El govern espanyol aprova dues setmanes de permís retribuït per als pares amb fills de fins a vuit anys

PSOE i Sumar també acorden ampliar el permís per naixement a 17 setmanes amb efecte retroactiu des de l'agost de 2024

Publicat el 28 de juliol de 2025 a les 10:22

El govern de coalició de PSOE i Sumar ha acordat aquest dilluns retribuir dues setmanes més per permís de cura d'un menor de fins a vuit anys, que se sumen a les vuit setmanes no retribuïdes que ja recull l'Estatut dels Treballadors. També ha ampliat el permís per naixement fins a les 17 setmanes, una més, que s'han de gaudir abans de l'any d'edat del fill.

Així ho ha anunciat Sumar, que pressiona per aprovar-ho amb un decret llei de permisos en el consell de ministres d'aquest dimarts per evitar una multa de la Unió Europea per no retribuir aquest permís de cura d'un menor. Al seu torn, el PSOE ha confirmat el pacte, però no ha concretat la data d'aprovació, segons ha informat RTVE. Sigui com sigui, la mesura tindrà un efecte retroactiu des de l'agost de 2024, quan s'acabava el termini de la UE per a la seva implementació.

Amb aquesta ampliació, els treballadors amb fills disposaran d'un total de 19 setmanes retribuïdes al 100%, dues per cura d'un menor de fins a vuit anys, a més de les vuit setmanes més no retribuïdes que contempla l'article 48 bis de l'Estatut dels Treballadors. En tercer lloc, des del 2024 existeix el permís per lactància i Sumar ha assumit el "compromís polític" d'afegir una vintena setmana retribuïda, amb una més per permís per naixement. En el cas de les famílies monoparentals, els permisos retribuïts s'ampliaran a 32 setmanes i quatre es podran gaudir fins que l'infant tingui vuit anys en concepte de permís de cura d'un menor. 

Així han evolucionat els permisos de maternitat i paternitat a l'Estat

Fins ara, el permís de maternitat estava congelat des de 1989 amb 16 setmanes. Les darreres reformes s'havien enfocat a equiparar els permisos de mares i pares, amb l'objectiu de promoure la corresponsabilitat en la criança. Així, a l'Estat s'ha suprimit el permís de maternitat, pròpiament, i s'ha passat a anomenar permís de naixement. Es tracta d'un permís intransferible per a cada progenitor que es divideix en sis setmanes obligatòries, que s'han de gaudir a jornada completa, de manera ininterrompuda i immediatament després del part, i 10 setmanes més que es poden gaudir a mitja jornada i en períodes setmanals com a màxim fins als 12 mesos del fill o filla.

Fent una ullada a altres països europeus, en canvi, les mares disposen d'un permís de maternitat específic (per protegir la seva salut) i un permís parental (per tenir cura de la criatura). A l'Estat, col·lectius feministes com Petra Maternitats Feministes defensen la necessitat que hi hagi un permís de maternitat específic més ampli i ho argumenta perquè no és el mateix ser mare que ser pare, per la salut mental de la mare i el nadó i perquè les mares necessiten més que 16 setmanes per maternar.

Sigui com sigui, el cert és que el permís de maternitat era el que feia més temps que no es tocava a l'Estat. A Criar.cat van fer l'exercici de recollir cronològicament els canvis en els permisos de naixement des dels inicis:

  • 1900: Primeres ajudes a les dones després de parir: tres setmanes de descans laboral.
  • 1931: Amb la II República espanyola, s’estableix el permís de maternitat de 12 setmanes.
  • 1936-1975: El règim franquista limita l’activitat laboral de la dona. En canvi, i per potenciar la natalitat, es donen subsidis familiars (per exemple, a famílies nombroses).
  • Principis anys 70: tot i que el govern franquista va limitar molt l'activitat laboral de la dona, el context socioeconòmic va fer que als anys 70 la dona s'assentés al món del treball remunerat. Llavors el govern franquista va aprovar per decret una excedència llarga, voluntària i sense remuneració, perquè les embarassades poguessin donar-se de baixa entre 1 i 3 anys dels seus llocs de treball després de parir.
  • 1980: L’Estatut dels Treballadors fixa 14 setmanes de permís per la mare i dos dies pel pare.
  • 1989: S’amplia el permís de maternitat a 16 setmanes, sis obligatòries. El pare té dret a quatre dies.
  • 2007: S'amplia el permís de paternitat a dues setmanes.
  • 2017: El permís de paternitat es fixa en quatre setmanes.
  • 2018: Els pares poden sol·licitar un permís de cinc setmanes.
  • 2019: El permís de paternitat s’amplia a vuit setmanes.
  • 2020: S’amplia el permís de paternitat a dotze setmanes.
  • 2021: S’equiparen els permisos de maternitat i paternitat: 16 setmanes per cada progenitor/a.
  • 2024: Les famílies monoparentals tenen dret a un permís per naixement de 26 setmanes.
  • 2025: El permís per naixement s'amplia fins a les 17 setmanes i s'afegeixen 2 setmanes retribuïdes per cura d'un menor, a més de les 8 ja existents.