[inicicentrareport]El teu fill l'està liant. Li demanes que pari. Ell ho repeteix. No para de fer allò que precisament tu li has demanat que no faci. Et mira amb un somriure. I tu perds els nervis. Per què t'ho fa ara això? Per què et pren el pèl?
De dintre et surt amenaçar: "Si no pares de fer això no et deixaré jugar amb allò". També et surt cridar: "Que t'he dit que paris!". Fins i tot hi ha persones que els surt de dintre agafar-li el braç amb força o utilitzar violència. I a tots i totes ens ha passat en algun moment.
[GotaVerdaPle]Què hem de fer les persones adultes quan veiem una conducta que no és adient en aquests infants?
[GotaVerdaBuit]Parar dos segons: Segons ens explica la psicopedagoga Aida Sardà el primer que hem de fer és parar i pensar. No intervenir. "Només cal que frenis dos segons i ja no et sortiran els patrons que ens surten de la nostra infància, on jutgem, amenacem, fem xantatges, fem sentir malament... frena i respira".
[GotaVerdaBuit]Buscar el motiu: A continuació cal mirar què ens està volent dir amb aquesta conducta. Un infant que té una mala conducta és un infant que no se sent bé. Els nens i nenes no volen tenir males conductes perquè sí.
Dependrà de l'edat, del context, de cada nen o nena i de cada persona adulta es recomanarà intervenir d'una manera o altra.
[GotaVerdaBuit] Validar les seves emocions, ajupir-se, mirar-lo d'entendre sense jutjar-lo, entendre què vol i què necessita, transitar aquell moment. De vegades és frenar aquella conducta, acompanyar l'enrabiada. Però en el moment que s'està donant no hem de donar la gran lliçó. És moment d'acompanyar i transitar.
[GotaVerdaBuit]Parlar-ne quan s'hagi calmat: Després, quan el cervell ja no està en fase emocional, quan el cervell ja pot raonar, parlem d'allò que va passar, de com se sentia l'infant i què podríem haver fet perquè estigués millor. Tenim la mania d'actuar en el moment.
[noticia]1264[/noticia]
De vegades com a mares o pares creiem que si no actuem al moment el nostre nen o nena pensem que no tindrà els valors que volem que tingui, però tenim molt de temps per poder-los acompanyar i serà més efectiu quan hagi sortit d'aquest estat.
"Evidentment hem de marcar els límits, però amb amor i respecte. La línia entre la llibertat i el llibertinatge és molt fina i el treball més gran és aquest equilibri entre amabilitat i fermesa", assegura Aida Sardà.
[noticia]258[/noticia]
[ficentrareport]
Què fer quan no es porta «bé»?
Quanli demanes que pari i no para de fer allò que precisament li has demanat que no faci

Ara a portada
Publicat el 07 de juny de 2022 a les 06:15
Actualitzat el 07 de juny de 2022 a les 07:30
Et pot interessar
-
Criança 8 llibres sobre educació per aquest Sant Jordi
-
Criança Com fer que el canvi d'hora afecti al mínim el benestar de la família
-
Criança «Tard o d'hora haurem de reviure aquell maleït dia en què el seu pare va morir per explicar-li com d'injusta va ser la vida»
-
Criança 10 plans familiars per descobrir Andorra