• Exposició “Extraterrestres. Hi ha vida fora de la Terra?” -

“Extraterrestres” aterra al CosmoCaixa: l’exposició que et farà replantejar si estem sols

I si no fóssim els únics éssers vivents de l’univers? L’exposició Extraterrestres fa un recorregut emocionant per la recerca de vida al cosmos

Publicat el 05 de juny de 2025 a les 15:49

Marcians, ovnis... Hi ha vida fora de la Terra? Tots, petits i grans, ens ho hem preguntat més d’una vegada. La possibilitat que hi pugui haver altres formes de vida en altres planetes ens fascina i desperta la imaginació.

De la mateixa forma que nosaltres habitem la Terra, per què no hauria de ser possible que altres planetes estiguessin també habitats? I com serien els extraterrestres? Semblants a nosaltres? Completament diferents? Serien criatures pacífiques amb qui ens podríem comunicar o ens voldrien conquerir?  

L’exposició “Extraterrestres. Hi ha vida fora de la Terra?” del Museu de la Ciència CosmoCaixa ho explora de forma rigorosa en un viatge que busca donar resposta a qüestions com quin és el nostre lloc en el cosmos, què significa la vida o com la literatura i el cinema ens han mostrat als extraterrestres. 

Estem sols a l’univers? 

Aquesta és una qüestió que la humanitat s’ha plantejat des de fa mil·lennis i, tot i que encara no hi ha evidències concloents al respecte, els avenços científics i tecnològics sí que permeten donar algunes respostes a aquest gran misteri.

Això és, precisament, el que busca fer l’exposició “Extraterrestres”, que estarà al Museu de la Ciència CosmoCaixa fins al pròxim 30 d’agost de 2026.

Ho fa a través de cinc àmbits a través dels quals busca aclarir alguns dels principals dubtes sobre els extraterrestres i què suposaria per a la humanitat trobar vida fora de la Terra:

  1. Aquí hi vivim: en el primer àmbit ens situem al cosmos per entendre quin lloc hi tenim nosaltres.
  2. Entre el zero i l’infinit: ens planteja el debat sobre si és possible la vida en altres planetes des d’una varietat de perspectives: científica, filosòfica i artística. 
  3. Ficció davant la realitat: aprofundeix en com els humans hem trobat en la idea de la vida extraterrestre una font d’idees inesgotable que hem plasmat a través de l’art, el cinema i la literatura. També mostra com la naturalesa és la millor font d’inspiració per imaginar com podrien ser els éssers d’altres mons.
  4. La cerca: explora com la ciència i la tecnologia avancen per trobar mons nous.
  5. Estem sols?: planteja escenaris de futur sobre com ens podríem comunicar amb altres éssers en el futur.

Al llarg de l’exposició podreu gaudir d’acurades maquetes de robots de la NASA (com la del ròver Perseverance o la de l’helicòpter Ingenuity), rèpliques dels discos d’or de les sondes Voyager (enviats a l’espai amb sons i imatges de la Terra) o representacions artístiques d’antenes de radiotelescopis, així com peces reals (com el meteorit Ksar Ghilane 002), entre molts altres elements sorprenents (interactius, audiovisuals...).

Hi ha la possibilitat de fer visites comentadesvisites dinamitzades per a famílies a partir de 4 anys i a partir de 8 anys, que permeten gaudir de l'experiència amb activitats divertides i emocionants pensades pels infants, així com apropar el contingut de l’exposició amb l’ajuda d’un educador o educadora.

Una nit al museu

Al voltant de l’exposició hi ha diverses activitats i una de les més divertides i interessants per a tota la família consisteix a visitar el museu de nit, a les fosques i llanterna en mà, acomiadar el dia amb històries d’extraterrestres i dormir al Museu, imaginant com pot ser la vida a altres llocs. Al matí, després d’esmorzar, es realitza una a passejada pel Bosc inundat (un fragment de la selva amazònica brasilera) per veure com desperten els seus habitants. 

Aquesta activitat, batejada com Una nit al museu: dormint entre extraterrestres, té lloc l’últim dissabte del mes (fins al 27 de desembre) i es dirigeix a famílies amb infants d’entre 7 i 12 anys.

Rescat a la Lluna

Una altra de les activitats que més agradaran als nens i nenes és l’escape room “Rescat a la Lluna” en la que formaran part d’una missió científica a la Lluna en la qual hi ha hagut un incident i s’han perdut i escampat mostres biològiques que poden contaminar la Lluna. Aconseguiran recuperar-les i enviar-les a la Terra?

L’escape room, recomanat a partir de 10 anys, es fa els caps de setmana i festius fins al 24 de juny.