Per què hem de deixar de dir «tot anirà bé»

5 reaccions que has d'evitar quan el teu fill/a té por

Publicat el 07 d’abril de 2022 a les 07:00
Actualitzat el 08 d’abril de 2022 a les 10:50
[inicicentrareport]Et costa sostenir la por del teu fill o filla? És normal, les mares i els pares tenim molt a flor de pell l'instint de protecció, però això no garanteix que sapiguem trobar sempre la millor manera d'acompanyar-los davant de perills o situacions d'inseguretat.

Podem evitar les pors? Hem de dir-los sempre la veritat? Missatges com "sigues valent", "tot anirà bé", són útils? Ens en parla Roger Aranda, psicòleg infantil de LaFitaPsico, que ens respon cinc preguntes freqüents en relació a les pors de les criatures: 

[GotaVerdaPle] A vegades volem evitar que tinguin por...

És impossible impedir les pors. Podem fer coses per no alimentar-les, intentant cuidar les reaccions i les paraules, però la tasca més important que hem de fer el adults referents és acceptar-ne la seva naturalesa. Les pors són inevitables, és l'emoció primària més inconscient i automàtica que hi ha. 

[GotaVerdaPle] "No ploris", "sigues valent"... Són missatges útils?

No. Són frases que evidencien que ni estem acceptant ni entenent la seva por. El primer que hem de fer és posar-nos al seu lloc, perquè des de la nostra perspectiva és molt possible que ens costi entendre pors com, per exemple, la por a la foscor. Però hem de saber que moltes pors són naturals i maduratives de la nostra espècie. Per això no ens hi hem d'oposar. Si les rebutgem o les jutgem, ens estarem mostrant en posició de lluita i això no ajudarà el nostre fill/a.

[GotaVerdaPle] Què passa quan mentim per evitar o minimitzar una por? 

No hem de mentir mai, perquè amb l'afany erroni de protegir el que generem és inseguretat. Hem de pensar a utilitzar un llenguatge curós i adequat per a la seva edat, i evitar del tot els eufemismes.

Per exemple, hem d'introduir la mort des d'edats molt primerenques. Explicar què passa quan ens morim, i en quins casos ens podem morir. Una eina molt potent són els contes, que són molt útils per introduir les pors i parlar-ne. 

[noticia]1153[/noticia]
[GotaVerdaPle] Si ens passem explicant-t'ho tot, els podem generar més por?

És millor dir la veritat que no que trobin que els has dit una mentida, però evidentment hem de mesurar les paraules i la informació que donem. Pressuposem que un cervell de 4-5 anys no pot assumir què és la mort, la podem introduir amb una pel·lícula o amb l'avi d'un amic/ga, perquè si la trobem de prop directament, és molt més complex de processar. És millor arrelar-ho que amagar-ho.

[GotaVerdaPle] "Tot anirà bé": aquest missatge per donar seguretat és positiu? 

Jo no traslladaria aquest missatge perquè no sabem realment com anirà. A l'hora de transmetre seguretat és més important fixar-nos com ho estem vivint nosaltres. Si jo soc un adult/a que està angoixat/da, no podré traslladar-li calma. En canvi, si m'informo bé, treballo les meves pròpies pors i filtro la informació adequada, podré donar-li seguretat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Criar.cat (@criarcat)

[ficentrareport]