Qui és Pikler i quins són els elements pedagògics més coneguts?

Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això

per Andrea Gabarró
Si ets pare o mare i apostes per un tipus de criança respectuosa segur que has sentit a parlar dels elements o joguines Pikler, el joc lliure o la necessitat del joc en moviment que tenen els infants.

Potser el que no saps és que els elements Pikler i la pedagogia de base Pikler provenen de la dona que els va inventar: Emmi Pikler. Però, qui era i exactament en què es basa?

 


Emmi Madeleine Reich (Viena, 1902 – Budapest, 1984), més coneguda com a Emmi Pikler va ser una metgessa formada a Viena que va exercir com a Pediatra els anys 30. Més endavant, l'any 46 va dirigir un orfenat i va formar a noies joves per dur a terme el seu mètode educatiu. 


En què es basa la seva filosofia? 

En  tractar el nadó amb delicadesa i oferir-li l'oportunitat de moure's en llibertat per promoure un millor desenvolupament.

Establir vincles càlids entre infants i cuidadores i oferir una atenció exclusiva i adaptada a les necessitats individuals de cada infant, segons els seus ritmes i els seus interessos.Quina és la funció de la persona adulta?

La relació amb la persona adulta es treballa a través de les cures quotidianes, i ha de ser honesta, autèntica i basada en el diàleg, la confiança i la cooperació adult-infant.
 


Com s'estableixen els límits? 

Quant als límits "no es tracta de deixar-los fer qualsevol cosa de qualsevol manera sinó de "saber quines són les seves capacitats", segons ens explica Romina Perez Toldi, especialitzada en pedagogia de base Pikler. Aquest mètode entén els límits com una forma de cura i aprenentatge de la socialització per a l'infant, perquè sense límits els nens es veuran desbordats pels seus propis impulsos i no assoliran un bon desenvolupament.

I a la pràctica què cal fer? 

La seva aplicació és molt senzilla: per implementar-la només cal tenir voluntat de transformar la mirada cap a l'infant per a tractar-lo com a una persona completa i, a partir d'aquí, estudiar i aprendre.

Els beneficis són múltiples; mitjançant el diàleg, l'escolta i la participació convertim el nostre infant en un ésser actiu que pot preparar-se i expressar-se envers els esdeveniments. Això li aportarà un sentiment de competència i seguretat en si mateix i l'entorn alhora que una autonomia i equilibri en el seu desenvolupament.

 Algunes joguines que segueixen aquesta filosofia:

 Bola Pikler. Les criatures en aquesta etapa necessiten agafar amb les mans i tocar amb la boca. Aquesta bola els permet fer-ho perquè és lleugera i amb un material orgànic i noble. A més, deixa passar la llum i és ideal perquè la puguin manipular. També podrà acompanyaren els primers desplaçaments ja que al rodar acostuma a fer petits recorreguts.
 
 

 Triangle Pikler. També és conegut el semicercle. És el genuí, el bàsic, i dóna molt de joc. Cal anar amb compte perquè n’hi ha molts al mercat i ens hem de fixar en si està o no homologat per l’Institut Pikler. No tots tenen la forma òptima, distància entre barrots, alçada total i risc assumible.
 
 
 
 Carretó d'una roda. Sempre se’ls ha d’oferir qualsevol carro quan ja caminen bé. Els d’una roda els donen el pes per donar estabilitat i, a la vegada, són tot un repte per mantenir l’equilibri, coordinació, mirada, pes i equilibri. Quan ja saben caminar volen estirar i empènyer i per això és ideal.
 

 Joc per classificar i encaixar de fusta. Joc per classificar i encaixar amb base de fusta pensat per treure el màxim profit durant les diferents etapes. Conjunt de material no estructurat al qual els nens trauran poden treure profit durant tota la infantesa. Totes les peces encaixen entre elles i amb el taulell, pel que ofereix moltes possibilitats de manipulació.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres