[inicicentrareport]La situació de pandèmia va servir per justificar i seguir justificant algunes actuacions sanitàries sense evidència científica cap a les dones embarassades, que van de part o es troben al seu postpart.
Des de l'Observatori de la Violència Obstètrica es reconeix la situació excepcional que estem vivint en l'àmbit sanitari, però demanen aturar d'una vegada per totes les vulneracions dels drets més bàsics que estan patint moltes dones.
"Quinze mesos més tard de declarar-se la pandèmia, hem experimentat canvis abruptes i inesperat, però la situació ha canviat. Al juny de 2021, 3 dies després de retirar-nos la mascareta als espais exteriors, en una societat on no hi ha el toc de queda i poden seure deu persones a un bar, fumar i pendre canyes, a les dones embarassades se'ls segueix aplicant restriccions importants", explica Desirée Mena Tudela.
A data de 23 de juny de 2021 encara hi ha dones que no poden ser acompanyades a les ecografies que els realitzen, que es troben cartells a la porta on se'ls diu que a causa de la situació de la pandemia els seus drets són retallats, i es troben també amb comentaris infantilitzadors o d'una càrrega de superioritat moral totalment inadequats.
Ens expliquen el cas concret d'una dona que a la setmana 12 de gestació va al control ecogràfic del primer trimestre i no la deixen entrar acompanyada. La dona i la seva parella posen una queixa al Servei d'Atenció i Informació al Pacient i un mes més tard li contesten que a causa de la millora ja deixaven entrar a acompanyants. Però de nou a la setmana 34 de gestació es troben amb un cartell a la porta que ha d'entrar la gestant sola.
Després d'una discussió amb el personal i quatre hores més tard la dona i l'acompanyant abandonen l'hospital sense la realització del control ecogràfic amb un informe mèdic que especifica que la dona no vol passar a consulta si no és acompanyada per la seva parella.
"La pèrdua d'autonomia i les pràctiques obstètriques que no respectin les decisions i els drets de les dones són les bases de les definicions del que s'anomena violència obstètrica", assegura Desirée Mena Tudela. "Podem pensar que el cas d'una dona a la qual se li nega ser acompanyada no és una vulneració a causa de les restriccions generals, però no és així. El mateix dia que a aquestes dones no les deixaven entrar acompanyades, pacients de la resta d'especialitats mètiques sí que ho podien fer i això és una forta discriminació i vulneració dels drets de les dones"; explica.
[noticia]472[/noticia] [ficentrareport]
Surten a la llum nous casos de violència obstètrica en pandèmia
Des de l'observatori de la violència obstètrica reconeixen la situació excepcional però demanen que es deixin de vulnerar drets bàsics

Ara a portada

- Alba Carreres
- Periodista i exresponsable de Criar.cat
Publicat el 15 de juliol de 2021 a les 07:54
Actualitzat el 15 de juliol de 2021 a les 08:09
Et pot interessar
-
Actualitat Com és el dia a dia a l'escola dels nostres fills? La sèrie documental que permet descobrir-ho
-
Actualitat Nou de cada deu mares i pares no estan d'acord amb els actuals permisos de naixement
-
Actualitat Madrid prohibeix l'ús individual de tauletes i ordinadors a les escoles
-
Actualitat Cinc reflexions colpidores que aborda la sèrie d'èxit «Adolescència» i que no et deixaran indiferent si tens fills