El nom ens acompanya tota la vida i és, sovint, el primer que els altres coneixen de nosaltres. Escollir el d’un fill és una de les primeres decisions importants que prendrem per ells i, més enllà de modes, tendències o tradicions, és important triar-ne un amb el que el nen o la nena es pugui sentir identificat i còmode al llarg de la seva vida.
A Catalunya ens agraden els noms curts. Així ho demostra el fet que a la llista de noms més posats de 2023 (l’últim any del qual es tenen dades) de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) n’hi hagi set de tres lletres entre els vint primers, cinc d’ells entre els deu primers.
Què ens atrau dels noms curts?
En l’elecció del nom d’un nadó, a part dels gustos personals, hi tenen molt a veure les modes. És per això que mentre que entre la gent gran hi trobem moltes Montserrats, Concepcions o Joans, avui en dia abunden les Martines, les Júlies i els Jans.
També hi influeixen la tradició familiar o cultural i la popularitat dels personatges del moment: esportistes, actors, protagonistes de sèries de televisió... És per aquest darrer motiu que en els últims anys hem vist com guanyaven adeptes noms com Daenerys (heroïna de la sèrie Joc de Trons), Leo (per Lionel Messi) o Kilian (per Kilian Jornet).
Però si hi ha una tendència que crida l’atenció i que va en augment any rere any és la preferència pels noms curts. Què tenen d’especial?, per què agraden tant? El principal motiu és que es tracta de noms que sonen bé, sovint tenen un so suau i agradable. També són senzills i fàcils de pronunciar i escriure, un avantatge pels infants, que de ben petis ja s’hi poden identificar.
Els set noms de tres lletres més populars
Decidir el nom d’un fill no és cosa fàcil. Abans de decidir-se per un, convé conèixer el seu origen i significat. Si a tu també t’agraden els noms curts, aquí tens una breu descripció dels set noms de tres lletres més populars a Catalunya:
- Jan: és el segon nom més posat a Catalunya (només per sota de Martina) i el primer de nen. És una variant en català (i en altres llengües europees) de Joan, que ve de l’hebreu Yohanan, que significa “Déu és misericordiós”.
- Pol: el cinquè nom de la llista és habitual des de fa molts anys a les llistes de noms més posats. D’origen llatí, és un derivat de Paulus, que vol dir "petit" o "humil".
- Nil: el sisè nom més posat a Catalunya pot tenir el seu origen en el nom del riu més famós d’Àfrica que prové del grec Neilos, que es deriva de l'antic terme egipci "Iteru" (riu). També pot ser una versió abreviada de Nils (variant escandinava de Nicolau), que vol dir "victòria del poble".
- Leo: el setè nom de la llista prové del llatí i significa “lleó”. En català, Lleó és la variant tradicional, però Leo s’ha popularitzat probablement gràcies a l’estrella del Barça Leo Messi.
- Mia: el desè nom de la llista i el primer de noia de tres lletres és Mia, una forma abreujada de Maria, que ve de l’hebreu Miriam ("estimada"). També pot fer referència al possessiu italià, "meva" o "la meva".
- Ona: en el número setze trobem aquest bonic nom de gran tradició a terres catalanes que fa referència al moviment del mar.
- Pau: és el dinovè nom més posat a Catalunya i, com Pol, prové del llatí Paulus, que significa "petit" o "humil".