[inicicentrareport]Canvi de rellevància per al pròxim curs escolar. El Departament d'Educació ha fet un gir de volant i ha anunciat l'endarreriment de l'inici de les classes, que arrencaran el 9 de setembre. La decisió l'ha comunicat en una compareixença la consellera Anna Simó, que considera que el canvi és una "mesura positiva", especialment per a l'alumnat vulnerable.
D'aquesta manera, el calendari per al curs 2024-2025 queda de la següent manera: infantil, primària i ESO començaran el dia 9 de setembre; Batxillerat i FP de grau mitjà ho faran el dia 12 de setembre; i FP de grau superior ho farà el dia 19 de setembre. "Mentre jo sigui consellera, no tornaren a començar el curs després de la Diada", ha deixat clar Simó davant les intencions dels sindicats.
A principis de febrer, membres del Consell d'Educació de Catalunya van plantejar a la conselleria que el curs comencés després que docents i direccions tinguessin almenys cinc dies laborables per preparar-lo. El grup de treball va plantejar que calia temps per preparar bé l'inici de classes, i va coincidir a no repetir l'avançament a la primera setmana de setembre. Els docents tornen a la feina el dia 2 i, per tant, la data de consens pel retorn a les aules és el 9.
L'avançament del curs escolar va ser el detonant de les tensions entre sindicats i Departament d'Educació. Aquest ha estat el segon curs que s'ha aplicat amb queixes de la comunitat educativa. Una decisió que va prendre l'exconseller Josep Gonzàlez-Cambray i va anunciar per sorpresa Pere Aragonès, però que va aixecar la indignació del professorat des del primer moment pel fet de no haver estat consensuada.
Representants d'USTEC i la Intersindical situaven, en declaracions a Nació, la línia vermella de l'inici de curs a la Diada. No veuen viable començar les classes abans de l'Onze de Setembre. Finalment, ho hauran de fer dos dies abans, però no el 5 de setembre, com va ocórrer en el curs actual. Alguns dels arguments dels sindicats, a banda de la preparació del curs, són les altes temperatures i pels retards en els nomenaments de professors.
Aposta per la formació al juliol
En la mesa sectorial d'aquest dijous, Simó també ha plantejat als sindicats la voluntat del departament d'establir un nou pla de formació que faci que el juliol es pugui dedicar a aquesta qüestió. Aquesta formació estaria vinculada a "incentius" relacionats amb la carrera professional. La consellera ha explicat que des de la conselleria tenen propostes però que ho volen negociar amb els sindicats. En tot cas, això aplicaria per al juliol del curs 2024-2025 i Simó no ha volgut entrar a concretar si la proposta és que hi hagi un número d'hores obligatòries de formació al juliol ni la modalitat. Ha insistit que tot això es vol negociar a la mesa sectorial per assolir un "gran acord".
Ha afirmat que vol incrementar aquesta formació "de forma exponencial" els propers anys i orientar-la cap a la millora de l'aprenentatge de l'alumnat. Per exemple, lligar allò que interessa al docent amb buscar una millora en comprensió lectora, matemàtiques o ciències. Simó ha assegurat que aquesta ha estat una proposta de més formació vinculada al juliol ha estat "ben entomada" pels sindicats.
[newsletter-criar]
[ficentrareport]
Educació torna a endarrerir l'inici de curs: classes a partir del 9 de setembre
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules

Ara a portada
Publicat el 22 de febrer de 2024 a les 11:19
Actualitzat el 26 de febrer de 2024 a les 11:59
Et pot interessar
-
Actualitat Com és el dia a dia a l'escola dels nostres fills? La sèrie documental que permet descobrir-ho
-
Actualitat Nou de cada deu mares i pares no estan d'acord amb els actuals permisos de naixement
-
Actualitat Madrid prohibeix l'ús individual de tauletes i ordinadors a les escoles
-
Actualitat Cinc reflexions colpidores que aborda la sèrie d'èxit «Adolescència» i que no et deixaran indiferent si tens fills