Àlex Marin

«Sento que la meva ciutat no cuida ni les criatures ni les seves famílies»

Un grup de famílies de l'Hospitalet denuncia falta de polítiques públiques enfocades a la petita infància

21 de març de 2024 a les 07:00h
Àlex Marin
per Criar.cat
Fa tres anys que la meva parella i jo vam mudar-nos a l'Hospitalet. Volíem formar-hi la nostra família. Dos anys després, em vaig quedar embarassada d'una nena molt desitjada que va arribar cap a finals de setembre. 

Ja des de l'embaràs em vaig sentir poc acompanyada pels serveis de la ciutat. Al·legant que era agost, no vaig poder iniciar les classes de preparació al part fins a la setmana 36. Només vaig poder gaudir de dues classes prepart, però em vaig sentir molt còmode  compartint les meves vivències i dubtes amb altres embarassades i amb la professional que ens feia l'acompanyament.


En aquell moment em vaig adonar que fer tribu i tenir el suport d'altres mares que passaven per situacions similars a la meva em permetria no sentir-me sola davant de totes les novetats que comporta la maternitat.

Després de néixer la meva filla, vaig buscar algun servei on conèixer altres mares durant el postpart. No vaig trobar cap recurs públic a l'Hospitalet que oferís aquest servei, només vaig trobar un petit grup de lactància, un projecte organitzat per dues mares voluntàries.


Tot i que estava a l'altra banda de la ciutat i em comportava un temps de desplaçament en transport públic amb una nena recent nascuda, em valia la pena per tal de sentir-me més acompanyada.

De casualitat, també vaig trobar el suport en una assessora de lactància que treballa en una farmàcia, em va ajudar de forma totalment altruista. Gràcies a elles, emprenedores i voluntàries, la meva filla i jo hem pogut gaudir de la nostra lactància materna.


A banda d'aquest grup de lactància, no hi havia res més al meu voltant. És clar que tenia les meves amigues amb criatures, però no estaven al meu barri ni a la meva ciutat.

Vaig buscar parcs, espais de joc, grups de criançaRes gratuït ni adequat a la petita infància. Cap espai on poder conèixer altres mares i compartir amb elles la meva maternitat, no existia res si no era dedicant una part dels meus ingressos.

Evidentment, la necessitat de tribu, de compartir, de resoldre dubtes o simplement de tenir un espai per socialitzar amb altres mares no està coberta actualment al meu barri. I moltes mares es troben en la mateixa situació.


Sota aquesta necessitat de trobar mares que sentissin el mateix que jo, la casualitat va fer que trobés Famílies L'H, un grup de mares que va sorgir d'aquestes necessitats comunes.

Demanem a l'Ajuntament de l'Hospitalet coses tan bàsiques com parcs adequats i en bones condicions per a les criatures, escoles bressol que cobreixin les necessitats de totes les famílies de la ciutat, espai per fer tribu amb altres mares i un llarg etcètera que podeu llegir en el nostre manifest (@familieslh).

Ara que la meva filla ja té 5 mesos, hem començat la recerca d'escoles bressol. I amb gran desconcert hem vist que no tenim cap escola bressol municipal al nostre barri. Ni tampoc relativament a prop.

És difícil de creure, però al centre d'una ciutat com l'Hospitalet de Llobregat (la segona ciutat més poblada de tota Catalunya) les famílies no gaudim d'aquest servei tan bàsic. La més propera està a 1,5km.

Ja és prou difícil prendre la decisió de deixar-la a l'escola tan petita (no tinc una altra opció, la conciliació familiar no existeix en aquest país), que almenys, podrien posar més facilitats. A més a més, l'oferta de places a la ciutat és limitada i la demanda és molt alta, així que les escoles reben moltes més sol·licituds de les que poden acceptar i entrar a l'escola bressol municipal és una sort de loteria.

Sembla que l’Ajuntament no ha ajustat la seva oferta de places a la creixent població de la ciutat, però sí que ha permès la construcció massiva d’habitatges en els últims anys. Em fa por, si construeixen edificis sense parar com s'ho faran les noves famílies?

Parlant amb altres mares, m’han explicat que l'Ajuntament es va comprometre a municipalitzar ja fa dos cursos diverses escoles concertades que estan a prop d'on vivim, però que tot ha quedat en una promesa política. Ja hi ha un moviment de famílies afectades reivindicant aquesta municipalització, però l'Ajuntament sembla que no mou fitxa.

Des de que ha nascut la meva filla i m'he fet conscient de la situació a l'Hospitalet, em plantejo si aquesta pot ser una bona ciutat per a ella, perquè sento que no cuida ni les criatures ni les famílies.

Que no posa les cures al centre de les polítiques municipals. Juntament amb altres mares estem demanant millores urgents i volem que l'Administració ens escolti. Des de Famílies L’H farem tot el possible per aconseguir una ciutat millor pels nostres fills i filles.
 El testimoni en primera persona de Gemma, mare i membre de la Plataforma Famílies L’H
Llegir més «Històries de vides» aquí

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat