Jugar a l’aire lliure és essencial pel desenvolupament dels infants. Córrer, escalar i explorar els permet desenvolupar la força, la coordinació i les habilitats motores, i compartir amb altres criatures afavoreix la seva socialització.
Però els parcs infantils han de ser espais segurs i sembla que podrien no ser-ho del tot. Hi ha alguns materials que s’hi utilitzen, i que han proliferat als parcs d’arreu de Catalunya, que generen seriosos dubtes als experts.
Substàncies tòxiques als parcs infantils
Als parcs infantils és freqüent trobar-hi parterres de coloraines, d’una textura tova amb un gran poder amortidor, que són a més molt residents i permeables. Acostumen a estar al final dels tobogans, per absorbir l’impacte de les criatures que hi llisquen i evitar lesions, o a altres aparells o construccions on els nens pugen. Es van començar a implantar a principis dels 2000 i ara ja són presents a molts parcs.
Estan elaborats, en part, a base de cautxú provinent de neumàtics reciclats i també contenen altres substàncies que poden ser tòxiques. “Al voltant del 25% del cautxú granulat s'utilitza en superfícies esportives i en lloses per a parcs infantils”, assegura la doctora en biologia i experta en salut ambiental Elisabet Silvestre en una publicació al seu perfil d’Instagram.
Tot i que reciclar materials sol ser una bona idea, en aquest cas no ho és, ni pel medi ambient ni per la salut. L’envelliment i el desgast d’aquestes superfícies, ja sigui per l’ús, per la radiació solar, la humitat, la pluja, l’oxigen o l’ozó, fa que se’n desprenguin partícules que poden ser perjudicials. “Hi ha una preocupació creixent sobre l'exposició a aquests paviments”, alerta Silvestre, autora de llibres com Los primeros mil días: Hábitos para un embarazo, una infancia y una vida saludables.
Els granuls de cautxú de colors amb els que es fan aquests parterres contnen substàncies químiques, en molts casos, amb metalls pesants (zinc, alumini, plom, crom), que es poden absorbir mitjançant contacte humà directe.
“Els nens i les nenes són població molt sensible, els seus sistemes encara no estan ni madurs ni preparats per afrontar l'exposició ambiental a substàncies tòxiques”, explica l’experta, que demana que els materials que es reciclin s'analitzin abans de tornar-los a introduir a la cadena amb nous usos, en especial els destinats a la infància.
El CSIC té els parcs infantils sota el punt de mira
Són diversos els estudis que alerten des de fa uns anys sobre els riscos d’aquestes superfícies fetes amb pneumàtics reciclats.
Un grup d'investigadors de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC, a Barcelona, està estudiant quin efecte poden tenir els compostos dels parterres dels parcs infantils quan es degraden i ja va alertar, tot just fa un any, sobre els dubtes per la salut dels infants que plantegen.
Els investigadors hi han trobat tòxics vinculats als disruptors endocrins, unes substàncies químiques que interfereixen amb el sistema hormonal del cos i es creu que poden provocar diversos problemes de salut (hi ha estudis que els vinculen a la diabetis, l’obesitat, la infertilitat, l’asma i alguns càncers).
Actualment, estan estudiant si les criatures que juguen a parcs on hi ha aquests parterres poden arribar a inhalar o ingerir les micropartícules de cautxú que es desprenen quan es degraden.