• -

Com afrontar l’educació sexual en família de manera pràctica i senzilla

La majoria dels pares i mares d’avui dia estem d’acord que l’educació sexual és necessària, tot i això, a l’hora de tenir aquestes converses ens trobem que no sabem ni per on començar. La gent de Platanomelón ens dona les claus principals que cal de tenir en compte.

Publicat el 22 de maig de 2025 a les 15:06

A mesura que els fills creixen, ens comencen a fer preguntes incòmodes i en moments del tot inesperats que els pares no sabem com abordar. Molts cops, pensem que “encara no és el moment per parlar d'això”, ens inventem alguna excusa o no acabem responent la pregunta. L’endemà, però, és probable que el nostre fill/a expliqui la conversa incòmoda a un amic i que acabin sortint explicacions probablement mal interpretades o errònies.

És habitual que els pares i mares creguem que parlar d’educació sexual significa asseure’ns davant dels nostres fills per fer-los una xerrada sobre els riscos del sexe, perquè és el que ens van ensenyar. Això, però, només és una petita part de tot el que realment engloba l’educació sexual. De fet, si la primera vegada que els parlem de sexualitat és per advertir-los sobre la importància del preservatiu, probablement arribem tard.Com podem educar sobre sexualitat els nostres fills? La majoria dels pares i mares d’avui dia estem d’acord que l’educació sexual és necessària, tot i això, a l’hora de tenir aquestes converses ens trobem que no sabem ni per on començar. Així doncs, us donem les claus principals que heu de tenir en compte:

Diferència entre sexe i sexualitat

El primer pas és distingir entre dos conceptes que sovint confonem: sexe i sexualitat. El terme sexe fa referència a les característiques biològiques i anatòmiques dels éssers humans, o també a l’acte sexual en si. En canvi, la sexualitat és un concepte paraigua molt més ampli: abraça identitats i orientacions, però també comportaments, relacions, creences, benestar, autoestima i molt més.

Quan començar i com?

No hi ha cap edat concreta, però el més recomanable és com més aviat millor. No es tracta de tenir una conversa unilateral a l’adolescència, sinó d’establir un ambient de confiança a través del diàleg. Perquè dialogar no és el mateix que parlar. Entre d’altres, és important que respectem els torns de paraula i que recollim les seves emocions. Per exemple, quan el nostre fill ens està explicant alguna cosa, és important no interrompre’l ni avançar-nos amb respostes immediates, sinó deixar-lo acabar i mostrar interès pel que diu. Així estarem fomentant un espai de confiança on el nostre fill se sentirà escoltat i valorat.

No deixar passar cap oportunitat

Com et pots imaginar, la comunicació és una eina fonamental per l’educació sexual. Sabem que les preguntes no sempre arribaran en els moments més previsibles, i precisament per això és important no deixar passar cap oportunitat. Per exemple, mirant una pel·lícula amb els nostres fills, pot sortir una escena d’un petó o una relació sexual. En lloc de canviar de canal i generar una situació d’incomoditat, pots intentar normalitzar que són persones mostrant-se afecte i comentar: “Quan dues persones s’agraden, tenen ganes d’estar a prop”.

I si un altre dia no tinc la resposta a una pregunta? No passa res. En aquests casos, podem deixar la conversa per a un altre moment, buscar la informació i reprendre-la més endavant. És normal que els infants tinguin preguntes o curiositats, i per això és important parlar amb ells sobre aquests temes en lloc d’evitar-los, per no convertir-los en un tabú.

Evitar les faules

Tots, algun cop, hem fet servir alguna explicació com “una cigonya et va portar a casa” en moments de no saber què dir. Tot i que no cal que ho expliquem tot de cop, tampoc hem de mentir, perquè podríem trencar la confiança quan més endavant descobreixin que no era cert. 

Educar des de l’exemple

Sabem que els infants aprenen observant. Imitem les persones que tenim com a referència, especialment durant la infància. Per això, és essencial que les famílies siguem uns bons referents i disposem de la informació per acompanyar-los en l’educació sexual amb proximitat i naturalitat.

Amb la voluntat d'ajudar els pares i mares, Platanomelón, marca referent en sexualitat i benestar íntim, ha creat La Academia, una plataforma on s'oferiran cursos adaptats a tots els públics. El primer curs està dedicat precisament a l’educació sexual en família i consta de diferents mòduls dividits en etapes. A través de la veu de professionals del sector, La Academia ofereix consells pràctics i teòrics com els que hem esmentat per poder educar des de l'exemple a casa. Perquè una educació sexual positiva ajudarà els nostres fills a créixer amb més autoestima, respecte, seguretat i capacitat per posar límits.

A més, amb el codi de descompte CRIAR10, tindreu un 10% en el curs complet Educació sexual en família.