[inicicentrareport] Els ofegaments són un problema de salut cada estiu, suposant més de 350.000 morts en tot el món. Al 2020 van morir ofegades 410 persones a tot Espanya, sent 41 d'elles menors de 18 anys. Així que està a les nostres mans fer que aquest any les xifres d’ofegaments disminueixen el màxim possible, el nostre paper és clau en la seva prevenció!
Quines mesures podem prendre per prevenir un ofegament?
[nointext]
[GotaVerdaPle] La mesura principal és la supervisió continua. Es imprescindible no deixar mai les criatures soles en llocs on hi hagi aigua (piscines, platges, rius, banyera, pantans...). Ni un sol segon, ni tampoc deixar-los sota la supervisió d’altres nens més grans.
Sempre que hi hagi algun nen o nena aprop o dins de l’aigua, hi ha d’haver un adult responsable de la seva supervisió. Aquest adult haurà de mirar a l’aigua cada 10 segons i estar a una distància no superior a un braç del nen. Fins i tot si el nen o nena és més gran o ja sap nadar.
L’adult responsable ha de tenir la seva atenció focalitzada a l’aigua, sense distreure’s amb altres activitats. Aquesta supervisió ha de ser constant, estreta i atenta, també si existeix un socorrista aprop.
[intext2]
[GotaVerdaPle] En el cas de les piscines, cal posar elements de seguretat. S’ha demostrat que la mesura més efectiva per prevenir un ofegament, especialment en nens petits, és la instal·lació d'una tanca al voltant de tota la piscina. Amb aquesta mesura es pot arribar a evitar més de la meitat dels ofegaments a les piscines.
També es pot fer ús d’altres elements de seguretat com per exemple les alarmes perimetrals o les alarmes d’immersió.
[GotaVerdaPle] En relació al mecanisme de flotació més recomanable, seria l’armilla. Aquesta ha d’estar adaptada a l’edat del nen/nena, a la seva talla i característiques i per suposat, sempre han d’estar correctament homologades. Els nens petits o que no saben nadar sempre haurien de portar-la si estan a prop o al voltant de l’aigua. Cal tenir en compte, però, que és un sistema d’ajuda, no de prevenció del ofegament.
Per altre banda, cal evitar tots els elements de flotació que siguin inflables, com per exemple els maneguets inflables o els flotadors inflables.
[GotaVerdaPle] A partir d’aproximadament els 4 anys, els nens i les nenes ja solen estar preparats a nivell de desenvolupament per aprendre a nadar, així que les classes de natació poden proporcionar una capa més de protecció, tot i que mai són garantia absoluta d’evitació d’un ofegament. Tot i així, cada nen té el seu propi ritme de desenvolupament, pel que no tots estaran preparats per aprendre a nedar al mateix moment.
[GotaVerdaPle] També cal educar a les criatures a que no han de posar-se mai a dins de l'agua si estan sols o nadar si no hi ha un adult a prop.
[GotaVerdaPle] I per acabar, la formació en primers auxilis és indispensable per a tots, pares, cuidadors, adolescents, nens... Seria convenient que tots aprenguéssim i ens forméssim en primers auxilis i en les maniobres de reanimació cardiopulmonar.
Ara ja podeu començar a gaudir d’aquest estiu, però sempre tenint aquestes mesures de prevenció dels ofegaments en ment.
[ficentrareport]
6 consells de seguretat per prevenir ofegaments a la piscina o la platja
Com hem d'actuar els adults? Inflables sí o no? A partir de quina edat els podem ensenyar a nadar?

Ara a portada

- Dra. Anna Estapé
- Pediatra
Publicat el 25 de juliol de 2022 a les 07:53
Actualitzat el 25 de juliol de 2022 a les 10:00