El vinagre balsàmic de Mòdena és un ingredient únic capaç de posar intensitat i color a les nostres amanides però també a molts altres plats de carn, peix i fins i tot, a dolços de postres o a les vinagretes. És un ingredient molt nutritiu amb múltiples beneficis per a totes les edats.
Però no tots els vinagres balsàmics de Mòdena són iguals, cal fixar-nos sempre que en l’etiqueta hi figuri la Indicació Geogràfica Protegida, que significarà que el producte procedeix, efectivament, de la ciutat de Mòdena i s’ha elaborat amb els raïms locals.
Per això, avui repassem les propietats i els beneficis d'aquest ingredient amb Borges, una de les empreses referents del sector alimentari a Catalunya, amb més de 125 anys d'història, i que té entre els seus productes estrelles precisament el vinagre balsàmic de Mòdena. I per posar-vos-ho fàcil, us deixarem tres receptes per a tota la família que us encantaran:
[GotaVerdaPle] Curiositats que potser no sabies...
El vinagre balsàmic de Mòdena s’elabora mitjançant un sistema similar al de les soleres que donen lloc el xerès espanyol, la qual cosa significa que per obtenir un bon vinagre balsàmic de Mòdena es necessita un temps determinat de criança. A diferència d’altres vinagres, que s’elaboren directament amb el vi, l’origen d’aquest producte és el most cuit, procedent dels raïms de la zona (Trebbiano, Uniblanc, Malbec o Barbera). Es deixen envellir en botes de grandàries diferents que poden ser de roure, cirerer, castanyer, etc.
És un producte qualificat com IGP (Indicació Geogràfica Protegida) exclusiu i distintiu del territori de les actuals províncies de Mòdena i Reggio Emilia. Per reconèixer un bon vinagre de Mòdena només ens hem de fixar en el seu sabor i textura: ha de ser avellutat, espès, amb un final dolç i persistent. A més, no conté sucre. El bon vinagre balsàmic de Mòdena ha de ser dolç, delicat i aromàtic, però en cap cas ha de contenir sucres afegits.
[GotaVerdaPle] Quins beneficis té el vinagre balsàmic de Mòdena per a totes les edats?
[GotaVerdaBuit] Afavoreix la digestió, ja que conté cobejats probiòtics que ajuden a fer la digestió i milloren el trànsit intestinal.
[GotaVerdaBuit] Redueix els nivells de sucre. Segons un estudi publicat en el Journal of Diabetis Research en 2015, el consum de 20 ml de vinagre balsàmic de Mòdena abans dels menjars redueix els nivells de glucosa en sang, insulina i triglicèrids en persones amb diabetis de tipus 2.
[GotaVerdaBuit] Un ingredient ideal per a hipertensos. Aquest vinagre és perfecte per a amanir les amanides i reduir així el consum de sal.
[GotaVerdaBuit] Propietats ancestrals. Se'n diu balsàmic perquè en l'antiguitat s'aprofitaven les seves propietats medicinals contra el reuma, es feien fregues de vinagre a la part del cos afectada.
[GotaVerdaBuit] Als nivells de potassi. El seu alt contingut en potassi el converteix en un aliat d'excepció del sistema nerviós central, els músculs, els ossos i la metabolització dels carbohidrats.
[GotaVerdaPle] Idees per introduir el vinagre en la dieta de la família
Us deixem a continuació amb algunes receptes que us encantaran:
1. [GotaVerdaPle] Amanida de cogombre
Ingredients
Per a l’amanida:
- [GotaVerdaBuit] 1 cogombre gran
- [GotaVerdaBuit] ½ pebrot vermell
- [GotaVerdaBuit] 1 pebrot verd
- [GotaVerdaBuit] 1 ceba tendra petita
- [GotaVerdaBuit] 2 tomàquets mitjans
- [GotaVerdaBuit] 150 g de formatge feta
- [GotaVerdaBuit] 20 olives negres sense pinyol
Per a la vinagreta:
- [GotaVerdaBuit] 80 ml d’oli d’oliva verge extra Borges
- [GotaVerdaBuit] 40 ml de vinagre de Mòdena Borges
- [GotaVerdaBuit] Una culleradeta d’orenga
- [GotaVerdaBuit] Una culleradeta de mel
- [GotaVerdaBuit] Un toc de sal i pebre
Preparació, pas a pas
Tallem a trossos petits tots els ingredients de l’amanida (les olives, per la meitat) i els posem en un bol. Els mesclem bé. Per a la vinagreta, mescla l’oli, el vinagre, l’orenga, la mel, la sal i el pebre fins que quedi tot ben integrat. La incorporem a l’amanida i remenem un altre cop.

2. [GotaVerdaPle] Raviolis de carabassó farcits de tonyina avinagrada
Ingredients
- [GotaVerdaBuit] 2 carabassons mitjans
- [GotaVerdaBuit] 1 ceba mitjana
- [GotaVerdaBuit] 2 grans d’all
- [GotaVerdaBuit] 4 llaunes de tonyina en oli d’oliva
- [GotaVerdaBuit] 100 g de formatge mozzarella ratllat
- [GotaVerdaBuit] Sal i pebre
- [GotaVerdaBuit] Un raig d’oli d’oliva verge extra Borges
- [GotaVerdaBuit] Vinagre balsàmic de Mòdena Borges
Preparació, pas a pas
Tallem els carabassons a tires llargues i fines, d’uns 3 mm de gruix aproximadament. Els coem en una cassola amb aigua durant un parell de minuts, fins que s’estovin. Piquem la ceba i l’all i els daurem durant uns minuts en una paella amb oli d’oliva verge extra. Un cop estiguin llestos, hi afegim la tonyina, prèviament colada i barrejada amb un toc de vinagre balsàmic de Mòdena, i ho cuinem tot junt durant un altre minut. Ho salpebrem. Col·loquem les tires de carabassó, ben estirades, en una safata. Hi posem, amb cura, una mica de farcit al centre i les tanquem. Escampem el formatge mozzarella per damunt de cada ravioli i els posem al forn durant uns 5 minuts a 180ºC.

3. [GotaVerdaPle] Maduixes amb vinagre
Ingredients
- [GotaVerdaBuit]500 gr de maduixes
- [GotaVerdaBuit] 2 cullerades de sucre blanc
- [GotaVerdaBuit] 2 cullerades de vinagre balsàmic de Mòdena Borges
- [GotaVerdaBuit] Fulles de menta fresca
Preparació, pas a pas
Tallem les maduixes a quatre trossos, les empolvorem amb sucre i les remenem. Hi tirem el vinagre balsàmic de Mòdena i les remenem un altre cop. Hi afegim les fulles de menta fresca, ho remenem i ho deixem macerar 10 minuts a la nevera abans de servir. Amb gelat, estan encara més bones!

Amb el suport de
