Condemnen una empresa a pagar 20.000 euros d'indemnització per denegar el permís parental

La sentència considera que no hi havia raons justificades i que s'ha vulnerat un dret laboral

Publicat el 28 d’agost de 2024 a les 16:10
Actualitzat el 28 d’agost de 2024 a les 17:31
[inicicentrareport]El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat una empresa a indemnitzar amb 20.000 euros un empleat per denegar-li part del permís parental que havia sol·licitat per tenir cura de les seves dues filles, de 10 i 7 anys.

Segons consta a la sentència, el treballador havia demanat a mitjans del 2023 cinc setmanes de permís (encara sense sou), de l'1 d'agost al 3 de setembre. Després de fer la petició, l'empresa li va comunicar per telèfon que només li concedia una part del permís, limitant-lo a dues setmanes, del 31 de juliol al 13 d'agost del 2023.

Davant d'aquesta situació, el treballador va presentar una demanda al Jutjat Social número 27 de Barcelona, ​​sol·licitant que es reconegués el dret que li havia estat negat i que se l'indemnitzés pels danys morals ocasionats. 

La companyia demandada va al·legar raons organitzatives i productives, i va assegurar que en cap cas tenia com a intenció atemptar contra els drets de conciliació del treballador. El jutge d'instància va rebutjar la demanda i el pare treballador va interposar, llavors, un recurs de suplicació. 

Finalment, el TSJC va concloure que el treballador havia exercit el seu dret d'acord amb la llei. La negativa de l'empresa a concedir el permís íntegrament, sense justificació adequada i sense considerar que no se solapava amb altres sol·licituds, constituïa una infracció.

[noticia]2025[/noticia]
El permís parental regulat per l'article 48 bis de l'Estatut dels Treballadors va ser incorporat a l'ordenament jurídic espanyol a través del Reial decret llei 5/2023, que transposava la Directiva (UE) 2019/1158 sobre conciliació de la vida familiar i professional.

[newsletter-criar][ficentrareport]