• Calendari familiar

Planificar l’estiu: el truc per no arribar esgotats al setembre

A casa esteu atabalats pensant en les deu setmanes de vacances d'estiu que tenen els vostres fills i filles? Clara Massons ens dona algunes idees de com organitzar-nos abans d'entrar en pànic

Publicat el 15 de maig de 2025 a les 19:41

Quan s’acosta l’estiu sentim la il·lusió de poder fer plans en família que no hem pogut organitzar durant la resta de l’any, i el relax de dies sense horaris ni obligacions. Tot i això, per a moltes famílies també és una època de fer malabars entre la feina i atendre els fills, que tenen vacances escolars.

 

Per poder-ne gaudir al màxim amb pau i tranquil·litat, ens ajudarà molt una planificació bàsica de l’estiu, per tal de poder veure clarament de quant de temps disposem i com el disfrutarem. Aquí teniu algunes idees:

 

És indispensable un calendari per marcar-hi els nostres plans. Un en paper de paret és molt útil, perquè està a la vista de tots i els nostres fills hi poden recórrer per consultar-lo i anticipar-se a les activitats que els hi fan tanta il·lusió. Hi ha calendaris amb enganxines que ho fan més divertit i visual. Junts hi marcarem:

  • El dia de final de curs i d’inici del nou al setembre.
  • Els dies de casal, colònies o de quedar-se amb els avis.
  • Els dies de vacances dels pares.
  • I quins dies passarem fora de casa, de viatge o al poble.
  • Els compromisos, visites mèdiques, dentistes,
  • Aniversaris, activitats i excursions puntals pensades en família. 
  • I tots aquells esdeveniments que ja tenen un dia assignat.

 

És un gran moment per plantejar-nos si volem tenir un estiu atapeït de compromisos, com la resta de l'any, o bé tenir força dies “en blanc” per ser espontanis. Aquesta reflexió és clau per passar un estiu en equilibri entre el lleure i la calma.

 

Quan estem planificant les vacances amb els nostres fills, poden sortir propostes que no tenen dia assignat però que ens fan il·lusió fer, com banyar-se en un estany o visitar algun amic i jugar junts. Aquests plans els podem apuntar en una llista al calendari mateix i anar-hi adjudicant el dia tan bon punt el trobem. El que no té un dia assignat corre el perill de caure en l’oblit i postposar-se fins a l’estiu següent.

 

A més del lleure, hem de tenir en compte que les obligacions també ocupen el seu temps i lloc al cap, en forma de càrrega mental. És bona idea continuar amb els hàbits de tot l’any, cosa que ens donarà ordre i estructura. Per exemple, podem marcar al calendari que les compres es fan els dimarts i els divendres. Que les ungles dels nens petits les tallem cada dimecres, que és el mateix dia que canviem tovalloles i llençols.

 

També hi apuntem qui és responsable de cada tasca, com la resta de l’any. Això ens garantirà que aquestes tasques bàsiques es continuen fent encara que sortim d’excursió o vingui un cosinet a jugar a casa, i així no caiem en el caos i el desordre casolà.

 

I parlant de la compra, la manera més ràpida de fer la llista és anar anotant en un paper o pissarra a la cuina els aliments que es van acabant o els hi falta poc. D’aquesta manera, la llista es fa sola i sempre està llesta.

 

Fer un menú setmanal ens ajudarà també a automatitzar els àpats quan ja no se’ns acut què ens ve de gust menjar, cosa que és molt comuna. Reduir el nombre de decisions que hem de prendre cada dia és molt relaxant.

 

Un truc de professional: tinguem en compte que molts esdeveniments requereixen una preparació, com fer motxilles, passar per la farmàcia, comprar un regalet d’aniversari, fer entrepans de pícnic… Si no volem haver de córrer a última hora, és bona idea “bloquejar-ho” al calendari uns dies abans o la tarda anterior per tenir-ho tot enllestit quan toca sense por d’oblidar-nos de res, perquè afortunadament està tot anotat.

 

Finalment, amb aquestes premisses tindrem un equilibri entre oci i descans, temps en companyia i estones de silenci i joc a casa, entre la calor a l’aire lliure i una dutxa refrescant al vespre després d’una dia d’emocions. I a poc a poc, el setembre ens tornarà a sorprendre deixant enrere grans records i fotos d’un estiu inoblidable.

 

Una eina que ens pot ajudar en tota aquesta organització familiar és precisament un calendari de paret. Finocam, marca catalana líder en el mercat d'agendes i articles afins, en té un ideal per convertir-se en el nostre millor aliat.

 

Es tracta d'un calendari de paret quadrat de 30 cm x 34 cm, enquadernat amb espiral i penjador. És un calendari de mes vista de 16 mesos, s'inicia al mes de setembre i acaba al desembre de l'any següent. És perfecte per planificar l'any complet des de la tornada a l'escola que és just quan l'organització familiar es replanteja. Té informació útil i d'interés, i tot una serie de gadgets indispensables per a una bona organització a casa.

 

  • Llegenda dels membres de la família.
  • Vista en caselles amb pauta per a 5 membres de la família (també s'hi poden incloure els animals de companyia).
  • Plantilla d'horari retallable per a les activitats fixes de cada membre de la família.
  • Espai per apuntar les tasques de la llar que realitza cadascú.
  • Espai per remarcar les vacances, activitats i sortides.
  • Una frase motivadora per a cada mes.
  • Llistes en format post-it per anotar la compra, preparatius de viatge, coses a fer, etc.
  • Notes adhesives per a recordatoris i per a utilitzar com a marcadors.
  • Set de 400 adhesius temàtics per destacar esdeveniments, crear memòria visual i divertir-se junts organitzant els dies. Com ara visites al metge, aniversaris, celebracions, viatges, emoticones i pictogrames.

 

A més, està equipat amb una anella porta bolígraf per tenir sempre a mà un element d'escriptura (bolígraf no inclòs). L'organització perfecta per a la llar!

Si voleu veure altres calendaris de la marca, entreu en el seu ampli catàleg on trobareu tot mena de propostes per a l'organització del temps per a totes les edats amb diferent durada, mides, formats, enquadernacions i idiomes, també en català.