[inicicentrareport]Quan puc començar a oferir formatges? Quins són els més sans i saludables? Puc fer l'entrepà del meu fill/a cada dia de formatge per evitar processats? Quina quantitat de làctics és recomanable que prenguin les criatures a la setmana? Quins formatges puc menjar si estic embarassada? I si estic alletant?
Aquests són alguns dels dubtes freqüents que solem tenir sobre el consum de formatges. Amb la col·laboració amb Formatges Montbrú, hem volgut resoldre totes aquestes preguntes amb la nutricionista Laia Roca.
[GotaVerdaPle]Quan es pot començar a introduir formatges i quins serien els més adients? Segons ens explica l'experta Laia Roca, es pot començar a introduir formatges frescos baixos en sal a partir dels 8 o 9 mesos. Els podem oferir de manera ocasional formatges frescos baixos en sal de més o menys un dit (30-40 grams). A partir dels 12 mesos, els podem començar a oferir formatges tendres i una mica més curats de manera puntual.
[GotaVerdaPle]Quant formatge poden prendre les criatures? Els puc fer cada dia l'entrepà de formatge? "És una bona opció per sortir dels processats càrnics", assegura Laia Roca. "La dosi de formatge hauria de ser d'aproximadament entre 40-50 grams, prioritàriament a base de formatges tendres o frescos, i deixar la resta de formatges per un consum ocasional", explica. La periodicitat dependrà del recompte de làctics. "Si la criatura pren cada dia un got de llet és correcte oferir-li l'entrepà de formatge. Si a més pren un iogurt se'n pot oferir de manera intermitent", proposa.
[GotaVerdaPle]Quins formatges puc menjar si estic embarassada? Només hi ha risc quan la llet no és pasteuritzada ja que la listèria és un patogen que es transmet en llets crues i durant l'etapa de l'embaràs pot tenir conseqüències greus en el desenvolupament fetal. Els formatges a base de llet pasteuritzada, com ho són tots els de Montbrú, són de consum totalment segur.
[GotaVerdaPle]Què passa durant la lactància? És cert que necessitem més làctics? Les condicions nutricionals durant la lactància no són tan diferents de les condicions quan no s'està lactant. Segons la nutricionista Laia Roca, en aquesta etapa es posa especial atenció perquè se sap la repercussió que pot tenir una bona alimentació de la mare en la criatura.
[GotaVerdaPle]Quins formatges són els més saludables? Els formatges són una gran font de calci, magnesi i una bona font de proteïna. En general, els formatges més saludables són els frescos o tendres. Els formatges altament curats tenen una càrrega de greix i sal totalment natural, i es recomana que el consum sigui ocasional.
5 preguntes amb resposta sobre el formatge en l'embaràs, lactància i infància
Consells pràctics de la nutricionista Laia Roca sobre quan començar a oferir formatge i quin són els més adients
Ara a portada
Publicat el 09 de gener de 2022 a les 08:52
Actualitzat el 22 d’octubre de 2024 a les 23:17