• Festa de la Ciència

Arriba la 18a edició de la Festa de la Ciència

El Born. Museu d'Història de Barcelona serà l’espai central de la festa dedicada a la divulgació científica que se celebrarà del 31 de maig a l’1 de juny

Publicat el 22 de maig de 2025 a les 11:44

La Festa de la Ciència torna a Barcelona per celebrar la seva 18a edició i ve carregada d’activitats: més de 160 repartides en 28 espais diferents que inclouen jocs, experiments, tallers, espectacles, contes, visites guiades, exposicions, humor... 

La divulgació científica i tecnològica ompliran Barcelona els dies 30 i 31 de maig i l’1 de juny en un esdeveniment que tindrà, per segon any consecutiu, El Born. Museu d'Història de Barcelona i a la plaça Comercial com a escenaris principals. 

Activitats destacades

El primer acte de la Festa serà la cloenda del programa “Ciència Ciutadana a les Escoles”, que tindrà lloc el divendres 30 de maig de 10 a 12 h. Aquesta trobada no està oberta al públic i reunirà a uns 200 alumnes i docents dels centres educatius que han participat en el programa i a les persones referents dels projectes de recerca.

Els dies 31 de maig i 1 de juny les activitats sí que estaran obertes a tothom i, en les franges diürnes (d’11 a 20 h), estaran adreçades a tots els públics i especialment a les famílies. Hi podreu trobar activitats com:

  • Què tens dins el cervell?: un taller perquè els nens i les nenes de 3 a 6 anys explorin amb un microscopi com són les cèl·lules del cervell.
  • Vida i mort de les estrelles: pensat per a nens i nenes més grans de 6 anys, en aquest taller aprendran com evolucionen les estrelles i com acaben la seva vida.
  • Investiguem l’alimentació del passat: un taller per a nens i nenes d’entre 8 i 12 anys en el que podran veure com a partir de petites restes microscòpiques es pot reconstruir com era la Barcelona del passat i quins eren els hàbits alimentaris dels barcelonins.
  • Criptografia quàntica: la clau per a comunicacions segures, un taller per a més grans de 12 anys en què es descobreix l’evolució de la criptografia. 
  • Escape rooms: n’hi ha dos de molt interessants. Evitem que s’escapin les científiques! Està pensada per a participants a partir de 10 anys i busca entendre la situació de les dones en la ciència a partir d’enigmes i experiments per conèixer de primera mà la recerca de les nostres científiques. L’escape room Missió salvar les glaceres, destinada a nens i nenes a partir de 12 anys, converteix els participants en científics que ajuden a frenar el desgel.
  • Descobreix l’enigma: un joc de pistes on se sortejaran tres lots de premis entre les butlletes que continguin la resposta correcta a cada pista i la solució de l’enigma.
  • Gran concurs de la ciència: un espectacle a l’estil d’un concurs televisiu on dos científics plantejaran preguntes sobre ciència.
  • Sons ocults del mar: la vida dels tunicats amb el soroll, una activitat per a tots els públics que combina ciència, art, tecnologia i intel·ligència artificial i explora l’impacte del soroll dels vaixells als organismes marins.
  • Intel·ligència artificial i art: el cos com a instrument creatiu, una activitat recomanada per a persones de 14 anys en endavant que analitza què són la visió per computador i la intel·ligència artificial i com podem utilitzar-les per generar art.  
  • Exposicions impossibles: on es mostrarà el patrimoni arqueològic mediterrani amb una exposició virtual i també amb ulleres de realitat virtual..

Dissabte al vespre, de 18.30 a 23 h, les activitats estaran dedicades a adults i joves a partir dels 16 anys. Hi haurà espectacles que combinen música i art, demostracions sobre tecnociència, microxerrades sobre ciència, tallers... Podeu consultar tota la programació aquí.

Protagonisme per la quàntica

El 2025 és l’Any Internacional de la Ciència i la Tecnologia Quàntiques i és per això que una de les novetats més destacades d’aquest any és l’espai dedicat a la quàntica i el seu impacte en la societat: La màgia de la Quàntica, que organitza la Catalonia Quantum Academy (CQA) amb el suport de diverses institucions científiques.

Portes obertes a exposicions i visites guiades

Al llarg del cap de setmana, es podrà participar també a visites guiades i gaudir d’exposicions i una instal·lació participativa:

  • Científiques catalanes 2.0: una exposició que dona visibilitat al paper de les dones científiques i el seu rol fonamental en l’avenç de la ciència.
  • Omplim la leucèmia d’esperança: és Instal·lació participativa que busca fomentar la conscienciació, el suport i el coneixement de la leucèmia.
  • Visites guiades exprés al jaciment arqueològic del Born: n’hi haurà quatre amb temàtiques diferents, de trenta minuts cadascuna.
  • Visites guiades a l’exposició natura o cultura del Centre Martorell d’Exposicions, que   proposa una reflexió sobre la relació dels éssers humans i la natura.
  • Visites guiades a l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella, on a més de descobrir un dels espais més emblemàtics del parc de la Ciutadella, els visitants podran saber més sobre el projecte de la Ciutadella del Coneixement.

La Ciutadella del Coneixement

El fet que la Festa de la Ciència s’estengui al voltant del Parc de la Ciutadella, amb visites guiades a l’Hivernacle i el Centre Martorell d’Exposicions, no és casual.

Aquests dos espais històrics, que han reobert recentment les portes, són dos dels nuclis del projecte la Ciutadella del Coneixement, que vol convertir l’entorn del Parc en el nou pol científic i node de coneixement, divulgació, recerca i innovació de la ciutat. Es tracta d’un projecte que busca reforçar la recerca ja existent, adaptant edificis històrics a nous usos científics.

La Festa de la Ciència és un esdeveniment magnífic per conèixer la ciència de prop i aprendre, experimentar i descobrir coses noves d’àmbits tan diversos com l’art, la física, la astronomia, les matemàtiques o l’arqueologia. No us ho podeu perdre! Trobareu tots els detalls sobre la Festa de la Ciència i la programació aquí.