7 lectures recomanades per ser pare i cocriar

En Gerard de Josep, promotor del grup de pares papapa, filòleg, periodista i docent, et recomana aquestes lectures per introduir-te en el món de la cocriança i prendre consciència de la importància de fer-ho

2 de setembre de 2020 a les 17:15h
per Gerard de Josep
Parar-se davant de la secció de criança de qualsevol llibreria pot ser una experiència decebedora. És un d’aquells espais on els estereotips de gènere han sortit indemnes al canvi de segle i a la quarta onada del feminisme, com passa massa vegades en les botigues de roba infantil.


La majoria de llibres que hi trobaràs pressuposen que, si ets un home, has arribat fins aquí desesperat, sense ganes de ser pare i amb la intenció que algú et tregui d’aquest embolic. Però i si no és així? Si el que busques són respostes a dubtes més que legítims, què pots llegir?

  1. "Un home enamorat"
  2. "Guía del nacimiento"
  3. "El gesto de Héctor"
  4. "Equilibrats i descalços"
  5. "Otra educación ya es posible"
  6. "El nudo materno"
  7. "Factor papá"

"Un home enamorat" - Karl Ove Knausgard

 
Quan saps que seràs pare, et sents desorientat i penses que no estàs gens preparat per ser-ho. De fet, és probable que tinguis raó. Res no et prepara per a una experiència tan intensa i transformadora com ho és la paternitat. Per això la narrativa és un bon refugi per afrontar aquest mar de pors. Knausgard sap explicar-te les contradiccions d’un home que assumeix les tasques de cures mentre lluita per mantenir la seva individualitat. A més, dedica unes quantes pàgines a explicar amb detall el relat d’un dels parts dels seus fills. Es tracta d’un tipus de narracions que és fàcil trobar explicades per mares a les xarxes, però és molt més complicat si el que busques és la veu dels pares sense que diguin bajanades. Així que aquest és un llibre d’escalfament, per llegir al principi l’embaràs, quan el món i la vida encara no s’han capgirat.
 

"Guía del nacimiento" - Ina May Gaskin


A mesura que passen els dies, cal informar-se. La realitat catalana no és com la sueca i la violència obstètrica aquí encara és massa habitual, especialment a la sanitat privada. La llevadora estatunidenca Ina May Gaskin dona informació i eines, a més de compartir experiències, per poder tenir una visió crítica sobre un procés tan important com l’embaràs. A partir d’ara, tot seran decisions a prendre, i la millor manera de fer-ho és tenint informació fiable. Gaskin, a més, és un personatge interessantíssim: els anys 70 va fundar una comunitat autosostenible per atendre parts respectats al marge del pervers sistema de salut dels EUA.
 

"El gesto de Héctor" - Luigi Zoja


Quan ja tens una idea de com remou ser pare i t’has informat sobre l’embaràs i el part, és el moment de reflexionar en profunditat sobre quin tipus de paternitat volem exercir (especialment si encara no ha nascut la criatura). En aquest llibre, certament dens, el psicoanalista italià Luigi Zoja analitza la figura del pare com a construcció cultural, des de la prehistòria fins avui, i estableix un moment clau en aquesta construcció: el gest d’Héctor, l’heroi grec que es treu el casc per no enlluernar el seu fill i l’aixeca en braços per desitjar-li un futur millor just abans de marxar a la guerra. És l’home que viu com una dualitat el fet de ser un ciutadà amb obligacions i un pare afectuós. Ajuda a pensar sobre què vol dir ser pare.
 

"Equilibrats i descalços" - Angela J. Hanscom


Potser ja ha nascut la criatura, i ara és imprescindible estar ben informat sobre temes de postpart, lactància, criança i alimentació. D’això en depèn la salut, el benestar i la felicitat de la unitat familiar durant els propers mesos. Però hi ha un altre tema clau que, en una distribució clàssica de rols de gènere, ha recaigut tradicionalment sobre el pare: es tracta del desenvolupament motriu. Segurament haureu sentit dir que el pare és el responsable de mostrar a l’infant el món exterior. Doncs aquest llibre parla del procés de descoberta: de la importància de la naturalesa i del joc a l’aire lliure. No penseu que és per més endavant. En un dels capítols aborda específicament com beneficia la natura a un nadó que ni tan sols gateja.
 

"Otra educación ya es posible" - Almudena García


Montessori, Waldorf i Summerhill, per dir-ne algunes, no són només noms d’escoles cares on alguns famosos porten les seves criatures, sinó que són teories pedagògiques molt útils de conèixer. Litera és una bona editorial que publica llibres sobre criança, infància i educació; i en aquest hi trobareu una síntesi rigorosa, ben escrita i amena de cada una d’aquestes alternatives educatives. És un llibre que et fa plantejar quin és el teu camí, que serveix d’entrada al món de l’educació formal i que dona pistes sobre què tenir en compte quan es visiten escoles bressol o col·legis d’infantil i primària els dies de portes obertes.
 

"El nudo materno" - Jane Lazarre


Un cop escollida l’opció de criança, quan ja heu decidit com voleu cuidar, alimentar i educar, potser comenceu a sentir certa solitud. És una etapa que s’acaba convertint en una jungla on tothom jutja més del compte i cal aprendre a viure gestionant contradiccions. Desitjos, voluntats, imperatius morals i necessitats pròpies i alienes se sacsegen dins teu d’una manera totalment nova. A vegades és difícil d’explicar-ho, fer-se entendre, i per això és tan bona idea llegir Jane Lazarre. Perquè és increïble com explica l’ambivalència d’aquest moment. És igual que parli de Nova York o dels anys 70. Podria parlar de tu, avui i aquí.
 

"Factor papá" - Richard Fletcher (tornar)


Hi ha molts pocs llibres dirigits a pares que abordin aquest moment de manera seriosa, sense cuirasses ni distància irònica, i amb cert to de manual. Aquest n’és un. Richard Fletcher recorre a estudis científics per parlar de la importància de la implicació del pare des del naixement i de per què cal construir un vincle segur amb els fills i filles. I explica, per exemple, les bondats per al desenvolupament dels infants de certs jocs bruscos com rebolcar-se o simular baralles.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat