​Un cap de setmana per descobrir la vida a pagès amb els teus fills

Benvinguts a Pagès torna amb més activitats adreçades al públic familiar que mai

27 de setembre de 2021 a les 07:00h
per Redacció
La pandèmia ens ha fet valorar més que mai el producte local. Però, què i qui hi ha al darrera de la vedella i el poltre de muntanya, dels formatges, de la mel, de l'oli d'oliva...? Benvinguts a Pagès recupera la presencialitat després d'un any d'absència i ho fa el cap de setmana del 2 i 3 d'octubre amb més activitats adreçades al públic familiar que mai.

Però, en què consisteix Benvinguts a Pagès La Festa? És un cap de setmana en què més de 150 explotacions de tot Catalunya obren les portes per ensenyar a les famílies les granges, els cultius, els obradors, els ramats, les barques i les pastures. Una oportunitat per conèixer o redescobrir on neix tot allò que mengem i, sobretot, fer-ho de primera mà amb les persones que ho fan possible.
 

Totes les visites són gratuïtes però s'han de reservar a través del web benvingutsapages.cat. L'oferta del 2 i 3 d’octubre es complementa amb la participació de restaurants, que treballen amb productes de proximitat, allotjaments rurals i activitats complementàries. A més, és una oportunitat única per omplir el rebost familiar comprant directament a pagesos i productors. Els nens i nenes del Club Super 3 rebran un obsequi de record de l'experiència.

 Una gran diversitat de propostes

Les més de 150 explotacions que obriran les portes el 2 i 3 d'octubre són de la pràctica totalitat de comarques catalanes. A més, representen la màxima diversitat del sector primari català. Les famílies, per exemple, podran endinsar-se al Parc de les Olors de Claret, a la Segarra, en què veuran en primera persona com es treballa un cultiu ecològic d'arbres fruiters, hortalisses, herbes aromàtiques i arbres de bosc.

Si ens desplacem fins a la Garrotxa, el Mas la Coromina és un exemple perfecte per explicar als més petits de casa d'on surt la llet que beuen per esmorzar. Es tracta d'una explotació familiar que porta més de 50 anys conreant els camps per alimentar les vaques de llet de raça frisona-holstein.
 

Si ens desplacem fins a la Garrotxa, el Mas la Coromina és un exemple perfecte per explicar als més petits de casa d'on surt la llet que beuen per esmorzar. Es tracta d'una explotació familiar que porta més de 50 anys conreant els camps per alimentar les vaques de llet de raça frisona-holstein.

Si creuem tot el Pirineu, fins a l'Alta Ribagorça, podrem conèixer i transmetre els valors de la biodiversitat cultiva. L'Observatori de Varietats de Llesp té desenes de varietats de poma i de pera tradicionals d'aquesta zona. A banda dels arbres fruiters, també hi ha conreus d'hora i un obrador de transformació de la fruita.

Baixant a la plana de Lleida, una proposta interessant és la Granja Pifarré de la partida Caparrella. És una explotació de vaca de carn amb sis generacions d'història que aposta pel valor agrocultural de l'horta de Ponent i amb atractius com un laberint entre els conreus.

A les Terres de l'Ebre, una proposta molt interessant és Biocaseres, una petita explotació agrària a l'est de la Terra Alta. Conreeen finques d’oliveres milenaries de la varietat Empeltre i ametllers ecològics propis i elaboren oli d’oliva verge extra. Es pot visitar un maset tradicional de pagès així com un escamot de cavalls.

Canviant d'àmbit territorial i de sector, el Viver Tres Turons de Castellar del Vallès mostra com treballa una finca dedicada a la producció de plantes autòctones desdicades a la rehabilitació ecològica, depuració d'aigües residuals, paisatgisme i plantes per atraure insectes útils en agricultura ecològica, entre altres. Ben a prop, a la comarca del Maresme, l'Horta Ecològica Pla de Munt ens permetrà conèixer un model agroalimentari alternatiu de relació directa i transparent. Una explotació d'agricultura de proximitat i ecològica on, a banda de les visites, es poden fer tastets i passejades en carro.

 Visites gratuïtes però amb reserva obligatòria

Les places per participar a Benvinguts a Pagès són limitades i les visites gratuïtes s’han de reservar prèviament a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que funciona com a central de reserves, per complir amb els protocols per fer front a la situació de pandèmia. 

A més, es respectaran les mesures de seguretat i prevenció vigents en cada moment en què destaquen les visites en grups d’un màxim de deu persones, l’ús de la mascareta, el rentat de mans i la distància de seguretat durant les visites.

 

Com planificar la visita?
 

 

1. Comarca
Tria la comarca que vols visitar en aquest mapa interactiu.

2. Ofertes
Explora les explotacions, restaurants, allotjaments i activitats complementàries que ofereix la zona.

3. Reserva
Reserva la teva visita a productors a la fitxa de cada explotació.

4. Planifica
Planifica el teu cap de setmana i consulta la guia de viatge.

5. Comparteix
Comparteix la teva experiència a les xarxes amb #BenvingutsaPagès21.

 

 Una oferta més enllà de les visites a explotacions

Benvinguts a Pagès és una bona excusa per visitar alguna de les comarques del nostre país. En aquest sentit, més enllà de les visites a les explotacions agroalimentàries, també inclou de 200 establiments de restauració que treballen amb els productors del seu entorn i que, com a novetat, enguany han estat seleccionats pels mateixos pagesos. El públic també tindrà l’oportunitat de fer nit a més de 200 allotjaments rurals i, finalment, es programaran una cinquantena d’activitats complementàries.
 

Una bona opció és escollir alguna de les rutes d’un dia o de cap de setmana que inclouen les visites gratuïtes a les explotacions, l’estada als allotjaments i restaurants i també proposen redescobrir el patrimoni i la història de cada indret. Hi ha rutes a la Costa Brava, Paisatges de Barcelona, Costa Barcelona, Costa Daurada, Terres de l’Ebre, Terres de Lleida i Pirineus.


Amb la col·laboració de



 
Arxivat a:
BrandedGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat