Ellie Ellien

10 lectures per a totes les mares

Un recopilatori de títols que inclou assaig, literatura, humor, música, còmic i novel·la perquè trobis el que t'encaixa millor

30 d'abril de 2021 a les 07:00h
Ellie Ellien
 Tant si és per a una mare gestant, primerenca o experimentada, com si li agrada estar informada, prendre's la maternitat amb humor o llegir històries fantàstiques, segur que trobaràs un títol que t'encaixi en aquest recopilatori que hem preparat.

Embaràs, lactància, criança, sentiment de culpa, el mite de la bona mare... són temes que trobaràs a les lectures proposades, i al final, una recomanació literària guanyadora del Premi Omnium a Millor Novel·la 2020. Per triar i remenar:  1. "Nou mesos"
  2. "Psicología del embarazo"
  3. "Guía para un embarazo consciente"
  4. "La vol-teta al món"
  5. "Destete. Final de una etapa"
  6. "El meteorito"
  7. "Ay madre"
  8. "La mala leche"
  9. "El nudo materno"
  10. "Boulder"

 

"Nou mesos" - Hélène Druvert


Una joia editorial amb "encunys i il·lustracions per descobrir l'origen de la vida". Amb uns troquelats impressionants, es mostra què passa a l'interior de l'úter des de la fecundació i els nou mesos de gestació fins al naixement i l'alletament d'una criatura. Ideal per mares gestants, però és també un llibre didàctic, recomanat a partir dels 8 anys, on s'explica l'embaràs mes a mes i la terminologia associada.
 

"Psicología del embarazo" - P. Fernández i I. Olza


Un assaig que recull les aportacions de la psicologia i la neurociència per conèixer millor els processos psíquics que es donen durant l'embaràs i el part, tant en la mare com en el nadó. Després d'anys d'estudi sobre aquesta etapa, les autores ofereixen una mirada oberta, integradora i amb perspectiva de gènere que ajudi a fer un acompanyament respectuós, sobretot pensant en les professionals que atenen a les mares gestants. La voluntat és donar veu a les mares i visibilitzar els nadons.
 

"Guía para un embarazo consciente" - Laia Casadevall


Laia Casadevall és matrona i en aquest llibre exposa, tal com diu el subtítol, "Tot el que necessites saber per prendre les regnes del teu embaràs i del part". Es dirigeix a totes aquelles mares gestants que busquen un canvi en l'atenció que reben. Pensat com un manual de divulgació i informació, amb dades científiques i objectives, per ser la protagonista i prendre les teves pròpies decisions.


"La vol-teta al món" - Karen Prats


Un àlbum autoeditat amb il·lustracions de Bàrbara Castro que reivindica l'alletament sense prejudicis de durada o d'edat. És un llibre infantil, o no, que mostra la lactància materna a diferents cultures del món, amb l'objectiu d'empoderar les mares en les seves decisions sobre la criança, com per exemple donar de mamà "fins que els doni la gana" amb el lema “Ho faig com em surt de la teta!” 

"Destete. Final de una etapa" - Alba Padró


L'autora de "Somos la leche" publica ara aquest manual per entendre la millor manera de finalitzar l'etapa de la lactància. Els motius poden ser diversos: des de la urgència fins a la decisió materna; i l'edat del nadó també: des dels primers dies fins a criatures més grans. Per això l'autora entén que en aquesta etapa les recomanacions han de ser pràcticament individualitzades. El llibre té en compte aquesta necessitat i ofereix consells específics útils per a totes les mares.  


"El meteorito" - Amaia Arrazola


La il·lustradora Amaia Arazola exposa la seva experiència personal amb l'arribada de la seva filla Ane. El naixement d'una criatura marca un abans i un després a la vida de la mare, i l'autora ho exposa posant l'accent en allò del que no se sol parlar: la inseguretat, la frustració i el dol per la vida que ha deixat enrere, però també el relat d'un amor instintiu i incondicional. D'aquí el subtítol: "De cuando fui madre y todo voló en mil pedazos". 


"Ay madre" - Nuri Total 


Una altra visió personal i irreverent de la maternitat és la que ofereix l'artista Nuria Cela en aquest llibre-disc: un recull de cançons sobre la maternitat tant tendres com crues, amb molt d'humor o que no fan gens de gràcia. El volum conté les lletres de les cançons il·lustrades per Aina Sallés, a més del CD.


"La mala leche" - Henar Álvarez


I una altra maternitat en primera persona, en aquest cas presentada en forma de còmic, és la que ens porta Henar Álvarez a través del seu alter ego al llibre, la Nani. Aquesta mare primerenca que pateix petites explosions d'ira per motius ben diversos: desig sexual no resolt, por a la mort, masclismes encoberts i el sentiment de culpa per no ser una mare perfecta. Una novel·la gràfica sobre els drames de la vida on es barregen el feminisme, la maternitat i el sexe, amb il·lustracions d'Ana Müshell.  


"El nudo materno" - Jane Lazarre


Aquestes són les memòries de l'escriptora Jane Lazarre on confronta el mite de la "bona mare" amb un autoretrat íntim i visceral de la seva maternitat. La idea d'una vida plena i feliç entregada a la cura dels fills oprimeix a l'autora i la submergeix en profundes contradiccions. Una obra que esfondra moltes idees preconcebudes sobre la maternitat i posa de relleu la importància de les cures i l'afecte. Aquesta és una obra publicada originalment el 1976, considerada ja un clàssic del feminisme, i que continua plenament vigent.


"Boulder" - Eva Baltasar


I per a les mares més literàries aquesta és una proposta de ficció, però que també té la maternitat com a tema central. La protagonista de "Boulder" és una dona amant de la solitud que fa de cuinera en un buc i a qui agrada conèixer dones als ports on para, fins que una la reté i l'embarca en la gestació assistida d'una criatura. El llibre va rebre el Premi Omnium 2020 a la millor novel·la.T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres