Emergència per sequera a Catalunya: consells per casa (i l'escola)

Què pots fer per involucrar les teves criatures en l'estalvi d'aigua

Publicat el 01 de febrer de 2024 a les 12:23
Actualitzat el 01 de febrer de 2024 a les 12:39
[inicicentrareport]Ja és oficial. Catalunya ha decretat l'emergència per sequera a 202 municipis del Ter-Llobregat, una àrea habitada per prop de 6 milions de persones.

És la pitjor sequera d'ençà que hi ha registres. De fet, mai abans s'havia baixat dels 100 hm3 al sistema Ter Llobregat. “És una situació excepcional”, ha proclamat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha agraït l'esforç fet fins ara per la ciutadania, els sectors productius i el món local. 

Entre les mesures que entraran en vigor, hi ha la reducció de la dotació d'aigua per habitant i dia a 200 litres, la restricció d’un 80% als usos agrícoles, d’un 25% en els usos industrials i d’un 25% en els recreatius.

Les petites accions i els actes quotidians poden contribuir a cuidar i mantenir viu el nostre planeta, sobretot en època de sequera extrema com la que estem vivint a Catalunya. Aquest dijous s'ha decretat oficialment l'emergència,  No hem d'oblidar que els nostres fills i filles ens prenen com a model, es fixen més en allò que fem que en allò que diem. 

Avui us compartim 10 consells que podem fer a casa en família per tal d'estalviar aigua i fer-ne un bon ús, involucrant els més petits i petites de la casa:

[GotaVerdaPle]1. Aprofita l'aigua de la dutxa per regar les plantes: no tiris l’aigua que raja abans que ens surti calenta! Et recomanem entrar sempre a la dutxa amb una galleda.

[GotaVerdaPle]2. Tanca l'aixeta mentre et raspallis les dents: a vegades no ens n’adonem i mantenim aixetes obertes sense motiu. També pots fer servir un got per controlar-ne millor la quantitat.

[GotaVerdaPle]3. Rentadores plenes: és un acte que els podem ensenyar de ben petits: la rentadora, plena! Així estalviarem unes quantes rentades.

[GotaVerdaPle]4. Rentar els plats: posar els plats ensabonats en una palangana ens pot fer reduir notablement el consum d’aigua, i només engegar l’aixeta per treure’ls el sabó. Una petita ensenyança que podem fer en família des de ben petits/es, amb una torre d’aprenentatge. De totes maneres, si teniu l’opció de tenir rentaplats, recordeu que aquest estalvia més aigua que rentar els plats a mà!

[GotaVerdaPle]5. Eviteu activitats que malbaratin l'aigua: si heu de fer manualitats tingueu ben present no malbaratar l'aigua. Planifiqueu i organitzeu bé l'activitat per fer un bon ús d'aquest recurs en la neteja dels materials, per exemple, i eviteu aquelles que facin un ús excessiu de l'aigua. 

[noticia]2199[/noticia]
[GotaVerdaPle]6. Rec automatitzat: un rec amb goteig ens permetrà mantenir les plantes amb aigua constant sense malbaratar-la.

[GotaVerdaPle]7. Regueu a la nit: quan faci calor, regueu de nit. evita que l’aigua s’evapori, i que es facin malbé les fulles amb el sol. Un bon acte en família per introduir a la rutina!

[GotaVerdaPle]8. Dutxa i no banyera: una banyera pot suposar 300L d’aigua, millor fer una dutxa, però això sí, que sigui curta i calculem bé el temps! 5 minuts sota l’aigua poden ser suficient.

[GotaVerdaPle]9. Cisterna de doble descàrrega: ensenya’ls de ben petits/es a escollir quin botó de la cisterna s’ha de prémer. No cal gastar molta aigua cada vegada!

[GotaVerdaPle]10. Parleu de l'aigua a casa i l'escola: entendre el perquè dels nostres actes farà que tota la família prengui la responsabilitat de fer millor aquests actes, per això és molt important parlar-ne a casa i que tothom s’hi senti partícip. Podrem acompanyar les explicacions d’un conte, d’un documental o simplement en podem parlar en família, comentant les notícies, posant casos d’actualitat, segons l’edat de l’infant.

[info]Són uns consells de The.organicmama. Segueix-les a les xarxes[/info]