Vols fer-ho bé. Vols ser respectuós/a amb el medi ambient i que la teva criança sigui eco sostenible. Avui et volem traslladar diversos estudis sobre temes relacionats amb la vida, amb la criança, l'alimentació, el consum... Coses que fas pensant que contamines menys, però que tenen l'efecte contrari o, fins i tot, coses que no saps que contaminen.
Aquí en tens algunes:
- La soja: el cultiu massiu de soja, un producte molt present en elaborats, genera desforestació, pèrdua de la biodiversitat, contaminació... A l'Argentina i Paraguai, per exemple, els cultius estan molt vinculats a la fumigació amb avions perquè la soja es modifica genèticament per ser més resistent i això genera greus impactes en les poblacions properes. També en la criança, causant des de malformacions de fetus, afectacions del desenvolupament cognitiu o càncers infantils a causa de l'exposició dels tòxics de les famílies que viuen a prop d'aquests camps. "Hi ha hagut casos en els quals les fumigacions s'han fet a sobre d'escoles", explica Tom Kucharz, d'Ecologistes en acció. "Consumim molta soja encara que no en siguem conscients. Està oculta en carns, ous o lactis procedents de granges industrials. L'estat espanyol és líder en producció de pinsos que tenen un gran impacte ambiental, socioeconòmic i de salut pública", expliquen. Segons un altre informe de Greenpeace, la indústria de carn catalana és la líder en emissions de CO2 en tot l'Estat.
- Alvocats: sí, l'alvocat és un superaliment i és molt ric i nutritiu, però l'impacte ambiental, com la sobreexplotació dels recursos hídrics, la desforestació o les emissions de CO2, entre altres coses pel seu transport des de l'altra punta del món, s'estan convertint en un problema mediambiental segons Water Footprint Network.
- Biodièsel: un informe presentat per Ecologistes en Acció posa en evidència diverses realitats que hi ha darrere del consum de soja, com el fet que el biodièsel a base de soja emet el doble de gasos d'efecte hivernacle que el dièsel fòssil. Una altra realitat que no s'explica i que aparentment podria arribar a semblar més sostenible.
- Tote bags fetes de cotó ecològic: un estudi dut a terme pel ministeri de Medi Ambient i Alimentació de Dinamarca (que no té, però, present la contaminació oceànica per plàstics) ha determinat que l'empremta ambiental de les tote bags és més gran que la de les bosses de plàstic si es tenen presents factors com l'aigua que s'utilitza per a la seva fabricació, l'energia i l'ús de pesticides o les emissions de diòxid de carboni. Les tote bags s'han de reutilitzar milers de vegades per tenir la mateixa empremta ambiental que una de plàstic. En el cas de les bosses de polipropilè, són necessaris 35 usos, 84 si es tracta de tereftalat de polietilè reciclat, 35 si són de polièster, 43 si són de paper, 20.000 les que són de cotó orgànic sense pesticides ni fertilitzants químics, i 7.100 les que són de cotó convencional.
- Tenir moltes plantes, però que no siguin adients pel clima i acabis gastant molta més aigua per regar-les i mantenir-les vives. Les modes i la introducció d'espècies alienes a la nostra flora a jardins, pot tenir conseqüències a curt i llarg termini pels ecosistemes autòctons. La falta de varietat, segons expliquen des d'Ecologistes en Acció, també representa un problema. Pot provocar fins i tot també l'aparició de plagues impossibles de controlar i que això generi un impacte de nou amb l'ús de plaguicides i herbicides.
- Tovalloletes de bebès degradables: tot i que a la capsa digui que són degradables poden trigar fins a 600 anys en ser eliminades. Contenen microplàstics, un material tòxic per la vida marina, i encara que algunes marques indiquin que es poden tirar a l'inodor són un perill pel medi ambient.
- Sobre els bolquers: Un estudi australià que ha tingut en compte la despesa d'aigua, la superfície necessària per cultivar les matèries primeres o els residus sòlids, ha conclòs que utilitzar bolquers de tela té un impacte d'entre 830 i 1550 mega joules, mentre que el dels bolquers d'un sol ús és d'entre 2000 i 6300 mega joules, en total. Aquestes dades avalen l'ús dels bolquers de tela com a opció més sostenible que no pas els d'un sol ús. Amb tot, un segon estudi del Regne Unit que analitza l'emissió de CO2 determina que l'impacte d'utilitzar bolquers d'un sol ús, tenint en compte un ús mitjà durant dos anys i mig, és de 550 kg de CO2. Mentre que si es mesura el CO2 emès durant el mateix temps pels bolquers de tela, reutilitzant els bolquers per una segona criatura, rentat a alta eficiència energètica i assecat al sol, és de 570 kg de CO2. En aquests termes, doncs, la diferència en clau de sostenibilitat no és tan evident.
- Pel que fa a la roba: Per fabricar una samarreta es necessiten 2.700 litres d'aigua, l'equivalent a la que consumeix una persona durant 2 anys i mig. Està molt bé fixar-se en el fet que la samarreta tingui la fulla verda de cotó orgànic, però encara està millor si prové de materials reutilitzats i el teixit és de qualitat per tal que la seva vida útil sigui més llarga i perquè les fibres sintètiques generen 0,5 milions de tones de microfibres que acaben als oceans.
En resum: tenir poques peces de roba bàsiques i atemporals, reutilitzar la roba de les nostres criatures, que sigui tot d'un mateix teixit que es pugui reutilitzar, promoure l'economia circular i no comprar més del que necessitem és el millor pel medi ambient.