No els agraden els panellets? Tres alternatives dolces per a la castanyada

Unes galetes amb bolets de melmelada, unes magdalenes de castanya ideals per acabar la menjada o una macedònia de fruites de temporada dins d'una carabasseta de mandarina

Publicat el 25 d’octubre de 2025 a les 09:00

Amb la castanyada arriba una de les postres més típiques de Catalunya: els panellets. Nens i adults gaudeixen preparant-los i assaborint-los després dels àpats o per berenar. Ben farcits de pinyons o amb tocs personalitzats com una mica de cacau en pols, una cirera confitada ben vermella o arrebossats amb coco.

N'hi ha per a tots els gustos, però la realitat és que no a tothom agraden. És per això que enguany us portem tres alternatives dolces als panellets perquè tota la família pugui gaudir de la nit de la castanyada i el dia de Tots Sants.

Carabassa de macedònia

Si són uns fans de la fruita, aquesta és la recepta ideal per a ells. Ideal, i divertida. Aprofitant que les primeres mandarines de la temporada ja comencen a omplir els prestatges, només cal escollir quines fruites ens ajudaran a farcir l'amanida dolça per a l'hora de les postres. 

La recomanació és posar-ne de moltes maneres i colors perquè el plat sigui ben complet i atractiu. Més enllà dels galls de la mandarina, es poden escollir fruites de temporada, com ara grans de magrana o raïm. Ara bé, també s'hi poden incloure fruites de tot l'any com la poma, la pera o el plàtan, a més de fruites tropicals com la pinya o el kiwi. Per acabar, uns nabius sempre són una bona opció.

  • Amanida de fruita per fer a la castanyada i Halloween

Què s'ha de fer?

  1. Tallar la part superior de la mandarina i buidar-la sense trencar-li la pell. Amb l'ajuda d'un ganivet, se li poden retallar els ulls i la boca per simular que és una carabassa de Halloween.
  2. Rentar i pelar les fruites escollides i tallar-les a trossos petits, de mos. Barrejar-ho tot en un bol.
  3. Farcir les mandarines amb la barreja de fruites i reservar-ho a la nevera perquè es mantingui fresc.
  4. A l'hora de servir, es pot guarnir amb una mica de nata o castanyes torrades. També s'hi pot afegir decoració de Halloween.

Galetes amb bolets de melmelada

La segona opció que us portem són unes galetes decorades amb uns bolets de melmelada. Són senzilles de fer i es poden preparar amb l'ajuda dels petits de la casa. 

Ingredients

  • 225 gr de mantega
  • 240 gr de farina
  • 70 gr de sucre
  • 70 gr de sucre morè
  • 2 rovells d'ou grans
  • 1 cullerada de postres d'extracte de vainilla
  • 2 cullerades de postres de maizena
  • 1 tassa de sucre per arrebossar les galetes
  • Melmelada de maduixa
  • Llet condensada

Què s'ha de fer?

  1. Comenceu batent la mantega i els sucres en un bol gran fins que quedi lleuger i esponjós. Afegiu-hi els extractes de vainilla i ametlla, així com els rovells d'ou, i barregeu-ho bé.
  2. Afegiu-hi els ingredients secs i barregeu-ho lentament. La barreja semblarà una mica seca i esmicolada, però això és normal. Assegureu-vos de raspar bé els costats del bol i no dubteu a utilitzar les mans per acabar d'incorporar tots els ingredients.
  3. Amb una cullera per a galetes o simplement amb les mans, agafeu aproximadament una cullerada de massa i feu-ne una bola. Arrebosseu la bola amb sucre i col·loqueu-la en una safata de forn folrada. Aplaneu-la una mica amb la base d'un got net. Amb els dits, feu una petita marca per fer petits bolets.
  4. Refrigereu-ho al congelador durant mitja hora. Mentre les galetes es refreden, preescalfeu el forn a 190 °C.
  5. Coeu-les durant aproximadament 10-11 minuts, o fins que les vores de les galetes estiguin una mica daurades. Traieu-les del forn i deixeu-les refredar completament. Podeu tornar a estampar lleugerament els bolets si estan inflats.

Un cop les galetes estiguin fredes, és l'hora de decorar-les. La melmelada de maduixa servirà per fer la part superior dels bolets, mentre que amb la llet condensada es podrà fer el tronc i uns puntets de decoració.

Magdalenes de castanya

És un dels símbols de la tardor, juntament amb els bolets o la carabassa. Les castanyes són molt polifacètiques, es poden consumir crues o cuites i, a més, complementen tant plats salats com dolços. És per això que l'última proposta que us portem les té com a protagonistes. Fem unes magdalenes de castanya que són perfectes per acabar els àpats.

Ingredients

  • 2 ous grans
  • 175 g de sucre integral de canya
  • 60 ml de llet de vaca o llet vegetal
  • 190 ml d’oli d’oliva suau
  • 110 g de farina sense gluten
  • 100 g de farina de castanya
  • 7 g d’impulsor o llevat químic
  • Canyella en pols i un pessic de sal
  • Magdalenes de castanya decorades amb crema

Què s'ha de fer?

  1. Batem els ous i el sucre fins a obtenir una mescla esponjosa.
  2. Després hi incorporem la llet (primer) i l’oli (després), sense parar de batre a poc a poc.
  3. En un bol, barregem les dues farines i el llevat. Afegim la sal i la canyella a les farines i es barreja bé.
  4. A continuació, incorporem la barreja de farines als ous batuts i seguim batent lentament perquè quedi homogeni. Per obtenir unes magdalenes més flonges, éss preferible que deixem reposar la massa durant una hora a la nevera.
  5. Mentre s’escalfa el forn a 210 ºC, posem la pasta en una mànega pastissera i l’anem repartint pels motlles de magdalena. Si no teniu mànega pastissera es pot fer amb una cullera. És important omplir els motllos només fins a tres quarts de la seva capacitat perquè no vessi.
  6. Les magdalenes s'han de coure al forn a 210 ºC entre 12 i 13 minuts aproximadament.

Les magdalenes es poden consumir tal qual surten del forn o s'hi pot aplicar una crema dolça de castanya per sobre per decorar-les com si fossin muffins.