Matilda Wormwood

Com afecten els disruptors endocrins a l'embaràs? Consells per protegir la mare i el nadó

Són indicacions de l'Associació Catalana de Llevadores

15 de gener de 2024 a les 07:00h
Matilda Wormwood
per Criar.cat
Durant el període prenatal, el desenvolupament del futur nadó es pot veure afectat per tot allò que envolta la mare, com determinades molècules químiques que poden creuar la placenta materna i entrar en contacte amb el fetus

Algunes d'aquestes molècules es poden trobar en productes d'us quotidià com ara cosmètics, productes de neteja, envasos d'alimentació i pintures. Es coneixen com disruptors endocrins i són capaces d'alterar la correcta funció hormonal, tant de la dona com del bebè en desenvolupament. 


Un contacte directe i continuat amb els disruptors endocrins, pot contribuir a l'aparició de diversos trastorns o malalties com ara la pubertat precoç en nenes, malformacions genitals en nens, problemes de fertilitat, obesitat, diabetis i, fins i tot, determinats tipus de càncer. 

Conèixer els principals disruptors endocrins que poden entrar en contacte amb la dona embarassada pot minimitzar els riscos potencials que poden patir els nounats i les seves mares. 


Avui us acostem consells molt útils de l'Associació Catalana de Llevadores per protegir la mare i el nadó dels disruptors endocrins. Però abans, heu de saber que ni totes les substàncies químiques són perjudicials ni totes les naturals són innòcues. 

Què en sabem dels disruptors endocrins?


Estudis científics recents informen que les substàncies químiques que poden actuar com a disruptors endocrins es poden trobar arreu. Generalment estan presents en productes d'ús quotidià com ara pesticides, detergents, productes de neteja cosmètics i plàstics. Per tant, reduir o minimitzar l'exposició a aquestes substàncies pot disminuir el risc potencial de patir determinats trastorns i/o malalties. 

Què cal tenir en compte durant l'embaràs?

Ventileu la llar diàriament aproximadament durant 10 minuts: les pintures, els dispositius electrònics i els mobles poden contenir substàncies que poden actuar com a disruptors endocrins 

Disminuïu el nombre de productes de neteja que contenen perfums i productes desinfectants, priotizant l'ús de neteja més naturals com ara el bicarbonat de sodi, el vinagre, la llimona, l'alcohol de cremar i els olis essencials. 

Eviteu els aliments enllaunats. El recobriment intern de les llaunes conté bisfenol A (BPA), un disruptor endocrí present en molts envasos de plàstics. 

Eviteu els recipients de plàstic per conservar aliments, sobretot escalfant-los. 


Prioritzeu l'ús de contenidors de vidre per tal de conservar i escalfar els aliments. 

Netegeu les fruites i verdures abans del seu consum. 

Reduïu el nombre de cosmètics i productes de neteja corporal. 

Eviteu sempre que us sigui possible l'ús de tints capil·lars, emalts d'ungles, maquillatges i perfums durant l'embaràs. 

Utilitzeu preferiblement cosmètics sense perfums i amb un major nombre d'ingredients naturals, ja que solen ser generalment innocus per a la salut. 

Els sabons i xampús comercialitzats en format sòlid, en pastilla, poden ser opcions menys perjudicials donat que aquestes presentacions contenen un menor nombre de disruptors endocrins.  

Feu ús de productors solars de pantalla física i eviteu els convencionals de pantalla química. Els protectors solars de pantalla física estan formulats a partir de substàncies minerals com ara el diòxid de zinc o el titani i no inclouen nano partícules en la seva composició. 

Amb el nadó...

Minimitzeu el nombre de productes d'higiene per al nadó. 

Per a la higiene del nadó, prioritzeu l'ús de productes naturals com l'oli d'ametlla, l'oli d'oliva i els sabons naturals en pastilla. Per a la higiene de la zona genital utilitzeu aigua tèbia i una esponja en lloc de tovalloletes infantils. 

Eviteu l'ús de colònies i perfums. 

La lactància materna és la millor opció per al nadó, però en cas que feu ús de biberons per tal d'alletar els vostres fills, escolliu preferiblement biberons de vidre. 


Prioritzeu les joguines de fusta i de materials naturals en lloc de plàstic, ja que podrien contenir substàncies com el BPA. 

L'ús de bolquers de roba és una molt bona opció pel vostre fill i pel medi ambient. 

Com podem evitar que els disruptors endocrins entrin a casa: 

Informeu-vos i llegiu les etiquetes dels productes. 

Consumiu preferiblement productes que continguin menor nombre d'ingredients químics possible. 

Renteu i netegeu acuradament els aliments abans del seu consum, així com l'utillatge de cuina abans d'uilitzar-los per primera vegada. 

Prioritzeu, sempre que sigui possible, materials com el vidre l'acer inoxidable, el cartró o la roba enfront del plàstic. 

Prioritzeu consum de productes orgànics certificats. 

Escolliu aliments frescos, de temporada i de proximitat, eviteu el consum d'aliments altament processats. 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat