Giorgio Trovato

Té por de fer caca?

Ens explica per què pot passar l'educadora i terapeuta especialitzada en educació infantil Helena Izquierdo

18 de gener de 2022 a les 07:18h
Giorgio Trovato
per Alba Carreres/Helena Izquierdo
La por de fer caca pot passar per diverses raons i també varia segons l'edat i el moment en què apareix aquesta por. Fugint de generalitzacions, hi ha moments evolutius en els que pot aparèixer, però també pot ser que no passi.

Segons ens explica Helena Izquierdo, educadora i terapeuta especialitzada en educació infantil, un d'aquests moments és quan els infants comencen a deixar el bolquer o comencen a ser conscient que la caca surt d'ells. Pot ser al voltant dels dos anys o quan els infants comencen aquest procés de prendre més consciència o, fins i tot, quan es treuen el bolquer. 


"Hi ha criatures que quan fan caca s'amaguen perquè comencen a prendre consciència que ells estan fent conscientment i necessiten intimitat", explica.

Alguns infants, no tots, quan comencen a associar que és una conseqüència d'un acte fisiològic que han fet ells, la vinculen a una cosa seva, senten que forma part d'ells perquè ha sortit d'ells, com si fos una part del seu cos. En aquest moment també hi pot haver una por momentània de perdre una part d'allò que creuen que forma part d'ells. 


"Alguns infants quan fan caca per primer cop a l'orinal, els impacta molt veure-ho i ser-ne conscient i de vegades estan un temps que no volen tornar a fer caca o demanen tornar al bolquer, encara que el pipi sí que el comencen a fer a l'orinal o al lavabo", assegura.

També pot passar que aquesta por sigui per fàstic, que considerin que és una cosa bruta o desagradable, que els genera rebuig i aleshores no la volen fer.


Quan són una miqueta més grans, pot passar que tinguin por de fer caca per un problema fisiològic, per exemple per estrenyiment. Quan les caques es fan dures els fa mal i els fa por pel dolor que els genera fer caca. 

Una possibilitat és que aquest estrenyiment pugui ser ocasionat per la por de deixar anar la caca, per retenir-la al màxim amb ells. En l'àmbit emocional, si hi ha algun bloqueig emocional també pot afectar en el control dels esfínters: igual que els animals fan pipí per un tema de marcatge, a les criatures qualsevol canvi, ja sigui una mudança o l'arribada d'un germà o germana, pot afectar tant amb el pipí com en la caca. 


Què cal fer en aquests casos?

Des d'una mirada respectuosa, segons ens explica, és important que siguin les criatures les qui triïn si volen fer la caca al bolquer perquè se senten més segurs. De vegades, hi ha infants que no volen que se'ls tregui la caca, perquè volen tenir-la amb ells, retenir-la. 

És recomanable preguntar-los si volen veure la caca, perquè puguin ser conscients que ha sortit d'ells. Si veuen la caca al bolquer i els fem partícips fent-los anar a llençar el bolquer amb la caca a les escombraries, se'ls pot fer més fàcil.

Hi ha, fins i tot, infants que els és bo acomiadar-se de la seva caca. Si l'han fet a l'orinal i la tiren al lavabo fan un petit ritual d'estirar ells la cadena sense que arribi a ser traumàtic.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat