Autoria: Maribel de la Cerda Toledo (doctora en pedagogia i responsable del programa KOMTÜ) i Ana Caruezo Carnero (comunicadora científica i social)
Amb l'arribada de les vacances escolars torna una pregunta recurrent entre moltes famílies: és necessari que els infants facin deures durant l'estiu? Què ens diu la neurociència sobre els aprenentatges en aquesta pausa estiuenca? I quines activitats poden ser realment enriquidores per al seu benestar i desenvolupament cognitiu?
Existeix una pèrdua d’aprenentatge durant l’estiu
Diversos estudis han documentat el fenomen conegut com a "summer slide", o pèrdua d'aprenentatges durant l'estiu. Es calcula que els infants poden perdre fins a 2 o 3 mesos de progrés en habilitats com la matemàtica o el llenguatge si no realitzen cap activitat d'estimulació. Aquest efecte s'accentua en contextos vulnerabilitzats, on l'escola és sovint la principal font d'estimulació intel·lectual.
L'activitat física i el descans són essencials, però també cal preservar una certa activació cognitiva per no perdre el fil del que s'ha assolit durant el curs. Ara bé, cal distingir: no és el mateix un estiu ple de joc lliure, lectura, converses en família, jocs de taula o estones amb altres infants, que un estiu marcat pel sedentarisme i l’excés de pantalles. En aquest segon cas, pot haver-hi una pèrdua significativa d’aprenentatges, i també afectacions en la qualitat del son, l’atenció o el benestar general.
Deures tradicionals o aprenentatges significatius?
Els experts en neurociència coincideixen que no cal replicar les tasques tradicionals escolars a casa durant l’estiu. De fet, els deures repetitius i poc personalitzats podrien ser contraproduents: generant estrès i reduint la motivació cap a l’aprenentatge.
En canvi, les activitats significatives i adaptades als interessos dels infants, com la lectura lliure, els jocs de taula, l'esport, els tallers o les sortides culturals, afavoreixen el desenvolupament cognitiu i la creativitat.
També són una gran oportunitat per reforçar les competències socials, expressives i lingüístiques d'una manera més lúdica i menys estructurada que durant el curs escolar.
No tots els infants tenen les mateixes oportunitats
No totes les famílies poden accedir a casals, colònies o activitats d'estiu, activitats que solen ser cooperatives i on els infants poden treballar les seves habilitats socials, la regulació emocional, el treball en equip… I que també solen incloure moviment físic.
Les desigualtats econòmiques, la manca d'informació o la poca oferta cultural en alguns territoris poden limitar molt les experiències d'aprenentatge fora de l'escola. Aquesta bretxa pot agreujar-se durant l'estiu i tenir un impacte directe en la salut emocional i el desenvolupament dels infants que no poden gaudir d'aquestes activitats.
Tenint més o menys recursos... Què podem fer?
Els quadernets típics de l’estiu poden ser un complement més, però no són essencials. Hi ha altres formats tradicionals com els sudokus, els mots encreuats… que també poden ser un recurs. En aquest sentit, la neurociència ens dona algunes claus sobre com mantenir activa la ment dels infants:
- Varietat d'estímuls: activitats que combinin moviment, creativitat i curiositat. Una sortida a la natura, una visita a un museu, una estona compartida de lectura...
- Aprenentatge a través del joc: jocs simbòlics, de taula, d'estratègia o d'expressió artística tenen un gran valor educatiu. A través dels jocs de taula, els infants poden millorar les seves habilitats socials i treballar en equip. Molts dels jocs típics ja ens serveixen, com el Dobble, Dixit, Scrabble, Triominos, Jenga...
- Interacció social: fomentar les converses més profundes, els moments compartits i les relacions entre iguals és també una forma d'aprendre.
- Activitats curtes i variades: no cal fer "classes d'estiu", sinó petites propostes que es gaudeixin i s'adaptin al ritme de cada infant. Podeu fer volar la imaginació, des de veure una pel·lícula o llegir un llibre i fer un col·loqui posterior; treballar alguna de les llengües a través d’una sopa de lletres; fins a visitar un museu de ciències i preparar una petita explicació del que els hagi cridat l’atenció.
- Lectura lliure: és una de les activitats més recomanades per docents i neuropsicòlegs per mantenir actius els processos cognitius i afavorir el gust per aprendre.
Així doncs, quina conclusió podem extreure?
No es recomana sobrecarregar als infants amb tasques escolars, sinó de trobar l'equilibri entre descans, joc i experiències significatives. Les vacances poden ser un espai ric per continuar aprenent des d'altres llenguatges i contextos, sempre respectant les necessitats de cada infant.
Per ampliar:
- Cooper, H.; Nye, B.; Charlton, K.; Lindsay, J.; Greathouse, S. The Effects of Summer Vacation on Achievement Test Scores: A Narrative and Meta-Analytic Review. Rev. Educ. Res. 1996, 66, 227–268.
- Eglitis, E., Miatke, A., Virgara, R., Machell, A., Olds, T., Richardson, M., & Maher, C. (2024). Children’s Health, Wellbeing and Academic Outcomes over the Summer Holidays: A Scoping Review. Children, 11(3), 287. https://doi.org/10.3390/children11030287
- Zosel, K.; Monroe, C.; Hunt, E.; Laflamme, C.; Brazendale, K.; Weaver, R.G. Examining adolescents’ obesogenic behaviors on structured days: A systematic review and meta-analysis. Int. J. Obes. 2022, 46, 466–475.