7 consells per evitar intoxicacions a l'estiu (i què fer si passen)

A quina temperatura s'han de cuinar els aliments? Quant de temps poden estar fora de la nevera?

Publicat el 18 d’agost de 2025 a les 15:32

Les intoxicacions alimentàries es produeixen quan una persona consumeix un aliment en mal estat, contaminat o tòxic. A l'estiu aquest tipus de quadres són més freqüents per la calor.

Les altes temperatures poden fer malbé ràpidament les fruites i hortalisses fresques, però també poden accelerar el creixement de microorganismes responsables de les intoxicacions alimentàries, especialment en carn i peix. 

Consells per prevenir intoxicacions alimentàries a l'estiu

Aquí teniu alguns consells que us poden ajudar a evitar les intoxicacions alimentàries:

  1. Preserveu els aliments a la temperatura adequada. Es recomana mantenir-los per sota dels 10 ºC o per sobre dels 65 ºC, i que en cap cas estiguin més de dues hores entre aquestes dues temperatures. Els microbis no es multipliquen per sota dels 0 ºC i la cocció els elimina. La temperatura mínima a què ha d'arribar un aliment per destruir els microorganismes que el puguin contaminar són 70 °C, almenys durant dos minuts.
  2. Mantingueu els aliments cuits i crus separats fins a l'últim moment.
  3. Si prepareu aliments amb ou cru, com una maionesa, consumiu-los immediatament i no n'aprofiteu les sobres. Si no els heu de menjar de seguida, poseu-los a la nevera. No és recomanable netejar els ous i, en cas de fer-ho, que sigui just abans de fer-los servir. Trenqueu-los fora d'on els bateu o el cuineu.
  4. Si preparareu peix cru o poc cuinat, deixeu-lo congelat durant cinc dies a una temperatura de -20 °C o inferior. Si la vostra nevera no assoleix aquesta temperatura, compreu el peix congelat.
  5. Assegureu-vos de rentar adequadament tota la fruita i verdura.
  6. Consumiu els aliments just després de cuinar-los. Preparar els plats molta estona abans de consumir-los augmenta el risc que es pugui malmetre algun producte.
  7. Mans netes. Rentar-se les mans és una de les mesures més efectives per evitar les intoxicacions alimentàries.

En cas d'intoxicació, què podem fer?

Els primers símptomes d'una intoxicació són diarrea, vòmit, debilitat i febre, i poden aparèixer entre dues i sis hores després d'haver consumit l'aliment que ha fet mal.

  • Eviteu la deshidratació i comproveu si hi ha una millora progressiva. La recuperació dels tipus més comuns d'intoxicació alimentària, amb vòmits i mareig, triga un parell de dies.
  • No consumiu aliments sòlids fins que la diarrea hagi passat, i eviteu els productes làctics perquè podrien retardar-ne la recuperació.
  • Beveu líquids, que no siguin llet, per tal de reposar el líquid perdut en la diarrea i els vòmits. Són útils les begudes isotòniques com les que es prenen durant la pràctica de l'esport.
  • Si no es tolera cap mena de líquid, convé visitar un metge o una metgessa, que considerarà la possibilitat que sigueu atesos en un servei d'urgències.
  • Si hi ha febre o si, encara amb més raó, la diarrea presenta sang, cal acudir un metge o una metgessa.