• -

Trucs per incorporar llet o làctics sense drama

La llet aporta energia, calci i proteïnes als infants i no pot faltar en una dieta omnívora saludable

Publicat el 20 de juny de 2025 a les 12:05

Seguir uns bons hàbits des de la infància, tant pel que fa a l’alimentació com a l’activitat física, és la millor garantia d’una salut de ferro en etapes posteriors de la vida. Pel que fa a l’alimentació, hi ha alguns aliments que no poden faltar a la dieta dels nens i nenes, i uns dels que més beneficis els hi aporten són la llet i els làctics.

Són aliments que els ajuden a créixer amb energia per viure aventures cada dia, fer les activitats extraescolars i tot allò que més els agrada: jugar, saltar, córrer, aprendre coses noves...

Malgrat ser molt saludables, a alguns infants els costa una mica prendre la quantitat recomanada al dia. Per tal d’incentivar el consum de llet entre els nens i nenes de 6 a 12 anys i reivindicar i visibilitzar la cadena de valor de la producció de la llet, la Generalitat de Catalunya impulsa una campanya que vol també donar a conèixer el paper de la llet com a aliment important dins d'una alimentació variada i saludable.

Què aporten la llet i els làctics als infants?

Segur que has sentit parlar moltes vegades de la importància de la llet i els làctics (formatge, iogurt o altres derivats) al llarg de tota la vida, i especialment en l’etapa de creixement, per tenir uns ossos forts i sans. Els làctics estan entre els aliments més rics en calci, el mineral responsable dels seus beneficis per la salut òssia.

El calci no és l’únic component que fa que els làctics siguin imprescindibles dins d’una dieta omnívora saludable. Són també molt rics en proteïnes d’alt valor biològic, essencials pel creixement, el desenvolupament muscular i la reparació dels teixits.

A més, aporten vitamines i minerals:

  • Vitamina D, que ajuda el cos a absorbir el calci i promou la salut òssia.
  • Vitamina B12, clau pel desenvolupament del cervell.
  • Vitamina B2 (riboflavina), que ajuda a convertir els aliments en energia.
  • Potassi, que afavoreix la funció cardíaca i muscular.
  • Fòsfor, que també és important pels ossos i les dents.

 

Quants làctics es recomanen al dia?

Amb tots aquests nutrients tan importants pel desenvolupament dels nens i nenes, no és d’estranyar que es recomani un consum d’entre 2 i 3 racions de làctics no ensucrats al dia. Però, a què equival una ració? Aquestes són les equivalències:

  • Pel que fa a la llet, es considera que una ració és un got d’uns 200 ml.
  • Pel que fa al formatge: 85-125 g si és formatge fresc, i 40-60 g si és formatge curat (exemple: 2-3 llesques de formatge).
  • Pel que fa al iogurt, una ració és una unitat (que sol pesar 125 g).

 

6 consells per incloure la llet a la dieta dels nens i nenes

Si als teus fills els hi costa prendre les quantitats de làctics recomanades al dia, hi ha diverses coses que pots provar:

  • Un bol de llet fresca o iogurt amb cereals integrals és una magnífica opció perquè els nens i les nenes comencin el dia amb una bona dosi d’energia.
  • Els batuts de fruita casolans són atractius pels infants: de maduixa, de plàtan, de mango... Només has de posar la llet i la seva fruita preferida tallada a trossos petits al vas de la batedora i triturar-ho tot junt. Els encantarà!
  • Utilitzar els estris dels “grans” sempre agrada als infants. Prova d'oferir-los una llet tèbia amb canyella o vainilla en una tassa “de grans”.
  • L’entrepà de l’esmorzar el pots fer de formatge en lloc d’embotit, que és un aliment processat del qual no s’ha d’abusar.
  • El formatge cremós és una molt bona opció per un esmorzar o berenar saludable: unta’l en unes torradetes integrals.
  • Un vas de llet freda és la millor forma de refrescar-se a l’estiu, quan les altes temperatures fan que els nens hagin d'hidratar-se molt bé.

Recorda que la llet, i els làctics, en general, ja contenen sucre (lactosa) de forma natural, per tant, perquè siguin aliments realment sans no se’ls hi ha d’afegir sucre, edulcorants ni xocolata en pols.

En el cas dels iogurts, han de ser naturals (sense ensucrar) i, en cas que l’infant no el trobi prou dolç, se li pot afegir compota de fruita sense sucre, fruita triturada o daus de fruita madura.

Pel que fa als formatges, convé optar de forma preferent per aquells sense sal o amb poca sal, com els frescos i els tendres.

El camí de la llet: de la vaca al vas

Com succeeix amb tota mena d’aliments, l’origen i la forma en la qual es produeixen són elements importants. Optar per llet i làctics de proximitat redueix el seu impacte mediambiental i és també una bona forma per assegurar-se que les pràctiques dels productors són respectuoses amb els animals i el medi ambient.

Abans que la llet arribi al nostre vas, passa per un procés que garanteix la seva qualitat i seguretat, des dels ramaders que tenen cura dels animals, fins al procés per munyir-les en granges especialitzades, la refrigeració i el processament (mitjançant la filtració o la pasteurització, entre d’altres) per evitar el creixement de bacteris, fins a l’envasament i la distribució als punts de venda.

Tot aquest procés, que combina tradició i tecnologia, assegura que la llet arribi a les nostres taules de manera segura i nutritiva. 

La campanya "A l'escola i a casa, prendre llet i productes làctics, m'agrada" impulsada per la Generalitat de Catalunya per fomentar el consum de llet entre els infants és una iniciativa de la Unió Europea amb l'acció conjunta del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Està cofinançada per la Unió Europea i consta de programes escolars per oferir llet gratuïta als centres, així com tallers i visites complementàries per donar a conèixer els beneficis de la llet i els làctics.

A més, aquest any 2025 Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia (CRMG), un reconeixement que posa en valor la cultura alimentària, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica de Catalunya.