Per què no es recomana comprar la fruita tallada?

Els aliments estan exposats a un major risc de contaminació quan s'obren i no es conserven a la temperatura adequada

Publicat el 25 d’abril de 2023 a les 07:30
Actualitzat el 12 de juliol de 2023 a les 09:45
[inicicentrareport]Cada cop és més habitual trobar als supermercats i fruiteries meitats, o fins i tot quarts, d'algunes fruites.

És recurrent, sobretot, a l'estiu, ja que és l'època de les fruites més grans, com el meló o la síndria, tot i que també es poden trobar mitges pinyes o papaies. I, a més, és un recurs molt útil per dur de berenar quan surten de l'escola.

La fruita sencera, de normal, no es troba en neveres, sinó que està exposada a temperatura ambient. I, les meitats o trossos embolicats amb film transparent, sovint també. Però això pot ser problemàtic, ja que la fruita, un cop tallada, presenta un major risc de contaminació: quan es manipula per tallar-la, la part comestible -fins llavors protegida per la pell- queda exposada a agents externs i a l'aire. 

[GotaVerdaPle] És saludable comprar i menjar fruita tallada? L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha elaborat un informe en què es conclou que una bona conservació de les fruites és fonamental per garantir la seguretat alimentària dels productes. I, de fet, cada fruita té unes condicions de conservació, però més o menys es basen en uns criteris generals.

Així, l'AESAN explica que la fruita en meitats té una menor vida útil, ja que hi ha més risc de creixement de microorganismes patògens. Una altra característica a tenir en compte és l'acidesa la fruita, així com el punt de maduració: les més àcides i més madures tenen més risc de deteriorament i contaminació. 

D'altra banda, l'agència informa que la fruita en meitats només es pot mantenir a temperatura ambient -és a dir, sense que superi els 25 graus- durant tres hores. Més enllà d'aquest límit, les peces de fruita s'exposen a un risc microbiològic significatiu. També és important que el lloc estigui ventilat i protegit de la llum solar, a més de refrigerar immediatament la fruita quan es compra. [ficentrareport]