Kelly Sikkema

Guia per penjar fotos d'infants a les xarxes de manera respectuosa

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades demana preservar els drets bàsics dels infants

15 de juny de 2022 a les 13:09h
Kelly Sikkema
per Criar.cat

El dret a la privacitat i intimitat són drets fonamentals dels infants que sovint es vulneren amb molta facilitat. Publicar imatges recognoscibles d'infants a Instagram, TikTok o altres xarxes socials és una pràctica habitual tant per famílies, escoles o entitats de lleure. 

L'Autoritat Catalana de Protecció de dades alerta de la importància de preservar els drets d'aquests infants i ens facilita una sèrie de consells per tal de prendre consciència de les conseqüències que comporta tot plegat. 




  1. Per què volem la imatge?
  2. Consentiment lliure i informat
  3. No identificació
  4. Conèixer les plataformes
  5. Consells per escoles i activitats de lleure
  6. Consells per famílies

Principi de finalitat: l'ús de la imatge

Per què volem aquesta imatge? Quin és l'ús que li volem donar? És el primer que cal que pensem quan tenim una imatge d'una criatura i la volem penjar a les xarxes socials.

La sobreexposició d'imatges de les nostres criatures a les xarxes socials provoca la pèrdua de control d'aquestes, de manera que qualsevol persona o empresa les pot utilitzar de manera indefinida i per finalitats que poden quedar ben lluny de les que podem donar nosaltres. 

Quan acceptem les condicions d'accés a una xarxa, a més estem cedint no només l'ús d'explotació d'aquestes imatges sinó també les dades que se'n deriven de tot plegat: allò que consumim, on som.. en aquest sentit el concepte de privadesa, o de perfil restringit és relatiu: hi ha empreses que es nodreixen d'aquestes dades i generen perfils nostres i també de les nostres criautres. 






Consentiment lliure i informat

Tot i que en l'àmbit legal quan són menors de 14 anys el consentiment l'atorguen els pares/mares o tutors legals, cal tenir present que no som propietaris dels nostres infants i per tant el consentiment no ha de ser només de les famílies, també ha d'haver-hi consentiment explícit dels infants de voler participar de l'activitat. 

Pel que fa a les escoles un dels problemes principals que es va detectar des de l'Autoritat de Protecció de Dades és que la majoria de centres emeten una autorització amb consentiment genèric per a tot el curs i sense especificar els usos ni les plataformes. A més, en un 52% dels casos l'alumne en qüestió és apartat del grup, mentre que el 44% pixel·len o editen la imatge i el 28% no la publiquen.

"El fet que excloguin a la teva criatura pot arribar a coaccionar a les famílies a firmar el paper per tal que el teu fill/a no tingui un tracte diferencial"; explica Patricia Ventura, de la Plataforma de famílies en defensa dels drets digitals de nens i nenes. "El fet que li pixel·lin la cara només a ell/a, per a moltes famílies, tampoc resulta la millor solució: pot ser motiu de burles o discriminacions".

En aquest sentit l'Autoritat Catalana de Protecció de dades assegura que les famílies s'han de poder negar a la difusió d'aquestes imatges sense que això comporti prejudicis per a l'alumne.

"Estem en un punt en el qual hi ha escoles que neguen que una criatura sigui la protagonista d'una obra de teatre perquè la família no vol que s'enregistri a la seva filla en vídeo a les xarxes", assegura Ventura.

Aquest fet discriminatori de publicar una imatge sense el consentiment pot ser fins i tot sancionable si es denuncia a l'APDCAT. Actualment, hi ha dues denúncies relacionades amb la difusió d'imatges de menors i apartar els infants per part de l'escola. 



No identificació

Un dels principis que des de l'APDCAT es demana respectar és el principi de minimització (publicar el mínim de dades possibles), és a dir publicar preferiblement imatges en què els menors siguin difícilment recognoscibles. En aquest sentit també cal evitar qualsevol mena de dada que pugui permetre identificar el menor o l'espai on es du a terme l'activitat. 

Publicar el nom dels infants, la data de naixement, l'edat, l'adreça, els gustos, l'escola on va, els llocs on estiueja pot permetre suplantar la identitat, donar pistes per al frau digital, desxifrar contrasenyes, accedir a comptes personals, entrar a robar quan ets de vacances... A més, les imatges o vídeos de menors (especialment quan estan a la platja, primers banys o en moments d'intimitat), poden ser utilitzades per a la pornografia infantil o el ciberassetjament, segons expliquen des de l'APDCAT.

El sharenting o compartir la teva criança a les xarxes pot comportar molts riscos tant per les famílies com també per les criatures. El 89% de les famílies de l'Estat Espanyol publiquen informació sobre els teus fills i filles, les teves experiències o inquietuds sobre la criança aproximadament un cop al mes. 

També recomanen desactivar la geolocalització quan no es necessiti i vigilar amb les metadades (les imatges publicades poden tenir metadades associades que poden pemetre la localització). Crear perfils específics d'infants a les xarxes també pot convertir-los en víctimes de robatoris d'aquestes imatges per altres usos, encara que el perfil estigui restringit.


Conèixer les particularitats de cada plataforma

Conèixer bé les xarxes, prendre consciència de la protecció de la privacitat i l'ús de les tecnologies és clau per tal d'entendre què estem fent i protegir l'emprempta digital de les nostres criatures. 

De fet, segons estudis recents, un de cada cinc menors d'entre 9 i 17 anys, diu que els seus pares han compartit informació seva en línia i aproximadament un 12% els han demanat que esborrin aquesta informació compartida. 

[noticia528[/noticia]
Existeixen canals privats per tal de compartir imatges d'aquests nens i nenes amb el seu grup classe sense estar exposades a la immensitat d'internet. Es poden compartir vivències sense necessitat de difondre informació personal d'aquests infants. 



 Consells per escoles

La difusió de dades de l'alumnat a internet normalment no forma part de la funció docent i orientadora de les escoles.

L'escola és exemple i ha de demanar consentiment per difondre des imatges de manera específica, desglossada i separada d'altres tractaments de dades. Cal que permeti consentir separadament els llocs de publicació

Cal garantir que el consentiment que es recull és lliure, inequívoc, específic i informat. A més cal informar del període de validesa de l'autorització i del dret a revocar el consentiment.

En aquest sentit no es pot apartar un infant del grup per fer una foto a la resta. Cap nen o nena pot ser tractat de manera diferenciada pel fet que l'activitat inclogui captació d'imatges. 

Si la finalitat és difondre informació a les famílies sobre l'activitat ordinària i extraordinària de l'escola, el sistema adequat són els espais restringits com la intranet, i no les xarxes socials. 

Si la finalitat és divulgar activitats del centre al públic en general caldrà publicar imatges en què els menors siguin dif´ícilment recognoscibles. 

No publicar imatges en temps reals amb metadades que permetin la geolocalització i tenir una especial cura en la publicació d'imatges identificables a les xarxes socials, ja que es pot cedir el dret a fer-ne ús i permetre l'etiquetatge i comentaris o usos lesius de terceres persones. 



Consells per les famílies

Abans de publicar, pensa si el teu fill o filla estaria d'acord que la seva imatge quedi a la xarxa sense control i que tothom conegui informació íntima seva

Evita publicar imatges en què el/la menor sigui fàcilment recognoscible

No creïs perfils específics pel teu fill/a a les xarxes socials

Quan publiques una foto, les metadades poden revelar la geolocalització (desactiva-la quan no la necessitis i configura les opcions de privacitat de les apps i limita el que poden veure els teus contactes). 



T'ha agradat aquest contingut?

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat