Es diu cinquena malaltia, eritema infecciós o malaltia de la bufetada. I és que un dels símptomes que provoca, generalment, és l'aparició de taques vermelles a les galtes.
Es tracta d'una infecció provocada pel Parvovirus B19, especialment freqüent en infants. I és típica de la primavera, però també causa alguns brots els mesos d'hivern. Les persones adultes poden contraure-la, tot i que prop d'un 50% són immunes perquè ja s'han infectat anteriorment pel virus.
Recentment, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) ha alertat d'un "inusual augment" a diversos països de la Unió Europea i ha advertit la població d'alt risc: infants i embarassades.
Les persones que estigui en els primers mesos de gestació, poden patir complicacions i tenen un risc “sota moderat”. També són vulnerables les persones immunodeprimides i amb trastorns hematològics crònics, ja que pot provocar una crisi aplàstica transitòria. En canvi, el risc per a la població general es considera baix.
- [GotaVerdaPle] Quins són els símptomes?
La malaltia de la bufetada comença amb símptomes lleus i generals com mal de cap, congestió nasal o malestar general, i després pot aparèixer l'erupció característica, que comença a les galtes i és d'un vermell intens.
La lesió cutània se sol estendre després per la resta del cos, sent molt característic que afecti natges i extremitats, amb petites lesions vermelloses que en algunes ocasions poden picar. És important saber, per a la tranquil·litat de les famílies, que la majoria d'infants es recuperen ràpidament sense complicacions.
Habitualment les lesions duren una setmana, encara que l'erupció es pot reactivar per factors com ara la calor o la llum i durar més temps.
- [GotaVerdaPle] Com es transmet?
Es transmet per contacte amb secrecions, cursa amb febre i el signe típic és un eritema intens a les galtes. El contagi sol produir-se en parlar, tossir o esternudar a través de les gotetes de saliva que s'emeten. Un infant infectat pot transmetre la malaltia durant el període d'incubació quan els símptomes són escassos o difícils d'identificar.
- [GotaVerdaPle] On s'han detectat brots?
L'ECDC ha notificat una advertència de l'increment del virus de la bufetada a 14 països. A l'Estat s'han detectat diversos brots a Catalunya, Navarra o Castellà i Lleó. El virus circula sobretot en entorns escolars on els contagis són més freqüents i hi ha el grup de població menys immunitzada.
Què recomana l'ECDC? S'aconsella que els infants amb símptomes no acudeixin a classe ni a altres activitats col·lectives. També que es mantingui una correcta higiene de mans, no es comparteixin aliments o begudes, i que les persones amb immunodeficiència, anèmia hemolítica i dones embarassades evitin el contacte amb els casos.
Per a les dones embarassades aconsella evitar el contacte amb persones malaltes i, quan sigui possible, teletreballar. A més, verificar el seu estat d'anticossos amb el metge, especialment si treballen en educació o en la cura de criatures.
També recomanen a les persones amb problemes de salut que experimentin fatiga, pal·lidesa o dificultat per respirar que busquin atenció mèdica immediata.