L'era perduda de la lactància materna

"Em van dir que no tenia prou llet i 24 hores després del naixement ja estava donant el biberó"

7 de juliol de 2022 a les 08:00h
per Criar.cat
La Maite va ser mare fa 36 anys. Quan va tenir el seu nadó en braços un metge la va examinar i li va dir que no tenia prou llet. No feia ni 24 hores que havia parit i ja li van donar al seu fill un biberó.

La Pilar va viure una situació similar: "Ni em vaig plantejar que pogués ser d'una altra manera. A la nostra època, era normal no poder alletar i donar el biberó. Tampoc li vaig donar massa voltes", assegura.


"Biològicament, el 95% de les dones són capaces de produir suficient llet per al seu fill/a i la major part dels casos on es detecta baixa producció es pot revertir", assegura la pediatra Mariana Colmenares a Criar.cat, en el context del I Congrés de LactApp Medical

Els beneficis de la lactància materna pel nadó i per la mare estan científicament provats. Com s'entén que a l'època dels 70 només el 22% de les mares alletaven i la gran majoria només ho feien durant els 3 primers mesos? 


Al llarg de la història de la humanitat hi ha hagut com una mena d'obsessió per trobar alternatives a l'alletament matern, per casos d'emergències com poden ser les guerres o la mort de la mare durant el part.

Durant la primera meitat del segle XX es va popularitzar criar els infants amb llet condensada. I no va ser fins als anys 50 que es les ampolles esterilitzades van esdevenir una opció real. Abans de l'existència d'aquests biberons a l'antiga Grècia ja s'havia intentat alimentar els bebès amb mel o a la Renaixença amb corns amb una mena de mugró a la punta.


La història de la recerca d'un element substitutori al pit de la mare és llarga i també ha comportat que molts infants emmalaltissin sense que en aquell moment se sabés per què. 

"A l'era de la industrialització, de la vida moderna, quan les dones comencen a treballar comença també la medicalització del part", explica la llevadora Laia Casadevall. "En aquest moment també es decideix intervenir sobre la lactància materna. A la societat li interessava que tornéssim al treball remunerat el més aviat millor i que fóssim productives", assegura.

És per aquest motiu que s'intentava que les mares no es vinculessin massa amb els seus nadons, que no generessin massa vincle i se'ls donava llet artificial directament perquè d'aquesta manera el teu nadó el podia alimentar qualsevol.
 

"No hi havia accés a la informació fiable. Es venia a les dones la imatge de modernitat i se'ls fomentava la falsa creença que els nadons estarien més ben alimentats", explica la Laia Casadevall.

Casadevall també posa de manifest la falta de protocols universals i actualitzats, així com la manca d'evidència científica que resulti d'utilitat per incrementar la satisfacció de la lactància materna de les mares amb la lactància, més enllà dels beneficis que ja s'han demostrat. "No interessa comercialment, i per això no hi és", sentencia.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat