Adrià Costa

​Aprendre de la vida rural en família

Benvinguts a Pagès s'allarga tot l'any: un centenar d'explotacions com Can Pastoret ofereixen visites a les seves instal·lacions

4 de novembre de 2021 a les 07:00h
Adrià Costa
Sabíeu que cada tipus d'animals es pot cridar amb un so diferent? Jo tampoc. Ho vaig aprendre en una de les activitats de Benvinguts a Pagès la Festa, celebrat a inicis d'octubre. La bona notícia és que aquest i altres secrets del sector primari es poden continuar descobrint ja que Benvinguts a Pagès s'allarga tot l'any. Un centenar d'explotacions tornaran a obrir les portes de casa seva per compartir la feina al camp, la pastura, la granja o l'obrador. En aquest cas, però, les visites són de pagament i cal concertar-les directament amb els productors.

Una explotació amb eugues, vaques i cabres


A Benvinguts a Pagès la Festa hi van participar 150 explotacions. A Criar.cat en vam conèixer una d'ideal per a famílies: Can Pastoret de Molló. Està a pocs metres de coll d'Ares, el punt fronterer que separa el Ripollès i el Vallespir. Un paratge amb molta història i memòria: milers de republicans el van creuar en els darrers dies de la Guerra Civil.
 

Can Pastoret és una explotació ecològica molt interessant. Primer, perquè està molt diversificada. Tenen eugues, vaques i cabres –així com un parell de simpàtics burros catalans-. També conreen patates, la coneguda trumfa de la Vall de Camprodon. “No volíem posar tots els ous al mateix cistell”, explica gràficament en Guillem Pastoret. Juntament amb la Roser Armadàs fa 15 anys que van reprendre una activitat que la família havia abandonat un segle enrere. 

A més, fa pocs mesos han engegat un projecte ecoturístic. Han adequat una aula d'entorn rural i organitzen visites guiades com les que Benvinguts a Pagès permet fer a un centenar d'explotacions més d'arreu del país. La “joia de la corona” consisteix a fer una excursió fins a les pastures per veure l'activitat ramadera més autèntica. “No és la típica visita a una granja que tot està allà mateix i amb una hora ho has vist. Caminem per veure les eugues o les vaques i, en tornar, fem un bon àpat amb els nostres productes”, explica en Guillem.

Aprendre al medi rural


Una visita a Can Pastoret és una estona d'entreteniment en família, de gaudir d'un paisatge esplèndid, però també una oportunitat per aprendre moltes coses. La més sorprenent és com criden als animals. Per fer venir les eugues diuen “tiua-tiua-tiua-tiua”. “Té-vine-té-vine-té” per les vaques i “titu-titu-titu” per fer moure en Llampec i en Borrissol, els dos burros catalans que pasturen a tocar de la masia.

La mainada que hi va anar per Benvinguts a Pagès va poder comprovar l'efectivitat del crit de les cabres. Va ser dir “tet-tet-tet-tet-teeeeee” i es van començar a sentir esquelles a la llunyania. Al cap d'un minut arribaven la quarantena de cabres allà on érem tots. Ja devien saber que els nens i nenes els repartirien ordi, una autèntica llaminadura per aquests animals.
 

Les vaques, les eugues i cabres es destinen a la carn. Ara bé, en aquest darrer cas la seva feina principal és fer de “jardineres”. “L'objectiu principal de tenir-ne és la conservació dels prats on no podem arribar amb tractor”, explica la Roser. Aquest és un altre aprenentatge important: sense ovelles –al Ripollès n'hi havia hagut 90.000 i ara no se superen les 5.000- el bosc avança i es perden les pastures. A Can Pastoret, per exemple, recentment n'han recuperat unes 6 hectàrees per les vaques i han cedit la fusta per produir energia, la coneguda biomassa.

Agricultura d'alta muntanya


En Guillem i la Roser van iniciar l'activitat just fa 15 anys i ara tenen una cinquantena de vaques, 25 eugues i una quarantena de cabres, una diversitat molt atractiva per a les famílies de Benvinguts a Pagès. “Fa molts anys que ho aprofitem i vam començar perquè ens ho va demanar la nostra filla gran. Els animals tiren molt”, ens explica la Teresa, una mestra de Castellar del Vallès que va combinar l'activitat al Ripollès amb una visita matinal en un celler del Bages.

Tanmateix, a Can Pastoret no només fan ramaderia ecològica. També hi ha agricultura d'alta muntanya amb una petita producció de patata. La de la Vall de Camprodon és molt reconeguda –té una marca pròpia- i s'anomena trumfa. Això també és un bon aprenentatge: hi ha productes de la terra que tenen noms diferents segons la zona del país.
 

Un element que sorprèn és que el camp de trumfes està ben protegit per un triple fil elèctric. Per les cabres? No. Pels senglars. Un animal salvatge superpoblat i que, en estius secs com el d'aquest any, puja muntanya amunt perquè té problemes per trobar menjar a zones més planes.

Al costat de les patates –que en ser agricultura ecològica s'ha de lluitar amb les males herbes-, aquest estiu han provat de recuperar el fajol. “És un cultiu tradicional que havia desaparegut totalment de la vall”, explica en Guillem. És una planta similar al cereal sense gluten i de la qual antigament se'n feien els denominats “torrons de pobre”. A zones com la Bretanya, per cert, s'utilitza molt per fer creps.

Com funciona Benvinguts a Pagès tot l'any


El Benvinguts a Pagès la Festa va ser tot un èxit. 32.000 persones van aprofitar que unes 150 explotacions del país obrien les portes per conèixer l'origen dels aliments que consumim i, sobretot, qui hi ha al darrere. També va ser una bona oportunitat per omplir el rebost de casa sense intermediaris.
 

Enguany, les possibilitats es multipliquen amb Benvinguts a Pagès tot l’any. El funcionament és similar: es pot seleccionar la comarca o el tipus de producte. De cada explotació hi ha una fitxa tècnica amb el tipus d'oferta i les dades de contacte d'unes visites que, en aquest cas, són de pagament.

És un tipus de “turisme” que cada vegada té més adeptes. Ho reconeix l'Enric, un especialista de la matèria, ja que és un bloguer de viatges. També era a Can Pastoret amb el seu fill de set anys. “Amb la situació actual, especialment si tens canalla, experiències com Benvinguts a Pagès són vitals. Permet sortir de la ciutat, reconnectar amb el medi rural i que els nens aprenguin moltes coses”, ens va explicar. Aquesta vegada, sortosament, no cal esperar un any per tornar a gaudir d'aquest tipus d'oferta.

Amb la col·laboració de


Arxivat a:
BrandedGeneral
Arnau Urgell i Vidal
Periodista especialitzat en canvi climàtic i educació ambiental
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat