Com equilibrar els àpats de l'escola amb els de casa?

Descarrega el planificador de menús que ha elaborat la dietista Esther Sànchez i aplica els seus trucs

Publicat el 08 de setembre de 2025 a les 13:50
Actualitzat el 08 de setembre de 2025 a les 13:54

Durant el curs, ens assalten preguntes sobre com organitzar la logística a casa: Què faig per sopar? Que preparo d'esmorzar? I és que el dia a dia escolar no només implica preparar motxilles, llibres (o no), roba, calçat,... També suposa fixar rutines, horaris i àpats fora i dins de casa...

  • Què li dono per esmorzar?
A casa pot fer un petit esmorzar, si té gana, us deixaré uns quants exemples d'esmorzars saludables que ho poden fer tant a casa com a l'escola:
- Barretes de plàtan, nous i civada
- Fruita de temporada
- Iogurt natural amb trossets de fruits secs (menors de 4-5 anys ratllats o en crema)
- Poma al forn amb canyella
- Granola casolana amb trossos de xocolata negra (+ 2 anys)
- Gofres, creps o magdalenes casolanes, sense sucres ni farina refinada.
- Bric de llet sencera
- Sandwich vegetals: pebrots escalivats, hummus, olivada, patés vegetals, tomàquet i alvocat, són alguns exemples.
-Galetes de plàtan i coco amb pepites de xocolata negra (+24 mesos)
  • Què li dono com a snack de mig matí o berenar?
Fruita, com a primera opció sempre, després podem fer snack més complerts com els del llistat que teniu a dalt.
  • I per sopar? Com ho faig per quadrar amb el dinar de l'escoleta o el cole?
Us deixo una eina meravellosa: el planificador de menús. És molt senzill d'utilitzar, al dinar posem el dinar que faran a l'escoleta o al cole, i anem ratllant la secció de la dreta que posa "setmanalment" i així sabrem que podem posar als sopar: peix, ou, llegums, etc.

Descarrega el planificador de menús aquí
Descarrega el planificador alternatiu (sense il·lustracions, en cas d'intoleràncies, al·lèrgies, menú vegetarià...)

He fet un exemple de menú d'escola bressol, els sopars són idees que podem fer a casa, compensant el dinar a l'escola. A vegades veig menús que no porten vegetals tots els dies o no mengen fruita al dinar, com és el cas d'aquest menú, així que per sopar compensarem el que no s'ha menjat al migdia.
Exemples de sopars:
- Si per dinar fa: peix, carn, ou. Per sopar podria menjar: llegums, formatge, etc.

- Si, en canvi, per dinar fa: llegums o proteïna vegetal. Per sopar podríem posar peix, carn, ou.

  • Quina quantitat de peix, carn, verdures... necessita menjar setmanalment?
- Fruites, verdures i  hortalisses: 5 racions/dia
- Hidrats de carboni (pasta, cereals, tubercles, patata..): 3 racions al dia.
- Fruits secs i/o llavors: 2 racions al dia.
- Greixos saludables (OOVE, alvocat...): 2 racions al dia.
- Làctics: de 0 a 2 racions al dia (formatge, iogurt...)
- Carn blanca, aus i conill: 2-3 /setmana.
- Carn vermella ( mamífers): màx. 1/ setmana
- Peix blanc: 2-3 / setmana.
- Peix blau: 2-3 / setmana.
- Marisc: 1 / setmana en substitució de peix blanc.
- Ous: 4/ setmana 
- Llegums: mínim 4 /setmana.