Ja fa dies que les altes temperatures són notícia. Aquesta setmana les temperatures han superat els 35 °C a interior, i tothom busca la manera d’escapar-ne. En aquestes dates, és un clàssic que les famílies que no disposen d’aire condicionat, corrin a instal·lar-lo, o bé a comprar in extremis ventiladors de sostre, de peu o de la forma que faci falta només per tenir la sensació que corre una mica l’aire!
Fins i tot, s’ha inventat el concepte de refugi climàtic, espais públics a on acudir per refrigerar-se com ara museus, biblioteques, centres comercials, etc. Perquè tothom sap que les altes temperatures poden arribar a ser perilloses per la nostra salut.
Però no tots els espais públics tenen aquesta sort. Moltes escoles, on aquests dies es fan casals, i escoles bressol, on encara no han acabat el curs, no tenen aire condicionat i continuen patint les conseqüències de la calor. Cal recordar que els infants dels 0 a 3 anys són especialment vulnerables a les onades de calor, i per tant cal vetllar per la seva salut i benestar.
De fet, dijous passat CCOO denunciava públicament en un comunicat la greu situació que viuen moltes escoles bressol i llars d’infants a Catalunya a causa de les temperatures extremes que s’estan registrant aquests dies. Literalment es desfan i moltes d’elles han expressat que “estan funcionant amb condicions inacceptables, sense les mesures adequades per garantir un ambient segur i confortable per a les nenes, els nens i les professionals que hi treballen”.
Des de Criar hem preguntat a la nostra comunitat, i diverses escoles bressol de tot el territori ens han explicat la seva situació. Aquí us deixem amb el testimoni d’una escola bressol d’Alpicat, d’Alcarràs, d’Olot, de Salt, del Baix Vallès i tres de la ciutat de Barcelona. No donem el nom del centre ni de les mestres que ens han contestat per preservar el seu anonimat.
Ventiladors i pocs aires condicionats
Les escoles bressol que es troben a les poblacions de Lleida i a Salt tenen aire condicionat a totes les classes i quan s’ha espatllat algun aire reubiquen els infants a una altra aula. Per contra, les que es troben a Barcelona, la majoria de les que hem preguntat, tenen els aires condicionats espatllats, i tot i que ho han comunicat a l’IMEB aquest encara no ha pogut arreglar-los. Aleshores recorren a ventiladors alts i pingüins (aires condicionats portàtils) però que a vegades s’han de compartir entre diferents aules.
En alguna d’elles, gràcies a les reivindicacions, instàncies i moviment de les famílies han pogut posar un pingüí per cada aula o fins i tot, n’han arribat a comprar de nous amb el pressupost de la mateixa escola. Reconeixen, però que els aires condicionats portàtils no són la solució més sostenible perquè “les aules són grans i treure un tub a l’exterior fa que la porta quedi massa oberta, fet que provoca que el fred s’escapi”.
Altes temperatures i sense un protocol clar
Totes les escoles bressol ens han confirmat que efectivament el mes de juny i aquests primers dies de juliol han estat especialment calorosos.
- A Alpicat han arribat als 40 graus, però reconeixen que “la climatització generalitzada permet que l’activitat pugui desenvolupar-se amb normalitat perquè si no seria impossible”.
- Al Vallès han arribat als 32 °C a l’interior.
- I a Barcelona s’han registrat temperatures de 31 °C a 35 °C segons l’estança.
Això ha provocat que cada escola acabés prenent les seves pròpies mesures bàsiques i de sentit comú. En alguns casos s’han hagut de fer canvis en l’organització i en els horaris per aprofitar les hores de menys sol i la refrigeració de les estances. De fet, totes elles es queixen que des de l’administració o des de les empreses de gestió no se’ls ha facilitat cap protocol concret per aquests dies de més calor.
Des de Criar, hem volgut preguntar al Departament d’Educació de la Generalitat si hi ha un protocol concret. Sí que disposa d’un Pla d’adequació al canvi climàtic, amb una guia d’actuació per als centres, però admet que “lògicament el Departament només té competència sobre els centres dels quals és titular”. Així i tot, el Pla és públic i la resta d’administracions titulars d’equipaments educatius el poden consultar i aplicar, si així ho consideren.
Per la seva banda, l'Associació Catalana de Llars d'Infants dona alguns consells bàsics d'hidratació i refrigeració.
- Donar aigua sovint als infants, aproximadament cada hora com a màxim.
- Fer-los menjar fruita a mig matí
- També pot anar bé treure’ls roba per ajudar a regular la seva temperatura corporal.
- I fer servir els recursos de climatització disponibles, però sempre amb molta cura, ja que cada infant regula la seva temperatura de forma diferent i els espais massa tancats i freds poden afavorir la propagació de virus. Cal trobar l’equilibri entre confort i salut.
- A més, l’Associació també proposa incorporar activitats d’aigua, jugar amb cubells, jocs amb gels, etc. que permeten als infants refrescar-se.
Mareigs puntuals d’educadores i malestar entre els infants
Treballar en aquestes condicions no és agradable per a ningú, ni per les treballadores ni per als infants. Les educadores senten que fan la seva feina al límit, esgotades i amb més nervis. Sovint se senten com “si estiguessin en una sauna” i un dia una educadora va marejar-se a causa de la calor. A més, qui també ho pateix de forma rellevant és el personal de cuina, que treballa en espais amb poca ventilació i temperatures més elevades.
Els qui ho passen pitjor, però, són els infants. Les altes temperatures fan que estiguin molt més sensibles, cansats i fins i tot “un dia tres infants van fer pics de febre i van tenir símptomes que coincideixen amb un cop de calor segons els pediatres”.
“Hi ha famílies que s’han queixat i com que saben que a primera hora de la tarda fa més calor acaben recollint-los abans, sobretot perquè en el moment de la migdiada els costa molt adormir-se” explica una educadora d’una escola bressol de Barcelona.
Calen solucions pensant en els estius futurs
Més enllà del fet que els aires condicionats passin les revisions quan els toqui i els que estan espatllats es reparin, cal invertir en el condicionament de totes les escoles bressol que superin les temperatures permeses. Cal recordar que els treballadors que es troben en oficines tenen com a temperatura màxima els 27 °C.
Entre les mesures possibles, hi ha educadores que reclamen “adaptar el calendari de la bressol al del segon cicle d'educació infantil. Som etapa educativa, no assistencial!”. A més, hi ha qui fa la reflexió: “ara que tenim un decret 0-6 anys en què s’unifica l’etapa d’educació infantil, perquè no s’unifiquen totes les condicions pels infants i per les treballadores?”.
Com sempre, el sector que treballa per la petita infància té la sensació que els nens i nenes d’aquesta edat, que es troben en una etapa de la vida important pel seu desenvolupament, són invisibilitzats, no se’ls té en compte com caldria. Cal marcar com a una prioritat l’adaptació de les escoles bressol i altres espais educatius als mesos d’estiu, tenint en compte que el futur que s'espera.