Com evitar que la fruita es faci malbé a l'estiu? Trucs per conservar-la millor amb la calor

Sí, pots continuar oferint fruita per esmorzar o berenar durant l'estiu i no la malbarataràs

  • Gerds
Publicat el 10 de juny de 2025 a les 09:31

Amb la calor, a mesura que transcorren les hores, les altes temperatures ens aixafen i ens passen factura. Això mateix succeeix amb les fruites.

Un dels esmorzars i berenars més aconsellats per a l'escola, per anar d'excursió o al casal és la fruita. Però quan arriba l'estiu, és habitual veure com les carmanyoles que omplim sovint tornen plenes. I no és que no els agradi la fruita, sinó que s'ha fet malbé amb les altes temperatures i ja no els agrada ni l'aspecte, ni la textura ni el gust. L'infant no esmorza o berena bé, i acabem llançant la fruita a les escombraries.

Per aquest motiu, hem volgut recollir tota una sèrie de consells a l'hora de comprar, preservar i preparar la fruita per oferir als esmorzars i berenars als nostres fills i filles, per tal que se la mengin de gust i per a evitar així també el malbaratament alimentari.

Què tenir en compte quan comprem fruita

A l'hora d'anar a comprar la fruita cal tenir en compte que és un aliment que a l'estiu madura abans i, per tant, es fa malbé més ràpid, fet que provocarà que l'acabem llançant. Per aquest motiu cal:

  • Planificar les compres.
  • Comprar menys quantitat i més sovint, en lloc d'un cop per setmana potser dos cops.
  • Vigilar amb la trampa de les ofertes, no surt a compte comprar a més baix preu si després llancem la meitat.
  • Consumir fruita local i de temporada. L’estiu és l’època de l’any amb més diversitat de fruites, i totes boníssimes, cal aprofitar-ho!

Com conservar la fruita a casa

Un cop tornem de la fruiteria, per guardar i preservar la fruita cal tenir en compte una sèrie de factors que, sobretot als mesos d'estiu, fan que es faci malbé abans.

  • Si va a la nevera, millor en bosses perforades als calaixos inferiors, a una temperatura aproximada de 6 °C.
  • Si la conservem fora de la nevera, ha de ser un lloc fresc, ventilat i fosc, resguardat de la llum directa del sol i de les altes temperatures.
  • Hi ha fruites, com el plàtan, que no s'han de guardar en fred, mentre que la pera o la poma podem ficar-les a la nevera. Si volem conservar el plàtan a la nevera, el podem pelar i guardar-lo trossejat en un recipient hermètic. També les podem congelar, però cal rentar-les bé abans, tallar-les a trossets petits i treure'ls les llavors.
  • A la fruitera és millor separar les unes de les altres. Hi ha peces de fruita, com les pomes i els plàtans, que desprenen etilè, un component químic que accelera el procés de maduració de les altres fruites que hi ha al costat.
  • Si tenim una fruitera amb tela mosquitera, també ens anirà bé per protegir les fruites dels insectes, ja se sap que a l'estiu tota cuca viu.
  • Quan detectem que hi ha un fruita amb algun cop o alguna part molt madura, és recomanable treure la part afectada, tallar-la i posar-la a la nevera en un recipient hermètic perquè no pugui afectar a la resta.
  • I sobretot, si hi ha peces a punt de fer-se malbé, no les llancem. La fruita madura és ideal per fer-ne gelats, batuts, melmelades o compotes, i així evitem el malbaratament.

Trucs a l'hora de preparar les carmanyoles

La fruita a l'estiu és molt gustosa i apetitosa, així que no deixem de menjar-la! Aquests trucs a l'hora d'oferir-la, especialment en els esmorzars i berenars de carmanyola de les criatures, ens seran d'allò més útils.

  • Quan la tallem, perquè no s’oxidi, podem afegir un raig de suc de llimona. Això farà que quan els infants se la mengin tingui un millor aspecte i no l’acabin llençant. Sobretot aquelles fruites que s’oxiden amb més facilitat com ara la poma, la pera, el préssec, etc.
  • A l'estiu, millor triar les fruites que un cop collides no continuen madurant. Aquestes són les no climatèriques i dins d'aquest grup trobem: les cireres, els gerds, el raïm, les mores, les pinyes, els nabius, les maduixes, les magranes, les aranges, les llimones, les llimes, les taronges i les mandarines.
  • Per tant, hem d'evitar les climatèriques com ara el préssec, l'albercoc, el plàtan, el mango, la papaia, l'alvocat, la pruna, la poma, el tomàquet, el kiwi, la síndria, el caqui i la pera. 
  • Abans de posar la fruita a la carmanyola dels infants, cal triar aquelles que resisteixen millor el pas de les hores fora de la nevera o en condicions que no podem controlar. A l'hora d'esmorzar pot anar bé la síndria o el meló. Però si la fruita és per berenar, millor triar peces petites i sense tallar, tipus maduixes, prunes, peres de Sant Joan o albercocs, o fruites més grans que aguantin millor el pas del temps, tallades i amb un raig de suc de llimona, com per exemple la poma o el préssec groc.
  • Si a la carmanyola dels nostres fills i filles posem fruites senceres petites i sense pelar, també és una bona opció posar un tros de paper absorbent al fons perquè reculli la humitat de la fruita i redueixi les opcions de fer-se malbé.

Tots aquests consells redueixen el malbaratament alimentari i afavoreixen la sostenibilitat.

Si voleu més eines per evitar el malbaratament a casa o l'escola, heu de saber que el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya disposa d'una Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars amb l’objectiu de donar suport i eines als centres educatius i empreses gestores de menjadors escolars per promoure l’aprofitament alimentari.