Sis il·lustracions de Joana Santamans que et deixaran amb la boca oberta

L'artista plàstica ens parla dels seus últims projectes abans de ser mare, coincidint amb el Dia Mundial de l'Art

15 d'abril de 2021 a les 07:05h
Il·lustracions: Joana Santamans

FOTOS


Joana Santamans és artista plàstica i una apassionada de la natura. Les seves il·lustracions tenen un caràcter propi i totalment identificatiu de qui treballa l'art amb rigorositat científica. Crea obres magnètiques i emocionants, que pot plasmar en forma de grans murals, col·leccions de quadres o llibres. Els animals i les plantes són el fil conductor de la seva obra i acaba de publicar tres projectes ben diferents, però quan li demanem en què està treballant, la primera resposta que li ve al cap és "en fer una nena". 

D'alguna manera, explica, ha pogut finalitzar tres projectes importants i no en té cap a la vista, per donar-se espai per a la maternitat. Però el cert és que aquest mes d'abril han florit els fruits d'un any molt intens de treball. Parlem amb ella sobre la seva obra, coincidint amb el Dia Internacional de l'Art.

Per una banda ha fet els estampats florals de la col·lecció primavera-estiu Herbarium de la marca de moda Yerse, inspirada en el seu llibre "Herbari il·lustrat". Ha estat el seu primer encàrrec per a una gran empresa de moda, i confessa que ha estat tot un repte.

També acaba de posar-se a la venda una col·lecció de paper de paret que ha dissenyat per a Coordonné, Naturae. Tot un repte tècnic per a ella i un concepte innovador en el món de la decoració, ja que li dona l'oportunitat de fer arribar els seus murals al gran públic. "Quan faig murals en hotels o restaurants encara té un sentit, però en cases particulars al final li encaixa a molt poca gent. Al capdavall és un original pintat en un lloc incòmode. Ara, amb el paper pintat és una manera que arribi a tothom", explica. A més, tant en el cas de la moda com en el de la decoració, valora especialment que s'utilitzi cotó i fibres naturals com a material de base, ja que va en la línia del seu treball. 

Per fer les il·lustracions d'"Animals Invisibles" vaig estar set mesos tancada, nit i dia, caps de setmana inclosos.


El tercer gran projecte que acaba de sortir publicat és el llibre "Animals Invisibles. Mite, vida i extinció” en coautoria amb Gabi Martínez i Jordi Serrallonga. En aquest cas n'ha fet les 51 il·lustracions, a les quals pertanyen les que us mostràvem al principi d'aquest article. En aquest projecte, explica, "qui em va contactar va ser el Gabi, que és juntament amb en Jordi qui han fet el treball d'investigació. Buscaven algú per les il·lustracions que fos rigorós científicament, però que també tingués una identitat artística, i això era el que veien de la meva feina que més els agradava". 

Una identitat artística que Joana Santamans no ha deixat a l'atzar, sinó que és fruit d'un sistema de treball metòdic, que neix de la seva formació com a dissenyadora gràfica: "Quan començo una il·lustració sé molt bé què vull fer; ho he decidit, ho he pensat, ho he sentit, ho he medit. Tinc present el format, trio la paleta de colors… Quan em poso amb una il·lustració, la començo i l'acabo". A més, cada animal i planta és el resultat d'una investigació prèvia contrastada amb assessorament científic, que dona com a resultat el seu particular realisme artístic
 

Quan li preguntem per què pensa que les seves il·lustracions agraden tant als infants, ho té clar: "perquè cuido molt la taca i els colors, i també la potència de la mirada. Amb els animals la mirada és molt directa i a la vegada molt tranquil·la. M’agrada que no comuniqui una cosa en concret, vull que sigui com mirar un buda, o un buit, que pot evocar el que vulguis". 

Però el projecte més important que té entre mans ara mateix és la seva pròxima maternitat. "D'alguna manera sento que el meu repte artístic és portar al món una criatura que ens farem companyia mútuament, que li puc transmetre la meva manera de sentir, deixar-me sorprendre". Tal com explica ella mateixa, és un desig que li ha vingut tard, ja que sempre havia pensat que la seva feina l'omplia: "pensava que jo no havia vingut a aquest món a ser mare, però de cop i volta, durant el confinament, vaig pensar que m'estava perdent un repte a la vida". 

Està oberta a què la maternitat influeixi en la seva obra. Reconeix sentir-se molt diferent i tenir al cap noves il·lusions: "el sistema hormonal varia tant… La meva ment sempre va a mil per hora, i ara estic més tranquil·la, tocant més de peus a terra". "Ara tinc moltes ganes de fer una col·lecció d'impressionisme abstracte, tinc ganes de desdibuixar una mica aquesta contenció que porto de realisme", confessa. De moment, les prioritats estan clares: "Vull passar-m'ho bé amb la criança i que el projecte creatiu sigui passar-m'ho bé amb la Julieta i donar-li tot el que necessiti. Serà com voldrà. Com una aquarel·la: lliure i fresca".


Il·lustracions: Joana Santamans.
Foto: Oriol Munné.
Muntatge de vídeo: Paula Jaume

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Tortosa
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat