"Si t'estic dient què és el que vull, escolta'm almenys", "aquí no es ve a cridar", "em va entrar com un banderiller"... Són testimonis de violència obstètrica que han quedat recollits en un documental que segueix de prop l'experiència de diverses dones durant el part amb l'objectiu de posar en valor el model de part respectat on es prioritzen els drets i les decisions de les mares.
El film Parir pren d'exemple l'Hospital de Vila-real (Castelló) i mostra com l'equip obstètric treballa per posar les dones al centre dels seus parts, ja siguin fisiològics o cesàries. Però el documental no només visibilitza els avenços en l’atenció al part, sinó que també aborda la violència obstètrica i recull testimonis de dones que han estat víctimes d’aquesta violència i compta amb la participació d’expertes de l’ONU i l’OMS, que analitzen l’impacte d’aquestes experiències en el marc de la salut sexual i els drets reproductius de les dones.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dJlqn7kCebs[/youtube]
Ara el documental ja es pot veure en obert (clica aquí) a la plataforma digital de RTVE, coproductora del film juntament amb la valenciana Barret Cooperativa.
La directora del documental, Claudia Reig, explica: “Vam voler oferir una perspectiva renovada i lliure d’estereotips sobre el procés del part. Durant anys de rodatge, hem retratat la diversitat d’experiències, des de parts a l’aigua fins a cesàries, mostrant que sempre és possible respectar l’autonomia de les dones”. Reig afegeix: “A més, hem seguit la lluita pels drets reproductius, incloent-hi fets recents com l’exclusió del concepte de violència obstètrica en la reforma de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva, i els dictàmens de l’ONU sobre les denúncies de víctimes espanyoles”.
El productor Àlex Badia comenta sobre els testimonis de violència obstètrica: “Vam rebre prop de 200 relats en resposta a una convocatòria a les xarxes socials, on dones van compartir el maltractament sofert durant els seus parts. Aquestes veus formen part essencial del documental”.
El projecte neix d’una investigació que Barret Cooperativa va iniciar l’any 2019 per al webdocumental “Parir al segle 21”, en col·laboració amb el Lab de RTVE i el mitjà públic valencià À Punt. El webdocumental, guardonat en certàmens internacionals com el World Press Photo, Webby Awards i Prix Europa, està disponible a www.rtve.es/parto.
Després de la seva projecció a Espanya, Parir ha encetat el seu recorregut internacional amb properes exhibicions a Alemanya, Àustria i Suïssa.