l’acabat és vellutat i, per tant, és ideal per aquesta etapa. Té una característica molt important: el picarol de dins el poden tocar perquè hi ha un forat, i així l’infant el pot explorar (és complicat trobar un sonall amb accés a l'interior). 
 
 

 Ous de fusta i copa. Se’n pot fer ús per separat i junts conformen un material perfecte per a l’acompanyament en l’etapa d’encaixar i col·locar objectes uns a dins dels altres. Permeten practicar la precisió i el pensament espacial 
 

 Clavilles Montessori. Material perfecte per aquella etapa que Maria Montessori defineix com a períodes sensibles (encaixar i classificar). Idoni per l’edat en les quals es comencen a manipular peces i explorar amb la motricitat fina.
 

 
 La base deu o material multibase és un recurs òptim per a comprendre i raonar sobre el sistema mètric decimal, així com els conceptes d’àrea, volum, unitat, desena, centena i millar.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat