De vegades, quan cuines en grans quantitats com ara per Nadal, compres més del que necessites o confons la data de caducitat amb la de consum preferent, i hi ha aliments que malauradament acaben a les escombraries de casa nostra.
Es calcula que cada any a la Unió Europea, es descarten 88 milions de tones d'aliments, amb un cost de 143 bilions d'euros, segons dades facilitades per l'Agència de Residus de Catalunya.
A Catalunya, les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any, o el que és el mateix, uns 35 kg/persona (ARC i UAB 2012). Tot i la legislació i la prevenció, representa un problema estructural.
Hi ha llocs al món on falten aliments i, en canvi, a altres indrets acaben a les escombraries. La Cristina Romero, activista en contra el malbaratament alimentari, ens facilita 7 claus per evitar-lo a les nostres llars aquests dies d'abundants àpats familiars.
- Planificar les compres: Fer-te una llista de la compra agilitza el procés i evita compres innecessàries i impulsives.
- Evitar ofertes 3 x 2: Aquest tipus d'ofertes provoquen una compra quantitativament important que és difícil de gestionar i sovint els aliments acaben caducant.
- Aprofitar ofertes de productes de caducitat curta: D'aquesta manera evitem que acabin a les escombraries. Hi ha un corrent alimentari, el "freeganisme", que consisteix a donar una altra vida a aquests productes que són llençats.
- Intentar comprar a granel: Comprar només el necessari, de qualitat i de proximitat. I si és amb bossa de tela que portes de casa faràs una compra encara més sostenible.
- No cuinar més del necessari: Cuinar més del que realment és necessari pot provocar un col·lapse al frigorífic. Sovint part de la quantitat restant acaba sent malbaratada.
- Congelar el que sobri: Congelar el menjar que no t'has menjat i posar-hi una etiqueta amb la data per saber de quan es pot evitar que aquest menjar acabi a les escombraries.
- Diferenciar entre data de caducitat i consum preferent: Sembla el mateix, però no ho és. En el cas de data de consum preferent el producte sí que es pot consumir sense que això suposi un risc per a la salut. La data de caducitat, en canvi, indica el dia en el qual un aliment deixa de ser segur pel consum des del punt de vista sanitari.
